用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題
go

跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題

囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始in緊K1,下個月足2歲會返N班,由於1歲半時健康院話囡囡講野慢,要2歲再返去評估,所以我係佢20個月時(早2個月)帶左佢出去做私人評估,結果係佢語言能力慢左4個月,我陪佢in幼稚園時,發覺佢理解方面ok的,(例如玩lego,認生果,切生果及指眼耳口鼻等),佢都做到的,但說話方面就差(例如自己名,幾大,男定女),佢有講,但完全唔知佢講咩,老師都多次叫佢講清楚啲。
現在問題出現啦,如果今次成功in到有幼稚園收,究竟比佢讀還是唔讀呢?我驚佢跟唔上,因為佢到時只有2歲8個月,如果唔讀,佢12月返N班,到出年暑假後就冇書讀了,我應該點安排呢?好矛盾唔識得點處理,跪求有經驗既媽媽指路。

引用:囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始

原帖由 fm721 於 15-11-18 發表
囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始in緊K1,下個月足2歲會返N班,由於1歲半時健康院話囡囡講野慢, ...
收就讀,小朋友一返學pick up 好快

唔使太擔心, 佢一肯講野就會講唔停的了

回覆:跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題

23個月仲係好細,點解而家呢個世代唔容許個別差異㗎

其實不用太擔心,我仔是11月b,去年情況與你現在相約,1歳8個月就開始in K,而且無讀過N,健康院都是話2歲要返去再評估,我只是無去私人評估。我要返工,假期去街同佢見咩講咩,交通工具,衫,鞋,超市水果,水,罐頭,菜,…人地可能以為我儍儍地不過慢慢佢就開始講得make sense 一d,2歲返健康院都pass左!比多d時間佢,而且interview佢去年都有幾個offer,所以不用擔心!返左學把口無停添加油!

囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始in緊K1,下個月足2歲會返N班,由於1歲半時健康院話囡囡講野慢, ...
每個小朋友發展唔同,收就俾佢返,小朋友學習能力很強,唔使太擔心!

非常多謝咁多位媽媽既支持同鼓勵,呢幾晚都瞓得唔好,好驚做錯決定,好感恩有咁多位有經驗既媽媽比左正面既意見我。

我身邊朋友(包括我自己)既小朋友都講野慢,都要兩歲半再評估,唔駛擔心,到三歲都唔識講先諗

有得番都會番,但可否番N做大B呢?

回覆:fm721 的帖子

唔洗擔心,我仔23個月仲係BB話,宜家28個月番緊N班乜都識講💪💪💪💪

我覺得如果有K1收,就讀住先,到下年再睇下小朋友情況,如果覺得都係追唔到其他小朋友,咪考多次K1重讀

我情況同你差唔多,我明白你擔心啲咩,因為真係好迷茫嘅。我情況係我個仔都係細b,第一年in n班冇人收,第二年in k1得一間收照讀,今年重in k1 已有一間心儀offer,我仔2歲半前仲講bb 話,2歲半後講說話只有我明白,依加3歲加返左學3個月情況大大不同,已有完整句子,清晰度大大提升,所以有學校收照讀小朋友一返學同其他小朋友一齊學習會快好多,但你預左老師會話你個小朋友進度跟唔到,但唔緊要嘅,因為你係細b,你自己有得選擇重讀一年,所以其實已經好好的,自己係屋企多啲引導,教佢
唔使太擔心

收就讀,返左N班會好快識講,我個小朋友都係咁,如果以純粹慢左,唔係其他原因,好快會pick up到,不用擔心

no worry, kid will improve much more after going to school

個人覺得呢D情況盡量唔好揀英普幼稚園,先學好廣東話(母語)先

mrsmartie 發表於 15-11-18 07:02
23個月仲係好細,點解而家呢個世代唔容許個別差異㗎
認同,健康院小冊子成日寫每個小朋友發展唔同,但實際係唔得囉,成個社會言行都唔一致

回覆 fm721 的帖子

我仔都係13年12月b,講到句子,但大小肌肉冇咁好,冇讀N但有番育嬰園。如果有幼稚園收照讀,下年再睇情況重讀K1。我prefer做超大b。

莫講話小朋友,大人都有個人差異啦。

fm721 發表於 15-11-18 07:52
非常多謝咁多位媽媽既支持同鼓勵,呢幾晚都瞓得唔好,好驚做錯決定,好感恩有咁多位有經驗既媽媽比左正面既 ...
如果有一間唔錯的k1收, go ahead吧, 唔好未試就自己嚇自己.  我仔仔都是12月細b, 歲半時講野麻麻地, 兩歲時要再返健康院見姑娘.  我從無想過repeat, 因為我家姐和叔仔當年都是高考考衰了一科, 被逼重讀一年, 所以我覺得要留番個quota大個用.  我仔仔現在小三了, 過去幾年雖然追得辛苦D, 但以勤力取勝, 成績一直是全級top 10.  我覺得大b和細b的分別去到小三已不明顯.  我在幼稚園和初小階段是有親子伴讀, 也讓他多聽故事, 聽完我會問番佢內容, 亦有多去公園玩, 這兩點對細b都有很大幫助.  

引用:Quote:fm721+發表於+15-11-18+07:52+非常多

原帖由 jaycee_mami 於 15-11-18 發表
如果有一間唔錯的k1收, go ahead吧, 唔好未試就自己嚇自己.  我仔仔都是12月細b, 歲半時講野麻麻地, 兩歲時 ...
十分同意
留番個quota大個用
我仔都係12月細b
有學校收就照讀住先,比佢試下無壞