用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區有冇小學係happy school ?
樓主: siumug
go

荃灣區有冇小學係happy school ?

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 16-2-24 13:31
Really? 點解呀?我外甥女幾年前派咗去保祿六世,佢嗰屆好多人派去王少清、何傳耀、可風.....唔錯喎。
  ...
你外甥女個年應該係 4 位入保祿, 3 位入荃官, 14 位入何傳耀, 11 位入可風, 14 位王少清.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-2-24 15:54
你外甥女個年應該係 4 位入保祿, 3 位入荃官, 14 位入何傳耀, 11 位入可風, 14 位王少清.
...
真係好有趣, 除咗上年(啱啱畢業呢班), 呢間小學之前好似年年都有1X人入何傳耀, 你話兩間係聯繫學校都有人信.

話時話, 同妳阿女入埋同一間中學個位妳阿女識唔識嫁?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-2-24 16:36
真係好有趣, 除咗上年(啱啱畢業呢班), 呢間小學之前好似年年都有1X人入何傳耀, 你話兩間係聯繫學校都有人信 ...
好多人都覺得有聯繫架, 但無囉.

另一位學生同我囡唔係咁熟, 佢修 VA 既.

hkpapa852  謝謝! 8啩完畢  發表於 16-2-24 17:27
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 16-2-24 16:36
真係好有趣, 除咗上年(啱啱畢業呢班), 呢間小學之前好似年年都有1X人入何傳耀, 你話兩間係聯繫學校都有人信 ...

又一生趣係, 年年都有1x人入附近間李xx中學, 同隔離間林xx 呢

另外想問問學校是否沒有公報所有資料,
13/14校務報告同派位人數唔夾, 是否我找錯資料 ?? (103派位, 報告是117)
14/15 96人又夾喎 ???

hkpapa852  我諗我數錯總人數   總之升B1學校總數得41個學生  發表於 16-2-25 15:31

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+subb+於+16-2-25+10:38+編輯+\

原帖由 subb 於 16-02-25 發表
13-14 少左個 14 位應該係派左 B3

係荃灣區, 無論入到邊間小學, 到升中都一定唔會Happy, 因為中學網既B1學位比例遠遠不足夠分晒比同區所有B1生, B1學位不足率甚至係全港18區中最低既5區之1.

要係荃灣區升學, 就要有心理準備
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:係荃灣區,+無論入到邊間小學,+到升中都一定

原帖由 hkpapa852 於 16-02-25 發表
係荃灣區, 無論入到邊間小學, 到升中都一定唔會Happy, 因為中學網既B1學位比例遠遠不足夠分晒比同區所有B1 ...
請問哪區B1中學學位比較足夠?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-25+發表

原帖由 Lsm948 於 16-02-25 發表
請問哪區B1中學學位比較足夠?
港島區比較多band 1位,特別係名女校。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 16-2-25 16:36
係荃灣區, 無論入到邊間小學, 到升中都一定唔會Happy, 因為中學網既B1學位比例遠遠不足夠分晒比同區所有B1 ...
Exactly true!

引用:Quote:原帖由+Lsm948+於+16-02-25+發表請問

原帖由 gracelam 於 16-02-25 發表
港島區比較多band 1位,特別係名女校。
唔使去咁遠,搭架48X直入沙田區已好得多

引用:係荃灣區,+無論入到邊間小學,+到升中都一定

原帖由 hkpapa852 於 16-02-25 發表
可以講下仲有邊㡬區嗎?