用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠徵:11/23 留給子女的說話
樓主: Roby0915
go

誠徵:11/23 留給子女的說話

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-11-18+10:15+壓力!

原帖由 jlbb1 於 15-11-18 發表
你係佢家長,梗係你去解啦, 做乜留比老師做呀
小朋友要去wee wee,學校唔比我小朋友去學校廁所,咁味走返商場law! 根據學校指示,M記是無廁所的,要再找!!!   咁其實學校幫唔幫到手呢?

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-11-18+10:15+壓力!

你係佢家長,梗係你去解啦, 做乜留比老師做呀
佢應該係講緊面試嗰日老師唔肯借厠所比小朋友用呀~

講返正題,同意大部分家長所講,小朋友壓力大部分黎自家長,而且,自行成功與否,都唔關小朋友事,冇必要留言比小朋友喎。。。留個言比自己,提自己要平常心面對,和仲有大抽獎機會就真。

簽名被屏蔽

原帖由 AgapePa 於 15-11-18 發表
既然你小朋友咁大壓力, 就一心一意讀徳雅喇, 唔好玩抽奬喇
我小明友面試沒有壓力,佢好開心,多謝關心。

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-11-18+發表你係

原帖由 ta__ta 於 15-11-18 發表
佢應該係講緊面試嗰日老師唔肯借厠所比小朋友用呀~

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-11-18+11:01+小朋

原來佢講緊廁所, 大佬,講清楚d啦
Sorry.

回覆:誠徵:11/23 留給子女的說話

其實小朋友响呢個歲數應該未識去介意得失,反而介懷嘅係家長。

家長無需要特別同小朋友講結果, 無必要俾壓力佢地, 淡淡然吧, 最緊要係家長自己放鬆, 壓力好多時係來自家長, 明未

引用:自行完全係鬥分高,同分就講運咋喎,抽唔抽

原帖由 whitepurin 於 15-11-18 發表
自行完全係鬥分高,同分就講運咋喎,抽唔抽中同小朋友無咩關係,唔使同小朋友講咩啦。

...
Agree 所以其實我冇乜嘢特別要同小朋友講

謝謝大家賜教~
很驚喜呢!原來普遍EK家長可以從容及安然面對小一選校的事宜;又有技巧地安排小朋友參加面試而不着跡咁讓他們知道結果。這班小朋友真是幸福的一群呢~
此 post 原意旨在讓家長 appreciate 下這兩個多月來,願意為自己未來學業努力的小寶貝 (爬文才知有些家長及小朋友能夠輕輕鬆鬆參與interview,勁!)。 我和我小朋友參加面試的次數不算多 (五隻手指都數唔晒),每次見他雖不情願但最終也鼓氣勇氣步入課室我是感動的。你說當時有沒有壓力?我不會欺騙自已。能夠認識⇒面對⇒駕馭壓力便是我希望我小朋友可在這些體驗中慢慢掌握的事情 (斷估『壓力』不會是成人的專利品掛~)
在11/23這個階段性終結前,我希望讓阿仔知道:原來處理壓力,你都做得到!!

我有同個女講面試為乜呀,亦同佢講明, 有冇學校收佢,係睇佢自己表現好唔好的, 但我亦同佢講,我唔係要佢做超人, 我只同佢講, 佢想入到好的學校,就將自己平時最好的都表現比老師睇就得喇, 老師就係想知佢平時識幾多野,平時有冇禮貌..之類, 咁佢就次次面試完出來都好開心, 會同我講好好玩, 就想有唔識答題或做唔哂,佢都會好開講咁同我講翻,冇乜壓力
當個好爸爸

我是過來人, 小兒現在讀小一, 上年自行派位20分唔夠人好運 (41網2線母校), 亦冇私直back up, 當時自行派位出結果後,我同仔仔講:

校長暫時未選中你, 不是因為你唔乖唔叻,而係有更多更合校長心意的小朋友比校長選中, 但唔緊要架, 只要你在呢一年K3努力做好自己, 校長就自然會知道! (佢唔知咩係自行收生).   一方面鼓勵佢在餘下的INTERVIEW做好自己, 平時上堂努力學習, 另一方面做孟母三遷, 總唔信運氣差成咁, 連2線都入唔到!

結果, 第一志願入返41網2線母校.

共勉之!

我地去註冊囉 !

回覆 Roby0915 的帖子

D人好奇怪, 你比下SUPPORT同ADVICE都可以咁無MANNERS回應.  唔岩聽唔唔好睇, 點解可以咁MEAN.

Hillkymama  仲有"大地在我腳下"嘅背景音樂咁.  發表於 15-11-20 10:35

有幾多人入紙時有同小朋友傾過? 無既話就唔需同佢講, 講完都無咩反應. 繼續每天玩玩玩, 過正常生活.

引用:我小朋友每次interview都當去玩遊戲咁好輕

原帖由 miujoey 於 15-11-18 發表
我小朋友每次interview都當去玩遊戲咁好輕鬆, 更加唔知11月23日係自行放榜日子,亦唔打算同佢講 ...
我都無同仔仔講過。得咗,一齊慶祝。唔得,同老公食餐好嘅舒援失落的心情。

自行選校前有同個女傾過的

當個好爸爸