用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 帶飯返學,求教!
樓主: mayui
go

帶飯返學,求教! [複製鏈接]

回覆:cathy29 的帖子

請問邊到買? 可否 保暖6小時?

回覆 mayui 的帖子

中午揾人幫手送飯

我個仔都用Thermos,我覺得不錯,保溫一流!
但因為keep到溫,不過為免d蔬菜太熟變黃(咁咁),通常我會把菜煮到7-8成,就放入
真空控溫瓶內。

引用:Quote:mayui+發表於+15-11-19+09:50+最近呀

原帖由 little_yolky 於 15-11-19 發表
夏天我煮日式便當, 即凍食的, 冬天就千祈唔好買兩層的Tiger, 唔夠熱, 出水的。

我女最鐘意印尼 ...
溫馨提示,千萬不要吃隔夜菜,要即煑即食。對身體絶對是不好的!

LITTLESPICY 發表於 15-12-8 21:15
溫馨提示,千萬不要吃隔夜菜,要即煑即食。對身體絶對是不好的!
道理是這樣說。所以, 預先煮好的食物要再徹底加熱才可以食。預先煮好一些常備菜, 是日本人的習慣, 因為他們習慣帶便當, 但一早起身好忙, 唔做得咁多, 所以有一些不易變壞的side dish就煮多些作為常備菜。當然, 烹煮過程衛生要求十分嚴格, 冷凍過程雪櫃要可靠, 再吃時加熱過程要徹底, 否則會食物中毒或交叉感染。日本人千幾年都係咁做, 而且佢哋係最長壽, 所以, 處理得好係無問題的。好似日本人冷掉的便當, 好多人聽了都會crazy, 但要依從一套嚴謹的處理方法就可以了。

回覆:帶飯返學,求教!

日本人的常備菜,一般是當side dish,應該不會翻熱,常溫進食。至於葉菜,不建議隔夜,因為翻熱會釋出有害物質

sofesofe 發表於 15-12-9 13:44
日本人的常備菜,一般是當side dish,應該不會翻熱,常溫進食。至於葉菜,不建議隔夜,因為翻熱會釋出有害物 ...
也要翻熱的, 因為一次過會煮三四天份量放入雪櫃, 要徹底加熱, 然後放涼才放入便當盒中。
他們處理葉菜的方法很有趣, 就是先燙過, 放入凍水中cool down, 瓊乾水, 用保鮮紙包好一次份量, 放入雪藏格。用時攞出嚟直接加熱, 唔駛溶雪。

回覆:帶飯返學,求教!

哦!明白!但早前好像有報道指 隔夜葉菜可能含致癌物質

引用:哦!明白!但早前好像有報道指+隔夜葉菜可

原帖由 sofesofe 於 15-12-09 發表
哦!明白!但早前好像有報道指 隔夜葉菜可能含致癌物質
That's my point!
只是溫馨提示,不喜勿插!

易開,夠保溫。
‹ 上一主題|下一主題