用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 文理書院(九龍)
go

文理書院(九龍) [複製鏈接]

有冇人了解文理書院(九龍)? B2生有機會入嗎? 佢冇開放日, 冇簡介會, 比較難了解.
我九龍城區走去黃大仙似乎好傻咁, 竟爭係咪會好大?但佢預計2018年搬去我屋企附近又好吸引.
另外, 現時校合舍好細, 有冇小朋友喺度讀緊嘅家長可以分享下? 學生活動空間係咪真係好擠迫? 我知佢哋有游水堂去摩士泳池上.
   0    0    0    0
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

引用:有冇人了解文理書院(九龍)?+B2生有機會入嗎

原帖由 kikiboy 於 15-11-19 發表
有冇人了解文理書院(九龍)? B2生有機會入嗎? 佢冇開放日, 冇簡介會, 比較難了解.
我九龍城區走去黃大仙似乎 ...
B2生一定有機會入,本身係B2學校,黃大仙B1位唔夠,所以B1生也會入此校

回覆:kikiboy 的帖子

我對文理都有興趣,但今年冇開放日,真係好難了解

回覆:魔怪媽媽 的帖子

唯有問下學生學校情況,了解了解

我都有問過呢間, 有JM 話校風好, 過多二年會搬去啟晴附近新校舍, 我有出年小六, 家住東頭, 都會打算試呢間

回覆 cubixluk 的帖子

同事個女剛畢業, 她全級考十幾, 考到有學位, 她說數學, 中史老師幾好. 常鼓勵學生, 經常打電話給家長. 現在的校舍好細, 交通不太方便, 搬了會好很多.

回覆:文理書院(九龍)

請問文理英中還是中中?很想知道科目分配如何?那些用英文教,有幾多英文班?很想了解,thanks!😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆 PINK2007 的帖子

中史/中文/生活與社會(通識)--用中文, 其他, 地理, 英文.........也是英文教.無特別分英文/中文班

回覆 Lucifer3960 的帖子

搬左之後地點會唔會唔方便? 數學方面係英文教定中文教呢?  THX

Lucifer3960 發表於 15-11-20 14:35
回覆 cubixluk 的帖子

同事個女剛畢業, 她全級考十幾, 考到有學位, 她說數學, 中史老師幾好. 常鼓勵學生,  ...
謝謝你的資料!可否問問你同事/個女,學校有足夠空間給學生活動、運動、體育堂嗎?我見佢得2千幾平方米,而一般學校有8千幾平方米,相差好大。不過聽聞麻雀雖小,但五臟俱全。可惜冇得參觀,唯有搵時間去門口裝下。

PINK2007 發表於 15-11-20 15:03
請問文理英中還是中中?很想知道科目分配如何?那些用英文教,有幾多英文班?很想了解,thanks!😊

...
學校網頁copy 落來的:

科目及教學語言

2014/2015 學年開設科目

2015/2016 學年擬開設科目

以中文為
教學語言

中國語文、通識教育、中史、歷史、普通話、音樂、
體育、視覺藝術

中國語文、通識教育、中史、歷史、普通話、音樂、
體育、視覺藝術

以英文為
教學語言

英國語文、地理、綜合科學(中一至中二)、
科學(中三:包括物理、科學、生物 課程)

英國語文、地理、綜合科學(中一至中二)、
科學(中三:包括物理、科學、生物 課程)

按班別/
組別訂定
教學語言/
校本課程

數學、電腦認知

數學、電腦認知

以中文為
教學語言

中國語文、通識教育、中史、歷史、視覺藝術、
旅遊與款待、體育

中國語文、通識教育、中史、歷史、視覺藝術、
旅遊與款待、體育

以英文為
教學語言

英國語文、數學、物理、化學、生物、經濟、地理、
企業、會計及財務概論、資訊及通訊科技

英國語文、數學、物理、化學、生物、經濟、地理、
企業、會計及財務概論、資訊及通訊科技

按班別/
組別訂定
教學語言/
校本課程

-

-

魔怪媽媽 發表於 15-11-20 20:03
回覆 Lucifer3960 的帖子

搬左之後地點會唔會唔方便? 數學方面係英文教定中文教呢?  THX

講就話2018搬, 但實際會唔會延期真係唔知。而加來講,新地址有一架巴士去九龍灣站,有巴士去旺角,行遠少少去麗晶就會多D巴士搭,一架循環線小巴經九龍城、黃大仙、新蒲崗,新校址行去彩虹站約15分鐘。幾年後交通可能會較完善和方便。

回覆 kikiboy 的帖子

THX

回覆:文理書院(九龍)

仲有冇人可提供意見?感激!

回覆:kikiboy 的帖子

好似話Mikki 對面未來有地鐵沙中線有站,又話有港人港地,未來果頭交通應該會改善。另文理五年一次開放日,今年無info day.但家長(人少少)可放學時間(最好是星期五)去門口望望下,再找是但一位老師問下問題及參觀下,應該ok的

引用:好似話Mikki+對面未來有地鐵沙中線有站,又

原帖由 Lucifer3960 於 15-11-21 發表
好似話Mikki 對面未來有地鐵沙中線有站,又話有港人港地,未來果頭交通應該會改善。另文理五年一次開放日, ...
原來5年才開放一次

回覆:Lucifer3960 的帖子

Thanks yr information!😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]
‹ 上一主題|下一主題