用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教,如何尋找合適小學??
go

請教,如何尋找合適小學??

爬左過住幾年幾年舊文, 見到好多資深網友都提出搵一間合適小學比入名小更重要. 呢點我好認同
但我想知大家點認為合適 ?
自己觀察: 我囡慢熱,守規矩,有禮
老師評語: 觀察力和吸收力好

缺點 : 唔夠主動, 集中力唔夠好

我個女都幾似你個女架,個人建議不妨唔同類型嘅學校都幫佢報啲,傳統嘅要報,活動嘅又報,新派活動得唻又考dse 嘅又報。喺interview 嘅過程,你會發覺某一類學校如果艸親唻都有2nd in 或者offer, 咁即係岩你小朋友law。

結論係,乜都試下,當然盡力取個平衡,每款兩三間,分開咁多個月其實ok 架, 唔會話好密集,如果撞著高峰期(10月)就要取捨下,留意小朋友有冇反感。

Anfiodan    發表於 15-11-19 15:59

引用:+本帖最後由+Anfiodan+於+15-11-19+15:12+

原帖由 Anfiodan 於 15-11-19 發表

爬左過住幾年幾年舊文, 見到好多資深網友都提出搵一間合適 ...
有時我覺得你照報照考,啱的話學校會揀你。

回覆 Anfiodan 的帖子

記得有人問LOGOS 校長, 佢地選哪類學生, 校長話選入佢地學校得益最大既學生....

同理, 是學校選學生, 不是學生選學校....

你要信學校是專業, 家長唔係....

你可以試下報多D學校...

學校會選佢認為適合的人...

而在考小過程, 你會發覺孩子成長很多...

學校比家長更懂得欣賞孩子的優點... 一些你不曾發現的優點...

muimui2 發表於 15-11-19 15:18
我個女都幾似你個女架,個人建議不妨唔同類型嘅學校都幫佢報啲,傳統嘅要報,活動嘅又報,新派活動得唻又考 ...

是否有些逆思想呢!?

雖然你沒有錯,也是可行之法,但似乎是你請學校選擇你的子女, 而不是你選合適的學校給你時子女呀!    

以前寫既,唔知而家仲啱唔啱用

選校大綱 - 小孩特質 > 家庭教育理念 > 學校方針。通常都說家校理念要一致,但孩童才是整個教育的主角 (沒有孩子你教甚麼?),所以放首位

小孩特質:每個孩子都獨立個體,可以參考別人成功的方法,但不要整套照搬照抄企圖將自己的孩子塑造成另一個別人,有些孩子是好動型,有些是文靜型,有些是探索型,觀察型,思考型,有些主動,有些被動,每個都由不同特質組成

家庭理念:品格/禮貌/自理/自律,這些核心價值應該大部份家庭都放在較前位置,否則看看鄰國,你就知道不理這些的後果,然後,價值觀/生活習慣/學習態度,最後,學術/成績/運動/音樂,每個家庭都不同,有些人覺得多運動身體健康,有些人覺得懂音樂可以培養性情,有些人重視三文三語 (廣東話和普通話是兩種書面語),其實沒所謂,沒有孰優孰劣

學校方針:學校只是用來配合小孩和家庭成長,不要以為進了神校立即變成天之驕子,或者進了寶校 (別人口中沒人要的學校) 就前途盡毀,說了一堆後才說怎選校,其實很簡單,配合到前面兩項就可以,然後考慮宗教/教學言語/車程,升中派位重要嗎?重要,不過六年後和今日是不是保證不變?值不值得拿六年生活學習時間去換?再講,有能力在哪間小學都考到屬band1的名次,沒能力在80%band1的小學都可以考到band3名次,選到適合學校就是事半功倍不是比較容易有能力嗎?

oho1  thx for sharing !   發表於 15-11-19 16:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Anfiodan 發表於 15-11-19 15:09
爬左過住幾年幾年舊文, 見到好多資深網友都提出搵一間合適小學比入名小更重要. 呢點我好認同
但我想知大家 ...

唔夠主動, 問題不大; 集中力唔夠好, 呢樣嘢係大多數學校都會蝕底, 不如諗吓點樣可以令佢適當時候就會集中.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但我想知大家 ...
你小朋友K幾先??仲有好多時間佢仍然會有變化及進步的.另外想講,你有多少時間可以付出先???呢個真係好大既問題,,若果兩夫婦晚晚都OT夜歸跟全職媽媽比較,選擇邊類學校真係兩回事黎架.

Anfiodan  讀緊k2 , 我訓練佢而家自己做功課, 做完俾我檢查  發表於 15-11-19 16:14

但我想知大家 ...
選合適小學唔難, 但你點令到人地學校覺得你小朋友合適先最難! 你可以慢慢揀, 用一年甚至兩年去比較, 去分析, 去認識你既心儀對象...但人地只會用半個, 頂多一個鐘去認識你, 揀你.....

