用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

Greenred 發表於 15-11-30 22:59
請問覺光屬band幾呢?
2b

pineapple0983 發表於 15-12-1 10:23
2b

請問基督是否 B2A OR B2B?
對基督及覺光有什麼睇法呢?

pineapple0983  基督應在2A和2B之間。  發表於 15-12-1 19:30

引用:Quote:原帖由+Gobby_lam+於+15-11-30+發表

原帖由 catsuet 於 15-11-30 發表
我尋日都去左呂中,感覺認真麻麻,安排又差,我去第一場,爆曬好多人冇位坐企,個校長比我感覺冇厘神氣好he ...
簡介會時校長話預留23個位比小學,但我睇返小學一呂同沙呂分別有56個和36個入左呂中,加埋已經92個入左

chesswin  老師的"建議" 和朋輩的選擇會推班學生一齊報, 抽獎人數多, 自然人去的人較多   發表於 15-12-2 13:49

引用:回覆+pineapple0983+的帖子 唔係話呂中唔

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-30 發表
回覆 pineapple0983 的帖子

唔係話呂中唔好,畢竟係沙田區數一數二,成績當然非常出眾,這是無可置疑的。
但我覺得呂中收咁左咁多呂小既學生,睇返上一次沙呂同一呂共有92個入左呂中,成績會拉低左吾會係數一數二羅

有冇jm知道聖心, 郭得勝既返學同放學時間?

MM1155  通常校網有寫  發表於 15-12-2 14:29

回覆:2016 沙田升中家長交流

大家對曾記的看法如何?

引用:Quote:原帖由+Gobby_lam+於+15-11-30+發表

原帖由 catsuet 於 15-12-02 發表
但我覺得呂中收咁左咁多呂小既學生,睇返上一次沙呂同一呂共有92個入左呂中,成績會拉低左吾會係數一數二羅 ...
如我是1A生欲選1A校,沙田區一定會揀曾記

MM1155  同意!  發表於 15-12-2 14:28

回覆:2016 沙田升中家長交流

如果老師估女兒係b1b-b1c, 心儀培英,但競爭好大,又要英語個人面試及小組中文面試,語言能力OK, 但英文口語一般,担心自行培英輸蝕。所以頭痕自行二可以怎選?女兒視藝吾差有A, 想睇下仲有邊間中學係有心機搞視藝?暫時吾睇體藝,因為体藝收左無得入自行揀既學校,可否俾d 意見? 

回覆:2016 沙田升中家長交流😊

想問下知唔知邊間中學音樂氣氛較濃厚?

阿囡鍾意唱合唱團,亦有學小提琴,想搵間有樂團及重視音樂的中學。

暫時我見蘇浙高中課程有音樂收,但普教中我驚佢跟唔上,因為小學廣教中,請問仲會唔會有其他選擇?

laitina 發表於 15-12-3 12:08
想問下知唔知邊間中學音樂氣氛較濃厚?

阿囡鍾意唱合唱團,亦有學小提琴,想搵間有樂團及重視音樂的中學。 ...

我揀沙崇,中西樂皆出色,記緊1月2日要去聽簡介會呀!兩樂團在演奏場兩邊互相輪迴演奏,合起來多過一隻CD內的數目,別錯過呀!

回覆:YmOra 的帖子

我都想揀沙崇,但阿囡冇本事入

見完家長, 老師話阿女1C左右, 但不穩, 成績跌左d.....唉.
阿女返到屋企眼濕濕, 想喊又喊唔出.

問老師選什麼校, 佢話自行可以睇高一線, 選沙循, 或者穩陣便選郭得勝或甚至鄭榮芝, 我覺得老師都係有BIAS, 講成績講D唔講D, 卑建議又只建議"友校",有時我覺得靠家長自己重好, 但成績在老師手, 有時真係唔知老師諗乜

chesswin 發表於 15-12-3 15:13
見完家長, 老師話阿女1C左右, 但不穩, 成績跌左d.....唉.
阿女返到屋企眼濕濕, 想喊又喊唔出.
相信你是陳小的家長,我覺得老師建議非常對,你女成績雖然是1c但又不穩,大圍區1c學生自行揀1b沙循好正路(但講真未必收),另其他的1b校大把同區和外區的人一齊爭,所以1c的kts同cwc機會可能會較高小小!

joefoon  陳入友校鄭榮芝!ok  發表於 16-1-11 05:55

原帖由 catsuet 於 15-12-02 發表
但我覺得呂中收咁左咁多呂小既學生,睇返上一次沙呂同一呂共有92個入左呂中,成績會拉低左吾會係數一數二羅 ...
所以呂中多年來成績欠突破,同曾記有一定距離,反而培英同沙崇近年上得快。

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-12-3+15:14+編

原帖由 chesswin 於 15-12-03 發表

沙官都係好選擇!

引用:Quote:原帖由+catsuet+於+15-12-02+發表但

原帖由 fatman69 於 15-12-03 發表
所以呂中多年來成績欠突破,同曾記有一定距離,反而培英同沙崇近年上得快。

...
同意,我覺得沙崇分分鐘已超越呂中

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-12-3+15:14+編

睇高一線博自行都合理,不過如果成績不穩即有機會1C - 2A,自己博沙循機會不太大,如果冇信心呈3後keep倒B1,自行郭得勝/鄭榮之/聖心中倒機會會大啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-3 17:39
睇高一線博自行都合理,不過如果成績不穩即有機會1C - 2A,自己博沙循機會不太大,如果冇信心呈3後keep倒B1 ...

唉, 點解老師唔直接講阿女考第幾, 有D學校會講, 要我地家長估估下, 我阿女音樂視藝好差, 加上呈二掛住課外活動冇盡力,
佢不甘心讀1C校, 所以才哭, 我安慰佢叫佢呈3努力, 保住B1便可選1B校,..
..
不過考試呢家野.....好多變數, 再加上佢D畫工係2年級程度.......唉

elbar  蘇浙不錯   發表於 15-12-3 19:39

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-12-3+17:46+編

唔好咁諗,其實1C校都唔差嘅,試下教女女眼光放遠啲,大個女目標應該係將來入大學,高中選修心儀嘅科目,只要肯努力,1C校甚至B2,都有人入大學,而且如果能力唔夠,硬搏入高Banding 嘅中學會跟得好辛苦,亦容易失自信,唔夠人叻更會影響 S3 選修心儀科目嘅機會,鼓勵佢多啲,比啲自信佢,就算B2一樣可以讀得好出息

joefoon  唉!5甘心!當初,就努力d   !b 2學校中中都5易讀!  發表於 16-1-11 06:04
joefoon  如果佢5 甘心!當初考試要加倍努力!  發表於 16-1-11 06:01

fatman69 發表於 15-12-3 17:20
所以呂中多年來成績欠突破,同曾記有一定距離,反而培英同沙崇近年上得快。  ...

呂中較不透明,公開試成績的資料很少。很難知道這校成績有沒有突破。

‹ 上一主題|下一主題