用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs SFA, 今日問老師意見,佢暗示...
樓主: littonjoan
go

禮賢vs SFA, 今日問老師意見,佢暗示...

布希亞 發表於 15-11-20 14:12
sfa男仔多數去 st joe,女仔就同禮賢差唔多,唔少去上智

i guess both schools are on the same school net.

for gals they have more options and gone before p6. at the end of the day the remaining gals went for the lottery and got the best gal school of the school net.

while there are not as many options outside as the gals have, most boy went thro all six yrs and the boys were more than capable to get admission by discretion to the schools in other area!

note that in past yrs most boys went to wah yan kowloon, while starting from last yr most boys went to st. jo hk. probably the admission conditions to st. jo might have changed since then.

回覆 yuenkw 的帖子

絕對認同!因為分數太接近,如果家長著重名次,就不斷谷!

補習已是一種文化,得或者唔得嘅小朋友,都被送去補習,只知我個仔,測驗考試絕冇加班,功課仍是6點前完成!好幸運同學之間多喜歡閱讀,令到從小一也愛上!

簽名被屏蔽

但SFA女生數目較少,得果d好多已轉龍校!

引用:Quote:boyboobee+發表於+15-11-20+13:09+我

原帖由 布希亞 於 15-11-20 發表
好難講,如果想學術谷小小,有得80%band 1就sfa,可以力戰大學,但功課超多又要多測驗,唯一擔心壓力大,所 ...
睇到「Sfa附近多好野食」,真係笑左出黎

回覆 littonjoan 的帖子

SFA 老師超谷,每星期有小測==》 不是事實,你這位老師資料太out 了

功課多,==》 學生做功課所需的時間因人而異,但按功課量計与津校比較一定較少>>>這是事實

eidye  yes agree   發表於 15-11-23 14:09

回覆:布希亞 的帖子

我從來只見到sfa 插班插到入名津和dg DB ,暫時未聽過禮賢可以插到。或者有,為數唔多,但係sF A一定好多

所以你話男仔同女仔出路差唔多。我就不太認同。

當然我同意禮賢係一間非常有愛心嘅學校。 但係你話七成入Band one我就不太相信。sfa 起碼八成我就會信,個人意見。我也很鍾意禮賢

回覆 布希亞 的帖子

女仔就同禮賢差唔多,唔少去上智 >>>不如你走去問禮賢入了上智是否跟得比較辛苦 ,入到未必跟到, 可以講sfa 入到的係上智可以是top 一群及比較輕鬆 .

如果樓主決定是禮賢就請盡快放位, 不要在有什麼分別及比較
今天沒有offer 的我"鄧"他們心酸

利申:沒有小朋友今年入讀p1

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 Ling2014 的帖子

for the past few yrs near 70% of krs graduates went to band one schools, that was the official stat.

however, the crop of band one schools that krs graduates went were vastly different than those sfa graduates went.

there are a nos of band one schools in hk... but for most of ordinary persons they would just recall those big names like dxx.....

回覆:禮賢vs SFA, 今日問老師意見,佢暗示...

SFA沒有每星期小測這回事,
是否「谷」要睇小朋友性格,

校舍較舊就不好?
我不會將這因素計算入選校要項,
SFA畀到我孩子更重要的東西。

eidye  agree   發表於 15-11-23 14:10

布希亞 發表於 15-11-20 14:11
唉,小朋友大多數被動,被逼出來的一群
自己怪獸就唔好賴學校!

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-20+14:17+編

請問男仔多數去st joe 是灣仔個間嗎?

簽名被屏蔽

回覆:bearcat2003 的帖子

給了你什麼? 請指教

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年都有問幼稚園老師意見,但結論係:佢地唔識小學!
無一個俾到d似樣d嘅意見

至於谷呢個問題,我識一位家長好睇得開,只要個小朋友名列100名已內就收貨,唔得就cut 活動!佢個小朋友响學界游水、乒乓、鋼琴都有獎,仲要成績攞畫畫獎,唱兒交、仲有跳舞!樣樣出色!樣樣都唔要玩!

所以,家長心態好緊要!
恐龍家

引用:Quote:傻太+發表於+15-11-20+13:39+兩間校

所以其實睇番兩校升中成績差唔多,但深水埗有三間band 1女中,多數喜歡收禮賢,又成者sfa本來女仔少得四十 ...
may i know which 3 band 1 girl school? tks u