用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀英普幼稚園, 小一的出路, 有無用家分享? ...
go

讀英普幼稚園, 小一的出路, 有無用家分享? [複製鏈接]

如果讀普通話 &英文教學的幼稚園, (沒有廣東話), 考小一會 有問題嗎? 有無用家分享? (全家也是用廣東話的)
   2    0    0    0

你喺屋企會同小朋友講廣東話吧~會就無問題囉~

回覆 rinarina 的帖子

我個3年普教中幼稚園,自己會識tune channel。不過預了他講故事會好似寫出來的,吾識用口語化。不過到了現在小二已没有這樣情況。相反普通話科拼音聽講十分優異。

回覆 Yanamami 的帖子

不過面試老師會用廣東話, 其實小朋友讀完3年普通話教學, 會不會反應慢D呢?

rinarina 發表於 15-11-19 10:58
回覆 Yanamami 的帖子

不過面試老師會用廣東話, 其實小朋友讀完3年普通話教學, 會不會反應慢D呢?
所以就問你用乜同小朋友溝通囉~我女喺英普班,但喺屋企無人講PTH或英文,只有廣東話,無論教佢功課,讀故事一律都喺廣東話,點會反應慢?佢喺自動轉麗聲架!見乜人就講乜話~

完全冇問題,小朋友好勁的, 我女先學英文, 屋企都只同佢講英文,2歲學普通話,屋企亦轉成英普, 2歲半開始上英普班幼兒園, 到3歲後屋企反而係粵英, 囡囡就開始習慣兩文三語,見到唔同人就自己會轉channel, 到現在5歲9個月, 兩文三語都好流利, 冇反應慢的問題出現的。至於考小學,如果考的是英文小學,讀英普的有少少優勢,但亦要睇家長平時在英文方面做幾多野, 如果考中文小學, 根本冇影響
當個好爸爸

個人唔建議英普幼稚園

wing.2bb  Why?  發表於 15-11-19 13:09

回覆:讀英普幼稚園, 小一的出路, 有無用家分享?

一定要有語言天份,兼家庭以廣東話溝通先好揀英普幼稚園。

考小學一定有優勢.  派位無分別.

回覆:讀英普幼稚園, 小一的出路, 有無用家分享?

我女識自己轉台,中文英文普通話來去自如,上小學後普教中無難度

引用:+本帖最後由+rinarina+於+15-11-19+10:50+

原帖由 rinarina 於 15-11-19 發表

如果讀普通話 &英文教學的幼稚園, (沒有廣東話), 考小一會 ...
絕對無問題!我女N1 to K3英普幼稚園,我哋在家中只講廣東話!佢上咗英文小學(有普教中),一開學已經跟得上!而且自小已經放胆對外國人/國語人交談!所以非常贊成,從小學習英普

引用:一定要有語言天份,兼家庭以廣東話溝通先好

原帖由 superying 於 15-11-19 發表
一定要有語言天份,兼家庭以廣東話溝通先好揀英普幼稚園。
我認識的,有成功的例子,我見他們都是語言天份由兩歲幾開始已經掌握好廣東話,兩歲班入英普就順利學好兩文三語。
失敗的例子是語言學習較慢,到K2因未應付普通話而失自信;亦有英語家庭個仔廣東話表達弱但英普good.普通話家庭也是。

引用:回覆+Yanamami+的帖子 不過面試老師會用廣

英普小學超happy
‹ 上一主題|下一主題