用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教,小女有專注力問題嗎?
go

[過動] 請教,小女有專注力問題嗎?

女仔,7歲,小二,小時有啲 speech delay

小一成績頭十名,一直冇補習。
小二的測驗成績都保持到。
默書差不多全滿分,測驗都90 above.
平時冇咩溫習,有測驗考試時,叫佢自己溫一陣,之後會問佢。
測考前,有俾課外練習佢做,可以坐低做一小時或以上,唔離位。
自己執書包,唔會執漏。

手冊抄齊,功課做得唔算慢, 當然唔叫快。
上堂唔會出位,但應該冇留心聽書。
會坐唔定咁,會玩櫃桶裡的物件。

老師有投訴佢上堂似夢遊,唔專心。。。
但佢有時又答到老師提問。
另外,佢係唔整齊的人;啲野執完都亂。。。
同佢講野,有時好似聽唔到,聽唔明。

其實佢有冇如專注力不足的問題?
如有,應該去那裡做評估?

Thanks a lot.

引用:+本帖最後由+mykate+於+15-11-18+23:35+編

原帖由 mykate 於 15-11-18 發表

找一些了解ADHD的書籍或網上有D評估表,可以自己做咗睇下結果係點先,如果不是太差,就繼續留意住先。相反,睇到小朋友和ADHD徵狀好多相似的地方,可尋求進一步專業評估。有時小朋友覺得課堂上的知識比較淺也會有不專心的情況。

回覆:mykate 的帖子

有擔心可考慮去找精神科或兒童發展專科的醫生評估

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+mykate+於+15-11-18+23:35+編

原帖由 mykate 於 15-11-18 發表

好似我個仔情況,不過我個才小一。我都想知算不算專注力不足。

回覆:請教,小女有專注力問題嗎?

會不會係佢已經識老師所教嘅嘢,所以先至唔專心上堂?