合適小學比名校更抽象, 更難入。

hkpapa852 發表於 15-11-19 15:45

唔夠主動, 問題不大; 集中力唔夠好, 呢樣嘢係大多數學校都會蝕底, 不如諗 ...
係讀書認字時集中力唔夠好,有啲玩既時候集中力好好,到面試考佢群體活動就可能羸成條街....

HK-MAN 發表於 15-11-19 15:52
係讀書認字時集中力唔夠好,有啲玩既時候集中力好好,到面試考佢群體活動就可能羸成條街.... ...
小學生活同幼稚園生活最大差異之一:

學校無玩具, 無咩時間可以玩, 成日要坐係度聽書/讀書

所以, 要早一點俾小朋友有心理準備, 尤其係讀Happy K果D, 如果唔係, 一上小學落差太大, 有排攪.

要讓小朋友明白, 長大了, 學習的東西和時間會多了, 遊戲時間要重新編排, 可能一星期只有週末才能夠有較多時間玩了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

最緊要兩公婆想清楚"希望"子女的路係點走, 然後嘗試找類似的直資, 私立, 官津小學.

如果發現某某學校講既"理念"好似幾好喎, 多D去四去打聽去, 該會否講一套做一套.

關於學校既事, 最好親自去查証, 不要人云亦云, 人考你又考.

retriever 發表於 15-11-19 15:34
回覆 Anfiodan 的帖子

記得有人問LOGOS 校長, 佢地選哪類學生, 校長話選入佢地學校得益最大既學生....
學校比家長更懂得欣賞孩子的優點... 一些你不曾發現的優點...

認同, 學校不同老師和興趣班觀察令我知道佢另一面

MASAYA 發表於 15-11-19 15:38
以前寫既,唔知而家仲啱唔啱用

選校大綱 - 小孩特質 > 家庭教育理念 > 學校方針。通常都說家校理念要一致 ...

hkpapa852 發表於 15-11-19 15:56
小學生活同幼稚園生活最大差異之一:

學校無玩具, 無咩時間可以玩, 成日要坐係度聽書/讀書
週未有十幾樣課外活動/補課之類等緊佢地玩呀...

oho1 發表於 15-11-19 15:37
是否有些逆思想呢!?

雖然你沒有錯,也是可行之法,但似乎是你請學校選擇你的子女, 而不是你選合適的學校 ...
有時候,家長為小朋友喺選校時,難免會有偏頗。以我自己為例,最初我係好喜歡超活動和語言好嘅學校,因為女兒雖然慢熱,但只要佢適應左,平時喺學校係好肯參與活動,我同爸爸都覺得,如果佢去一啲活動啲嘅學校,可以平衡到佢嘅缺點,應該會更好。
但事實係,太過活動嘅學校唔會揀佢,連2nd in 都入唔到,如果我當初只一意孤行,淨係報某一類嘅學校,相信而家仲食緊白果。

退多一步諗,由報小學到完成所有面試,差唔多要大半年,有時候你會慢慢發現小朋友嘅轉變,好多嘢係慢慢睇出唻。所以我覺得無必要一開始就局限自己嘅選擇,畢竟而家間間都幾千人報,你揀人時人揀你。

引用:+本帖最後由+Anfiodan+於+15-11-19+15:12+

muimui2 發表於 15-11-19 16:27
有時候,家長為小朋友喺選校時,難免會有偏頗。以我自己為例,最初我係好喜歡超活動和語言好嘅學校,因為女 ...

可能在現時實況下, 你是對的!  A song...."你選擇人,人亦能選擇你。公平......!"

hkpapa852 發表於 15-11-19 16:00
回覆 hkpapa852 的帖子

最緊要兩公婆想清楚"希望"子女的路係點走, 然後嘗試找類似的直資, 私立, 官津小學. ...
我就係不想人云亦云, 上嚟聽你地高手指點迷津真係獲益不少~

回覆:請教,如何尋找合適小學??

我就覺得呢幾年考嘅人太多,真係唔到你去選,除非你好肯定自己個仔/女係好有實力。而且我覺得性格都好影響,内向型一定係蝕底,唔好以為內向㨂間鍾意乖乖學生嗰d咪啱囉。佢地都係揀d靜得來又帶d活潑架,如果太慢熱,得個半個鐘interview, 你喺咁短時間引唔起佢注意,佢都係唔揀你。有人話小一係matching game, 我覺得not necessarily, 間間學校都係㨂同一班top的學生先,似乎好多學校自己都無研究自己個market positioning係咩。