用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs SN vs SJC 邊間最好?
go

KV vs SN vs SJC 邊間最好?

回覆:babafung 的帖子

SJC 唔知,但KV同SN,我?同學仔媽媽,㸃解由SN轉KV,她説KV較全面師資和課程,SN 商業味重少少和較多雜費

回覆:MELODY430 的帖子

but kv has less English class ,right ?

引用:KV+vs+SN+vs+SJC+邊間最好? +

原帖由 babafung 於 15-11-18 發表
i think no one will choose SN or SJC if they got offer fr KV

引用:Quote:原帖由+babafung+於+15-11-18+發表KV

原帖由 dragon2013 於 15-11-18 發表
i think no one will choose SN or SJC if they got offer fr KV
agree, 都唔係同level嘅!

引用:Quote:原帖由+babafung+於+15-11-18+發表KV

can't agree more.

咁又唔係,我諗樓主concern英文語境,如sjc同sn英文會比kv強

回覆:kiki826 的帖子

我不太認同,KV 注重中數,但不代表英文晤得,可能net 比SJC 少(SN不太清楚),但基本英文學習是可以的,況且英文net補習到處皆是

引用:我不太認同,KV+注重中數,但不代表英文晤

我不太認同,KV 注重中數,但不代表英文晤得,可能net 比SJC 少(SN不太清楚),但基本英文學習是可以的,況 ...
SN 有6個 NET

簽名被屏蔽

我真係識人揀SN棄KV。人各有志,揀適合自己的。

引用:Quote:原帖由+dragon2013+於+15-11-18+發表

原帖由 kiki826 於 15-11-18 發表
咁又唔係,我諗樓主concern英文語境,如sjc同sn英文會比kv強
yea because my son don't know any Chinese at all. therefore we will like to choose a school for him which has more English then he can get use to his school life easier.

回覆:KV vs SN vs SJC 邊間最好?

我連報名都冇報kv, kv的升小成績都唔錯,bk好多人like,但教學方法完全唔係我杯茶都係睇你想要乜啦,想知點解可以pm我,我小朋友都是以英文溝通為主的,讀sjc或維記會比較適應,sjc英文溝通為主教得深,維記happy school入LS小一剛開始會吃力D,但都好多小學愛收維記學生

回覆:babafung 的帖子

I suppose ur son's mother language is English, then KV is really not suitable for you

引用:我連報名都冇報kv,+kv的升小成績都唔錯,bk

回覆:SoLM 的帖子

我講得唔好,我指LS=local school

引用:我連報名都冇報kv,+kv的升小成績都唔錯,bk

原帖由 boyandes 於 15-11-18 發表
我連報名都冇報kv, kv的升小成績都唔錯,bk好多人like,但教學方法完全唔係我杯茶都係睇你想要乜啦,想知點 ...
請問直資愛收維紀學生嗎?例如DB. Thanks. 定係 DB interview 時已經比其他傳統幼稚園畢業生比下去,因為維紀始終係 happy school.thanks!

回覆:booxxjac 的帖子

間間名幼都差不多,你去心儀的小學板睇下就知道間間都有學生入到,我朋友個女維記之後入了聖士提反