用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教孩子幾年班不用跟功課、默書、測考? ...
樓主: ailimama
go

請教孩子幾年班不用跟功課、默書、測考? [複製鏈接]

bobbob 發表於 15-11-19 08:57
我仔學校又係好少功課,所以從來唔洗我跟,除咗中默(都係幫佢默2次,佢自己對答案),其他如英默或評估都 ...
但係我間真係堅多測考默
小一:中英每學期各4默, 中英數4測2考, 全部計入名次分
小二:以上同, 但數學係6測2考

德國老師禁止父母親做的五件事 http://www.ohmykids.org/2015/10/ ... %E4%BB%B6%E4%BA%8B/

大家擔心的話,可以在孩子睡著後才檢查他的功課,知道他的進度,然後在平日生活中幫助他們。例如發現孩子的加減數不大好,上街買東西時請他們幫忙計數,多訓練他們。

孩子要學會學習,為自己的行為負責,才是終身受用。

教人捕魚,比送魚給人,更能幫助人。

cstchan 發表於 15-11-19 12:53
德國老師禁止父母親做的五件事 http://www.ohmykids.org/2015/10/ ... %E4%BB%B6%E4%BA%8B/

大家擔心的話 ...
是的, 我大女兒小一時, 我就是等她睡著了才幫她檢查, 然後兩星期過後發現她可以應付, 就完全不檢查了, 間中有甩漏, 我完全接受。所以輕輕鬆鬆到小三。

不過, 這個應該係因人而異, 如果小朋友甩漏太多, 家長都適宜慢慢放手, 而非一下子丟佢出公海的。

引用:我兒現7歲讀小二,我們是雙職父母,升小後

原帖由 ailimama 於 15-11-18 發表
我兒現7歲讀小二,我們是雙職父母,升小後功課、默書、測考都是我主力跟進的。 因為我們要上班,故升小後已 ...
佢改完又錯? 咁即係點解錯都唔知? 如是,我覺得睇佢改正,解釋俾佢知係需要的。我都係只睇阿仔改正啲乜,了解下佢唔小心定真係唔識。你個仔改完又錯,無人教佢,佢都好無助。個個細路唔同,資質又唔同,父母都要自己摸索下點教。有啲細路一早已唔駛跟,有啲係需要時間的。俾啲時間大家啦!我仔去到小四先無咁勞氣咋。

引用:+本帖最後由+cstchan+於+15-11-19+12:58+編

原帖由 cstchan 於 15-11-19 發表

德國老師禁止父母親做的五件事 http://www.ohmykids.org/20 ...
我兩公婆衣家都係咁。

引用:我都係雙識,+亦係我全權負責所有,+重要係仔

原帖由 kp_sin2001 於 15-11-18 發表
我都係雙識, 亦係我全權負責所有, 重要係仔, 成績中上左右, 我可以肯定話你聽, 錯漏你如何吵鬧, 問題係會依 ...
請問小四重大改變,姐係邊方面?謝謝

tinaleung 發表於 15-11-22 22:59
請問小四重大改變,姐係邊方面?謝謝
個人性格會轉變, 即係已開始有個人思想, 唔係你話點就點, , 自尊心會比以前強大咗一點, 加上學習上多咗很多思考題目, 絶對靠小孩本身理解能力, 所以初小時絶對需要學習不能依賴 (終於明白老師所講的說話)

我由小學開始就只點齊有無做齊, 唔對答案. 唔識就問. 只求唔欠交. 改正重做自負盈虧. 默書測考, 小六呈二後佢要求自己溫. 唔要我理. 而家中一默書都90分以上.
‹ 上一主題|下一主題