用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mababyba+於+15-11-19+發表其

原帖由 emily_pat 於 15-11-19 發表
我個囡都係,一入到見校長嗰個房見到上面兩本書可能唔係好啱睇,就馬上用手推開,我嗰刻心諗⋯⋯ ...
我同妳情況差不多,好彩啲問題都係問果啲野,一早有個答案,所以都唔難填。唯有邊問個囡問題,邊寫⋯

Vickyblah 發表於 15-11-18 18:13
exactly! 所以佢唔適合我。要配合無問題。但唔係叫我日日同小朋友補習咁樣。in fact我自己本身都算係教育界 ...

個point係,就算升小結果好好都好啦,主要係因為家長谷而未必係因為學校教得好。
咁我交咁多學費仲叫我地個家長出力同個小朋友谷但個升小結果只會反映在學校派位(沒有反映家長背後做左咁多),咁學校很著數

呢個我係最唔buy.

sala222 發表於 15-11-18 21:17
Why?
我IN果個老師好冇耐性, 我仔一入去IN時, 見到佢身後既落地玻璃對住停車場, 阿仔好開心咁行去睇........我當然叫阿仔埋位坐啦, 點知阿仔唔合作, 唔肯坐埋位, 之後老師扯佢返埋位坐, 我當堂O咀..........
之後阿仔緊係0係咁喊啦, 個老師係佢喊既時候不停問佢問題, 我仔當然冇答佢, 全程喊...........

之前睇佢D資料覺得佢理念好好, 但見到個老師咁, 幾好理念都冇用.............

balj 發表於 15-11-18 15:56
點解既
睇#123留言..........^^

引用:Quote:原帖由+namyatyat+於+15-11-18+發表

原帖由 巴斯媽媽 於 15-11-18 發表
冇間隔吾緊要,但吾係柯個時面向出面,個個行過都睇到曬
Agree!

jlbb1 發表於 15-11-19 08:19
完全認同,好多時係家長背後的努力,額外既金錢得到出來既結果。又例如學校找你出去比賽,居然什麼配套資源 ...
所以選校時都要過濾下名幼是否名過其實

引用:Quote:yukibabies+發表於+15-11-19+00:41+

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
好似樓上話齋學校想睇下你平時點樣攪個小朋友喎。我諗學校都未知一個正常既2歲細路,耐性度係幾耐。仲要三 ...
其實你有上網爬文睇返上年in咩,就知大概流程,已經可以早早係屋企train下小朋友,當然臨場表現係控制唔到既。但另外位家長提供既方法的確係work既,我都係爬文學返黎,我小朋友上星期in學之園呢part時,係真係可以做到keep住係自己位,不過都有起過身既,但無周圍走同大叫大跳我已經覺得小朋友已經做得好好
如果每次人地分享心得,都因為某D激言而收口,真正有需要既家長就好大損失

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-11-18+發表記憶中

原帖由 RockMusicLover 於 15-11-19 發表
唔洗咁激動既,大家分享下姐。我無報,因為我住港島,但我哥個仔有,不過佢去左根德園,畢埋業了。呢招係阿 ...
你呢個方法我見其他post都有提過,的確好有用,人地既激言唔好放係心,好多媽媽需要你呢D意見

引用:Quote:RockMusicLover+發表於+15-11-18+21:

原帖由 balj 於 15-11-18 發表
記憶中,第一,小朋友係冇位坐,齋企,有耐性企到10分鐘,唔周圍郁,唔發老脾都當你贏第二,張問卷問題都唔 ...
我in海逸campus,小朋友有位坐,同埋有玩具有書,小朋友都係度自己玩

引用:Quote:yukibabies+發表於+15-11-19+00:41+

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
好似樓上話齋學校想睇下你平時點樣攪個小朋友喎。我諗學校都未知一個正常既2歲細路,耐性度係幾耐。仲要三 ...
我上年in LH。記得當時填卷時又係有個小朋友走黎走去係咁叫。校長同老師又係好似睇唔到咁。然後有個老師最後頂唔順想拉個小朋友埋位。但校長好嚴肅咁同個老師講叫佢由得個小朋友走黎走去,話‘‘由佢得佢走啦。唔使理佢。佢想走咪由佢走。’’我唔知佢地點解要咁處理。我只知個時校長個樣一副真係唔想浪費時間係個小朋友身上咁。望都無望過佢照自己講野。可能有啲人又覺得校長咁嚴肅係好啦。但個人就不喜歡咁嘅處理方式。

回覆:koey329 的帖子

我覺得呢個帖好好,讓家長講講真心感受,希望果d 忠實fans唔好又過黎護航,俾大家講講真心說話啦

回覆:yukibabies 的帖子

其實最後一部分是否記分?我未見老師mark低嘢。校長入來我囡要去洗手間,成個part miss咗

引用:我覺得呢個帖好好,讓家長講講真心感受,希

原帖由 suzuki12 於 15-11-19 發表
我覺得呢個帖好好,讓家長講講真心感受,希望果d 忠實fans唔好又過黎護航,俾大家講講真心說話啦

...
我都覺。有時面試真係可以感受到好多。比起只睇人comment親身感受最真。

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-11-18+發表記憶中

原帖由 RockMusicLover 於 15-11-19 發表
唔洗咁激動既,大家分享下姐。我無報,因為我住港島,但我哥個仔有,不過佢去左根德園,畢埋業了。呢招係阿 ...
我同意你所講的技巧。我當日和小朋友面試時都是這樣一邊寫問卷,一邊引導小朋友看書,他一步也沒有走開過,坐定定。
謝謝你的分享。

Vickyblah 發表於 15-11-19 09:45
我都覺。有時面試真係可以感受到好多。比起只睇人comment親身感受最真。

...

認同。人云亦云冇意思。只靠聽名氣就會变成一窩蜂去又再令果D"名幼"又再推上,反而樸實低調的学校而有理念的又冇人提。

Share with you all:
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20151117/s00005/1447696433930

I agree with this: "名校喜歡選擇一些最叻的學生,但當小朋友有問題時,學校就會跟家長說﹕『他不符合我們學校水準,請你搞搞佢。』學校和老師才應該是教育的專家,為何會把責任推給家長?在外國,小朋友有問題,學校會跟家長說﹕『我們會幫你教好小朋友!』這就是最大的分別。"

名校只想教好學生,而不是教“好”學生。。。。

回覆 dadadadahk 的帖子

LH interview 過程比我感覺間學校麻麻
校長絶對唔友善
填完questionnaire 校長問邊位家長交
我第一個舉手要走~!

‹ 上一主題|下一主題