用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 妹妹快3歲了,好少講野,會唔會有問題呀? ...
go

妹妹快3歲了,好少講野,會唔會有問題呀? [複製鏈接]

我有兩個小朋友,哥哥5歲好動,但妹妹快3歲了都好少講野,唔多表達,因為同哥哥好唔同,好擔心。點算

0    0    0    0

回覆:duffy421 的帖子

我女之前都好懶說話,之後佢想要什麼也要她出聲,教佢時要你跟著講,同讚佢多d?現在好好多!之前我媽媽來幫我看她一陣也發覺她好靜,怕她有事!

回覆:妹妹快3歲了,好少講野,會唔會有問題呀?

最重要佢理解嗎?如果佢聽得明,唔肯講,迫佢講多D。

多謝大家意見,我係擔心妹妹會唔會係自閉症或者其他問題,如果我想帶佢去check,,唔知各位媽媽有無提議呢?唔該

佢眼神有同你哋接觸嗎? 或者有無主動撩你哋玩? 如果真係自閉症, 呢兩樣嘢都會差

同哥哥比妹妹實有係小眼睛接觸,同埋小表達的,我可以帶佢去邊度check 下。求多一點資料。

回覆:妹妹快3歲了,好少講野,會唔會有問題呀?

我帶左阿仔去呢間check,你可以做語言評估,個導師會幫你睇埋有無其他方面要留意
。你search 優質治療及教育中心

回覆:lalalabb 的帖子

謝謝你。知唔知大概會做咩呀?

平時她有無同家人交流,因小交流,自然小说话。

1)喜歡把玩具排直線嗎?
2)喜歡轉動中的wheel,風扇?
3)眼仔有無望眼仔交流?
4)固執嗎?
5)会否爱自己說話?
6)不会理会別人?特別照顧者叫她有無反應?

若有以上問題,可能有自閉.
當然,我不是專業,最好找e生評估
排政府(智力評估中心),一般要等好久(约1年)。
如果能力許可,找私人機構,如言語能力,可找職業治療,自閉可找兒童精神科醫生/心理学家

‹ 上一主題|下一主題