用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教,如何尋找合適小學??
樓主: Anfiodan
go

請教,如何尋找合適小學??

回覆:whitepurin 的帖子

考幼稚園,小朋友唔出聲,佢地當受教…

考小,小朋友唔出聲,佢地唔知點幫你…

學校想選好學生,永遠都係想兩個世界都要哂,一係淡定既動得起來,一係主動既靜得下來…

面試走到現在,似乎就算非常老牌傳統學校,主動但靜得下來的小朋友更有優勢!

係咪時代變左?!

引用:+本帖最後由+Anfiodan+於+15-11-19+15:12+

原帖由 Anfiodan 於 15-11-19 發表

爬左過住幾年幾年舊文, 見到好多資深網友都提出搵一間合適 ...
前輩話「搵一間合適小學」,只係想提醒我們不要盲目追求名校。在實況我認為技術上好難知道哪一間才適合。

引用:Quote:原帖由+Anfiodan+於+15-11-19+發表本

原帖由 superying 於 15-11-19 發表
有時我覺得你照報照考,啱的話學校會揀你。
由於實在睇唔透自己小朋友,只能約略歸類為喜愛探索傾向活動,所以2/3報活動,1/3報傳統,希望各校老師幫手俾d指示我。

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-11-19+發表

原帖由 lingan 於 15-11-19 發表
由於實在睇唔透自己小朋友,只能約略歸類為喜愛探索傾向活動,所以2/3報活動,1/3報傳統,希望各校老師幫手 ...
Good!

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-11-19+發表

原帖由 lingan 於 15-11-19 發表
由於實在睇唔透自己小朋友,只能約略歸類為喜愛探索傾向活動,所以2/3報活動,1/3報傳統,希望各校老師幫手 ...
唔單只看不透小朋友,學校也看不通。有啲傳聞谷的學校,讀落又唔谷;有啲傳聞開心學校,見到啲工作紙嚇死人!

lingan 發表於 15-11-19 20:43
其實係, 要分散投資, 真正選校係你有幾間offer既時候, 到時記得揀最心儀, 其他唔好hold住

December_baby    發表於 15-11-19 21:51
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我就覺得呢幾年考嘅人太多,真係唔到你去選

原帖由 whitepurin 於 15-11-19 發表
我就覺得呢幾年考嘅人太多,真係唔到你去選,除非你好肯定自己個仔/女係好有實力。而且我覺得性格都好影響 ...
Agree

retriever 發表於 15-11-19 18:04
考幼稚園,小朋友唔出聲,佢地當受教…

考小,小朋友唔出聲,佢地唔知點幫你…
無錯!  去到尾,人係要去適應世界及自然的變化,入到什麼學校也好,父母只好盡力協助子女去適應.