用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同3rd in 完成了嗎?
go

港同3rd in 完成了嗎?

今日去3rd in, 見校長, 15分鐘內問小孩很多,跟我只談了5分鐘。其實她要見400個學生家長,真花時間。下星期二有結果。

我剛相反,只花了5分鐘同小朋友傾計,其餘時間都係同家長對答

ME1227  me too  發表於 15-11-18 21:27

回覆:港同3rd in 完成了嗎?

我們見了副校長差不多45分鐘,小朋友約10分鐘,其餘時間就是我們傾計!

My2ndbaby  差不多一小時呀!  發表於 15-11-18 22:12

回覆:港同3rd in 完成了嗎?

黃校長都問了我小朋友好多問題,其實港同都考得好全面,學術又考,行為反應,日常生活都考,見到自己小孩的表現,就算入唔到我都好安慰,去到3rd in 真係不容易了。

ME1227  Can't agree more  發表於 15-11-19 00:10

醒目開學勳章 王國長老

我妹個仔第一輪已經出局, 我妹話, 某種意義上, 港同係佢考幾間中最難考, 因為佢唔係focus學術, 係要各方面都兼顧, 包括創作力, 主動性, 合作社交, 同肯去試, 仲要收放自如, 佢慨嘆話無得train (意思為明知學校要咩都train唔黎), 真係好睇小朋友本身性格同特質

所以入到第3輪的小朋友都好叻叻

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom

Just want to know the putonghua level / percentage of HKUGA.   I am waiting the result of HKUGA and St stephen, I like the Eng/Putonghua enviornment of St stephen but the location is really a matter even if we move to HK islands.  HKUGA the primary school site is not stunning but heard that the college in Nam Fung Road is very nice.  Could you share the language proficiency of the students in HKUGA in terms of English and Putonghua.  Many thanks.

醒目開學勳章 王國長老

我講好唔好無用呀, 我又無同出面比較, 不如睇校外評核報告丫
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _report_2015-02.pdf

學校有效地推動學生運用兩文三語。學校以普通話教授中文科,學生能在中文及英文課使用普通話及英語與教師和同學溝通,並能貫徹以普通話及英語與語文科教師在課堂外交談,課室及校園內的佈置能強化學生學習語文的動機,整體上學校建立了良好的語言學習環境。在提升學生閱讀習慣及能力方面,學校每周設三節課前閱讀時間,學生己養成安靜閱讀課外書籍的習慣。 除了圖書館外,諜室內及校園不同角落亦放置圖書讓學生隨時閱讀。 部分科自以課外圖書或報章新聞作為學習材料,能配合有關單元內容,豐富學生的知識。

學生在中文科、英文科及數學科表現優良,其中英文科的成績尤為突出。

Charlotte_mom 發表於 15-11-19 09:41
我妹個仔第一輪已經出局, 我妹話, 某種意義上, 港同係佢考幾間中最難考, 因為佢唔係focus學術, 係要各方面 ...

係呀,其實都係睇運氣, 我女都係第一輪出局, 問返原因, 佢話同組D小朋友合作時爭玩具, 佢企埋一邊冇參與到, 可能就係咁所以出局了。

Charlotte_mom 發表於 15-11-19 09:41
我妹個仔第一輪已經出局, 我妹話, 某種意義上, 港同係佢考幾間中最難考, 因為佢唔係focus學術, 係要各方面 ...

Charlotte_mom:

想請教﹕
本來抱住一試,無諗過入到3rd in,我們和小朋友都愈來愈喜歡學校,見完黃校長後更不用擔心學習上的問題;唯一未能解決就是距離,九龍區觀塘和將軍澳以外的小朋友是如何上學 ? 是否一定要搬?

Doris_Ray 發表於 15-11-19 15:51

想請教﹕

TKO有校車

vinik 發表於 15-11-19 15:40
係呀,其實都係睇運氣, 我女都係第一輪出局, 問返原因, 佢話同組D小朋友合作時爭玩具, 佢企埋一邊冇參與到, ...

下? 人地爭企埋一邊都唔得?

retriever 發表於 15-11-19 15:57
下? 人地爭企埋一邊都唔得?

我地估出局原因係咁, 實際係咪都唔知。不過學校唔係要求主動性高既小朋友咩? 咁企埋一邊即係唔夠主動啦, 哈哈!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-11-19+09:4

原帖由 Doris_Ray 於 15-11-19 發表

想請教﹕
我見其他區家長一係駁車,一係地鐵。

回覆 NgNgMa 的帖子

同返學時間幾點?

引用:回覆+NgNgMa+的帖子 同返學時間幾點?

原帖由 ken8888 於 15-11-19 發表
回覆 NgNgMa 的帖子

同返學時間幾點?
學校網資料8:00開始早會

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ken8888+於+15-11-19+發表回

原帖由 NgNgMa 於 15-11-19 發表
學校網資料8:00開始早會
對,8:00前到校

My2ndbaby  很緊張呀!仲有五日就知結果☺️  發表於 15-11-19 22:13