用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園上年及今年面試分享
go

青衣學之園上年及今年面試分享 [複製鏈接]

上年: 第一部分,又係英文group in , 我小朋友要聽英文指令,拎一定數目既顏色花花放入籃~
第二部分,單對單廣東話見,問下名,讀邊間學校,然後攞一張圖畫,問小朋友圖畫中的小朋友是男是女? 問邊個長短頭髮,邊個有帶眼鏡~ 最後,老師有一幅有路線圖既圖畫,要小朋友拎住隻公仔,源住路線,由起點去到終點~ 老師會示範一次,叫小朋友跟著做~ 第三部分,填問卷~                                                                   今年: 第一部分,英文group in, 老師先問各同學名字,然後叫小朋友揀一件指定玩具,放入指定顏色既籃~ 跟著,有家長同小朋友一齊唱英文歌及跳舞~ 第二部分,單對單廣東話見,老師問名字,邊個陪面試,邊間學校讀書~ 然後係圖畫題: 有男有女,問男女,顏色,物件~ 最後,老師俾本圖書俾小朋友同家長一齊睇~ 老師喺呢段時間應該評估緊啲野~ 第三部分,填問卷~

8    0    1    0

回覆:青衣學之園上年及今年面試分享

>>>>最後,老師俾本圖書俾小朋友同家長一齊睇~ 老師喺呢段時間應該評估緊啲野~
我唔知要同小朋友一齊睇,我以為家長唔可以 involve,老師冇講。。。我冇理我個女 tim…

引用:上年:+第一部分,又係英文group+in+,+我小

原帖由 kenyuenkc 於 15-11-18 發表
上年: 第一部分,又係英文group in , 我小朋友要聽英文指令,拎一定數目既顏色花花放入籃~
第二部分,單對 ...
起初,老師介紹一幅圖片,上面有3人物,請小朋友指出誰在看書,再問顏色等。及後老師取另一書本向著小朋友,問那裡係貓,問貓叫聲,又叫佢轉下頁。其實本書內滿是顏色滿是圖畫,唔易看到!

回覆:kenyuenkc 的帖子

我當平時咁,邊睇、邊講、邊問故事書內容⋯⋯

回覆:kenyuenkc 的帖子

乜係家長一齊睇?我以為唔得,無一齊睇

請問英文 group in 其實expect 家長一起陪小朋友一起跳舞,定小朋友自己起身跳?

一齊唱跳。。。

引用:乜係家長一齊睇?我以為唔得,無一齊睇 +

原帖由 joygigi 於 15-11-18 發表
乜係家長一齊睇?我以為唔得,無一齊睇
Same here

引用:一齊唱跳。。。 +

一齊唱跳。。。
可否講下點解你會咁認為?其實我都不得清楚究竟幾時父母要參與。

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-18+發表

原帖由 shshmama 於 15-11-18 發表
可否講下點解你會咁認為?其實我都不得清楚究竟幾時父母要參與。
for me, 英文個部分,老師係有叫家長一齐起身跳的,但中文個部分,老師冇叫家長一齐睇,只係望住個小朋友話比本書你睇。

引用:Quote:原帖由+shshmama+於+15-11-18+發表可

原帖由 felicia314 於 15-11-19 發表
for me, 英文個部分,老師係有叫家長一齐起身跳的,但中文個部分,老師冇叫家長一齐睇,只係望住個小朋友話 ...
係!考我囡果個都係咁,問佢鍾唔鍾意睇書,我囡答完後,老師話「咁妳揀一本書睇」。另外唱歌跳舞果度,本來我無企起身一齊跳,咁我見同房果啲家長企晒,我咪企。

引用:一齊唱跳。。。 +

一齊唱跳。。。
下 原來一齊 我in果陣 其他家長都坐定定 平時我小朋友係家係同我一齊跳 所以佢勁拉我手又叫我起身一齊跳 我以為係只考小朋友聽唔聽得明英文歌做動作 我起左身又坐返係度 唉。。。。。

felicia314 發表於 15-11-19 07:36
for me, 英文個部分,老師係有叫家長一齐起身跳的,但中文個部分,老師冇叫家長一齐睇,只係望住個小朋友話 ...
我同你CASE一樣, 睇書果PART, 老師只係卑本書我囝, 叫佢睇書, 冇話同媽媽一齊睇, 所以我唔敢多口, 由得佢自由發揮;  跳舞果PART, 我地個老師有叫家長企起身一齊跳, 所以我就跳得仲HIGH過個囝~

回覆:DIKE 的帖子

老師有叫我同囡囡一齊睇

我對仔女讀lh, 我面試時無同小朋友一齊跳舞,甚至無企起身,相反我朋友有一齊跳,但佢無offer, 我覺得應該唔關事

今年個外籍老師叫啲家長一齊起身跳

引用:Quote:felicia314+發表於+15-11-19+07:36+f

原帖由 DIKE 於 15-11-19 發表
我同你CASE一樣, 睇書果PART, 老師只係卑本書我囝, 叫佢睇書, 冇話同媽媽一齊睇, 所以我唔敢多口, 由得佢自 ...
我覺得,如果學校無預計家長一齊睇故事書,老師會stop 家長~ 我同小朋友睇書既時候,老師更加有參與~

kenyuenkc 發表於 15-11-19 14:36
我覺得,如果學校無預計家長一齊睇故事書,老師會stop 家長~ 我同小朋友睇書既時候,老師更加有參與~

...
我覺得一唔一齊睇應該都冇咩所謂嘅~~ 因為個個老師嘅考法都唔同~
‹ 上一主題|下一主題