用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <中場休息 : 攪下笑> 問仔/女支持香港隊定中國隊... ...
go

<中場休息 : 攪下笑> 問仔/女支持香港隊定中國隊... [複製鏈接]

真係慘不忍睹...

CY 昨晚被問支持邊隊, 佢話: 馬尼拉睇唔到球賽! (答非所問)

去到馬尼拉, 記者再問: 馬尼拉睇唔到球賽, 咁你究竟支持邊隊呢?

繼續唔答.....

今朝心血來潮, 問小朋友支持邊隊...

答: 支持中國隊.

問: 點解?

答: 因為中國係國家,香港只係一個城市,國家大過城市,所以支持中國隊.

真心(私心) 覺得小朋友仲答得好過CY....

你小朋友又會點答?

0    0    0    0

都係話支持中國隊.....

iedummy 發表於 15-11-18 13:02
都係話支持中國隊.....

點解?

相信CY 去考小面試, 一定捧蛋!

retriever 發表於 15-11-18 13:00
真係慘不忍睹...
我小朋友問點解中國要與香港對賽?  香港係屬於中國, 都係中國人.
睇睇吓電視, 又問點解香港隊有非洲人既? 點解中國隊無非洲人 ?

我都有問, 佢又係話支持中國隊

我覺得cy 好憎恨香港人(特別係香港d傳媒), 佢唔會支持香港隊 (佢自己係香港特首都堅持唔表態.........)

我地成日反佢, 又笑齊陰, 又笑龍蝦, 而佢應該從來無諗過點解齊陰攪成咁,  點解佢咁黑人憎.

Anyway, 正如好多香港人都憎佢一樣, 你唔支持, 我地支持

Beside, 我無問個仔, 我地無開電視

回覆:<中場休息 : 攪下笑> 問仔/女支持香港隊定中國隊...

用一個五歲嘅小朋友同689比,會唔會對佢地係一種侮辱?

回覆 vinik 的帖子

點解?
呢個至係重點...

retriever 發表於 15-11-18 14:52
回覆 vinik 的帖子

點解?

因為近來佢學校教左D有關中國既課程

回覆: 問仔/女支持香港隊定中國隊...

cy 好低能. 成日諗多左.... 咁簡單既問題都要左顧右盼, 最後選擇唔答. 他還能為香港做什麼呢..

引用:用一個五歲嘅小朋友同689比,會唔會對佢地

原帖由 ronniedad 於 15-11-18 發表
用一個五歲嘅小朋友同689比,會唔會對佢地係一種侮辱?
比個 like 你

回覆 AgapePa 的帖子

My daughter said the exactly same thing too!!!

回歸後嘅國民教育都算成功了,再過多十幾年後,小朋友長大後都說自已是中國人不會說自已是香港人了.........

b16a 發表於 15-11-18 15:17
回歸後嘅國民教育都算成功了,再過多十幾年後,小朋友長大後都說自已是中國人不會說自已是香港人了........ ...

嗯...

不如咁講, 話分兩頭, 希望媽媽們唔好跟風迷戀"普教中"

廣州經驗, 10幾年後廣東話幾乎廢左.

我囝支持"香港隊".

見到本普通話兒歌書有一首,疑似洗腦.

立即教埋香港有150年歷史, 中華人民共和國有60幾年歷史.
大家都係華夏文化(5000年前) 留傳下來的.

詩經,楚辭都用廣東話作的, 要學好中文, 要識典故, 一定要識廣東話.
他來港18年的中國人普通話老師也認同此點, 叫家長先教廣東話的音和意思, 後學普通話.

當然,咁細, 就唔教 外國用Hongkonger影容香港人,比起點解用Chinese影容中國人, "er" 和 "ese" 的分別.

b16a  I can't agree more   發表於 15-11-18 17:34

回覆:Hillkymama 的帖子

同意

樓主如果在自由廣場post 同一篇文,相信會有不同立場的言論&#128680;&#128680;⚠️⚠️
同埋會被搬入時政區

Hillkymama    發表於 15-11-18 16:09

回覆 Hillkymama 的帖子

唔知大家有無發覺, 細個廣東話唸唐詩係押韻的... 但係用普通話好多係唔押韻...

廣東話係古語, 唔係北方強人口中所謂既"方言"

千祈唔好"莽自誹薄"

Hillkymama  Yeah! Give me five!  發表於 15-11-18 16:19

Snoopyboy 發表於 15-11-18 16:06
同意

樓主如果在自由廣場post 同一篇文,相信會有不同立場的言論&#128680;&#128680;⚠️⚠️

自由講場有咩人先?

唔好誤會...

而家講緊考小面試既口才姐... 所以好貼題架...

AND, 只答支持邊隊係唔夠分既(媽媽們都唔滿意啦), 好似CY 咁一句都唔講, 當然WAY OUT 啦

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-18+16:14+

原帖由 retriever 於 15-11-18 發表
自由廣場乜人都有
「自由」嘛

‹ 上一主題|下一主題