用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?  

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-11-18+發表其實

原帖由 天悅 於 15-11-18 發表
我係遊樂場見到該校學生,個小朋友好似唔識玩遊樂場咁,玩唔到就喊,真係睇唔出活潑喎

...
老實LH的確唔係我杯茶!當日面試完個心係感到唔開心,剛才同朋友傾過,得出結論不便在此明言,只可講每個家長要求唔同。我女兒性格獨立活潑好動,我本著依其本性選校,上網睇過話LH啱活潑主動既小朋友,而且活著教學所以報考,但去完面試又另一番體會

回覆:巴斯媽媽 的帖子

還有校舍旁大多樹,我等interview 時不斷中頭奬,好彩不是雀屎,而且小果實。之后入到去見到個室外playground ,設施好舊,成地果實。如小朋友玩滑梯咪成褲都是,校工咪好忙,每時每刻掃樹葉果實。

你地講既係邊間LH?

回覆:scasd 的帖子

Why ar

引用:Quote:RockMusicLover+發表於+15-11-18+21:

原帖由 balj 於 15-11-18 發表
記憶中,第一,小朋友係冇位坐,齋企,有耐性企到10分鐘,唔周圍郁,唔發老脾都當你贏第二,張問卷問題都唔 ...
唔洗咁激動既,大家分享下姐。我無報,因為我住港島,但我哥個仔有,不過佢去左根德園,畢埋業了。呢招係阿嫂教我,大家交流下姐,如有得罪請見諒。

引用:你地講既係邊間LH?

原帖由 Hazb 於 15-11-19 發表
你地講既係邊間LH?
係lu,邊間LH?我in凱帆又覺得環境幾好喎!

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-11-18+發表係,排

原帖由 RockMusicLover 於 15-11-18 發表
其實唔係無謂的,同埋要有少少技巧的,如果平時有成日同小朋友睇書或畫畫,或玩貼紙薄之類,首先你拎住張紙 ...
其實more or less, 我有好似咁,我仔睇書,我叫佢睇下有d咩話我知,我有d功課做完後佢要幫我交比老師架,不過佢都有keep住問我呢樣個樣lor, 最興幸是佢無周圍走

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-11-18+發表係,排

原帖由 dadadadahk 於 15-11-18 發表
居然有人同我諗法一樣,上星期in LH,最搞笑係去到最後—part, 好似你講細路坐我側邊我填問卷,過左4-5分鐘 ...
認同!

上禮拜in青衣LH,in完之後我唔開心咗一兩日

我個仔屬於活潑好動型,當日前兩part基本做到八成,老師卑我感覺都好nice,特別係英文in果part!

最後一part填問卷,我個仔見我扎筆寫野,一直纏住我要拿筆畫畫!喊咗一陣又停咗一陣,我又要一直tum住距!我當時超無奈,問卷都係hea住填!

當時無任何老師過來問我是否需要幫忙,後來校長入黎講野,我個仔又開始喊堅持要拿筆畫畫我深知衰硬,但都想睇下老師會點處理我個仔,但最後都係被無視!
深知當時係interview,但我覺得一間有愛心的學校不會無視小朋友的合理哭鬧(只是想拿筆畫畫),呢種面試方式我不敢認同。

five555  如果小朋友做到8成,已好有機會入到。最後填問卷,就是要看家長的能力。如何令小朋友合作配合你去填問卷。   發表於 15-11-19 15:41

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

協恩,咁細個就要迫佢自己面試,仲要就算唔喊入到去,都有好多喊住出返黎,返學都有適應日啦!

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

Kv如有offer, 我必定會放棄,最衰自己係報之前無做好功課,後來要填問卷再上網睇下呢間學校既評語先知道原來都好谷下,無咩親子活動,比較傳統,好似話連畢業禮家長都唔可以參與,我實在好唔想甘樣,所以有offer必定放棄。

原帖由 RockMusicLover 於 15-11-18 發表
其實唔係無謂的,同埋要有少少技巧的,如果平時有成日同小朋友睇書或畫畫,或玩貼紙薄之類,首先你拎住張紙 ...
其實我都用呢啲技巧⋯當時我小朋友自己看書,看完兩本仲同我講睇完,想玩玩具,我話呢度玩具唔係我地,唔比得我地玩架,叫小朋友等埋媽咪寫埋兩句就完,一陣回家先一齊再畫畫,再問返佢書入邊嘅內容,我覺得呢一part完全無問題,當然我既答案唔係話寫得好好,只係答左三四行,如果可以回家填⋯我覺得個個份問卷唔會話相差得太遠!即時填有即時嘅好。

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-18+發表

引用:金巴倫,已有offer,但放棄。 +

原帖由 WIN媽 於 15-11-18 發表
金巴倫,已有offer,但放棄。
呢間我有報!但最終無去考!因為報名時佢話係24/10果個星期面試,跟住比左$90報名!去聽簡介會時先話當日會無電,轉左去7/11,咁我一早已經book左7/11去玩,咁我咪親自去學校同佢講可唔可以轉日子,跟住佢叫我電郵比佢地,我仲俾埋活動報名資料佢地,點知完全無覆過我電郵!我覺得佢應該退返$90比我囉!

引用:Quote:RockMusicLover+發表於+15-11-19+00:

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
唔係激動。見你講到咁有經驗,原來你冇去過。所以話要親身係現場先會明,唔知實際情況,紙上談兵,十分容易 ...
但呢個係用家既心得喎,不過算啦,本想交流下睇下幫唔幫到大家,原來我太多事了。

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+15-11-18+

原帖由 mababyba 於 15-11-19 發表
其實more or less, 我有好似咁,我仔睇書,我叫佢睇下有d咩話我知,我有d功課做完後佢要幫我交比老師架,不 ...
我個囡都係,一入到見校長嗰個房見到上面兩本書可能唔係好啱睇,就馬上用手推開,我嗰刻心諗⋯⋯大鑊,唔係臨尾香呱 之後就先停寫張問卷同佢睇咗書先,見佢開始有番少少興趣睇我先填番份問卷,然後不斷問佢問題,先可以捱到最後⋯⋯我地仲要係尾二先被叫出去交卷

引用:協恩,咁細個就要迫佢自己面試,仲要就算唔

原帖由 wsh1012 於 15-11-19 發表
協恩,咁細個就要迫佢自己面試,仲要就算唔喊入到去,都有好多喊住出返黎,返學都有適應日啦!

...
培正和SPK都要自己入去in

RockMusicLover 發表於 15-11-19 01:46
但呢個係用家既心得喎,不過算啦,本想交流下睇下幫唔幫到大家,原來我太多事了。

...

用家只係告訴面試技巧而已。

但其實呢part考咩?家長的急智?好似冇乜意思喎!同小朋友影响其他小朋友但冇人理又影响其他人的面試結果。