用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友正在學RWI
樓主: mybabyloveme
go

有冇小朋友正在學RWI

回覆:Ackl1002 的帖子

好好參考,學開letter land 也連接到👏🏻

我小朋友是學哂 RWI 既 set sound 3 (即是orange book) 之後就轉上C&W.  我開初都怕 亞女會忘記D音.  但上C&W時, 如果唔識串字, 老師會用拼音同亞女串.  

回覆:emmyhung 的帖子

RWI共有幾種顏色書?

最新課程只有7種顏色書, 以前是8種。

回覆:有冇小朋友正在學RWI

請問RWI是否由Oxford university press 授權的統一的課程?因為見唔同教學中心,學的次序好似有不同?如小朋友已識set one pure sounds, 能自行以Fred talk 做blending, 應該由哪一種顏色書仔開始?thanks~

教學中心應會先給小朋友做評估, 之後再告訴你從哪set 書開始。

up

回覆:有冇小朋友正在學RWI

Rwi 最細由k幾開始學起?

引用:Rwi+最細由k幾開始學起? +

回覆:IloveJJ 的帖子

Thx

引用:最新課程只有7種顏色書,+以前是8種。

原帖由 emmyhung 於 15-11-19 發表
最新課程只有7種顏色書, 以前是8種。
請問有那7個顏色程度分?🙏🏻🙏🏻

回覆 tweety_joey 的帖子

Have a look here:
https://www.oxfordpathcourses.com/chi/rwi/content.aspx

Purple is optional

回覆 bbrabbit2011 的帖子

請間在灣仔那间中心學RWI 好?謝

Hayden0805 發表於 15-11-17 21:29
好難講,但各center都可提供免費評估,我係灣仔區學緊,老師專業有經驗,小朋友前後轉了三間center,呢度最 ...

可否pm 灣仔 centre給我,thanks

Hayden0805,
可否PM centre 資料給我, Thank you very much.