用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求初小提升英文聆聽及會話能力方法
go

求初小提升英文聆聽及會話能力方法 [複製鏈接]

女孩子, 小二生, 英小, 有閱讀習慣, 一星期一堂外國人老師小组英文班.  程度唔算好差, 同年紀中應算中上, 想可以再提高水平.  平時無乜睇電視, 好耐唔中睇下英文DVD, 如magic school bus, Hi five 等.
   0    0    0    0

回覆:NC9 的帖子

有閱讀習慣已經系一件好好嘅事!學語言真系要多睇多聽先有語感。讀得英小,平時日常讀寫英文嘅機會肯定唔少,最緊要響學校肯講英文,持之以恆,慢慢就會睇到效果。

一定係先聽得多後才有野講,好似聾子絕大多數是啞巴一樣

聽下英語兒歌,睇下英文卡通,有閱讀習慣就搵下d audiobook,相輔相成
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-18 00:58
一定係先聽得多後才有野講,好似聾子絕大多數是啞巴一樣

聽下英語兒歌,睇下英文卡通,有閱讀習慣就搵下d  ...
仲要夠厚面皮, 兩個小朋友因為從小只准看英語卡通同用菲傭, 所以聽係無問題, 但家姐較文靜, 怕講錯, 阿妹面皮成尺厚, 雖然成日講錯, 但又講得好開心, 包括普通話都係咁, 所以講既潛力一定係妹妹高過家姐。

我女成日睇英文卡通同Disney channel(非卡通片集都睇到好投入)所以听真係無问題。

講;係需要對手。
老師點叻;仍需一班能講的對手才能再進一步。
小二;趁放假搵d 英語程度較高 的 密集式day camp番下應該唔錯。

講方面, 唔想洗錢, 放假入愉景灣搵d鬼妹鬼仔玩都得, 順帶一提, 想普通話好, 咪入海洋公園同迪士尼囉
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:講方面,+唔想洗錢,+放假入愉景灣搵d鬼妹鬼

原帖由 MASAYA 於 15-11-18 發表
講方面, 唔想洗錢, 放假入愉景灣搵d鬼妹鬼仔玩都得, 順帶一提, 想普通話好, 咪入海洋公園同迪士尼囉 ...
迪士尼同海洋公園的確係磨練普通話嘅好地方,尤其駡人用語方面。

引用:講方面,+唔想洗錢,+放假入愉景灣搵d鬼妹鬼

講方面, 唔想洗錢, 放假入愉景灣搵d鬼妹鬼仔玩都得, 順帶一提, 想普通話好, 咪入海洋公園同迪士尼囉 ...
哈!諗起入到OP或DL第一句講識嘅普通話一定係嗰五個字:「喂!不要XX」。

little_yolky  但我講得最多係「請排隊」喎  發表於 15-11-20 17:05

oooray 發表於 15-11-18 09:54
迪士尼同海洋公園的確係磨練普通話嘅好地方,尤其駡人用語方面。

只係唔會係愉快學習
頭先睇多次樓主講讀緊英小,咁唔係冇機會聽講,想再提升試下參加英語話劇

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-11-18+10:56+編

坊間仲有D英文班(debate,critical thinking嗰類),針對國際學校或神級學校嘅學生嗰D,英語學習環境肯定超班,但價錢就...

MASAYA  原諒我只會諗用蔗渣既價錢要求燒鵝既味道  發表於 15-11-18 12:02
‹ 上一主題|下一主題