用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?  

引用:Quote:vpo0615+發表於+15-11-25+14:39+幼稚

原帖由 maomaofafa 於 15-11-25 發表
其實出來社會工作大多比較薪金和職位,很少會再比較讀什麼大學(根本沒人再關心以前讀書嘅嘢)。家長們比較 ...
講得無錯!!!

引用:岩岩有個38+家長又趁我同其他家長傾計走過

原帖由 maomaofafa 於 15-11-25 發表
岩岩有個38 家長又趁我同其他家長傾計走過來搭爹,話我個仔間學校係人都收,但pn係唔收細b,  佢聽講有細b  ...
唔需要理呢d人,亦唔洗喊。我仔pn讀學劵學校,但pn要照比錢的,當時貪佢近屋企,又是happy school, 我pn只報了四間, 全部都可自己接送。開學前返緊另一間playgroup, 入面有個家長問我仔會讀邊間pn,我答左之後佢反白眼問:邊度黎咖?我答完後佢話:下?學劵果d村校呀?點解你唔報xx 同xx 呀?

我都費事同佢講咁多,我話貪佢近屋企碌都碌到落去就完左呢個話題。但心裡都有少少難過,因為真係第一次遇到呢d白鴿眼家長,但心諗我自己知自己做乜就得,唔需要理人地點諗,唔係人地話好就好唔好就唔好。

第二個星期上堂時又撞到佢,今次佢同我講: 咦原你個仔果間學校排名都前個喎,咁k1有無得直升咖?咁咪好抵讀囉慳返好多錢喎。

得笑笑口話係呀...之後都無再回應。

第一,個所謂排行榜大家咪當參考,排名上上落落亦唔知點評分,上榜另家長自我感覺良好無所謂,但係咪讀上榜既小朋友就威過無上榜既呢?而家揀學校比小朋友係為左佢一生既成長定為左自己嚮人地面前在臉上貼金呢?

第二,話慳返好多,通常呢句說話由大家咁高咁大既朋友家人同事講出黎就好地地,但出自只見過數面的陌生家長把口,仲要穿金戴銀有私人司機既家長,油錢都唔只呢條數,就有點睇低人既感覺。

不都係果句,自己知自己唔係就得,唔岩傾就唔好傾咁多。而家個仔仲有在weekend英文班同佢做同學,最近又最會不會轉校,本來想答唔會, 但費事interview撞到就尷尬所以都答有。

跟住又問返一年前既話題,真係幾難頂。

回覆:iloveyeeting 的帖子

講得岩,個個唔晒教就識,可以唔晒返學

RockMusicLover 發表於 15-11-26 16:27
唔需要理呢d人,亦唔洗喊。我仔pn讀學劵學校,但pn要照比錢的,當時貪佢近屋企,又是happy school, 我pn只 ...
謝謝你的鼓勵。
係呀,香港地大把呢啲口臭的人,邊理得咁多。而家啲人成日用錢同名校衡量人,唔知人哋乜頭乜路周圍得罪人,只能一笑置之了。每個人心態也不同,有啲人只想趁孩子年幼時多玩樂,有啲就想培育學術,無謂迫人接受自己果套,自己覺得對孩子有益處就好了。