用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教:如何調整中一女生讀書態度
樓主: 4cats
go

求教:如何調整中一女生讀書態度 [複製鏈接]

Hea讀主因可能是沒有目標和方向.

她並沒有需要努力的誘因.

黃巴士  同意.  發表於 15-11-24 10:51

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:4cats+發表於+15-11-23+23:24+唔係唔

原帖由 Yanamami 於 15-11-24 發表
要克服,就好似見宝宝落楼梯,—步—惊心,可能会跌倒,但路总要佢自己行,跌痛了佢会学精。F1跌下無问題, ...
講正我心想的

回覆 TwinWong 的帖子

明智, 無得埋怨你先

回覆:求教:如何調整中一女生讀書態度

昨天同阿女傾偈,佢叫我信佢,佢自己會溫,仲話中英文默書,我都無睇,佢都有90分以上。 叫我放手一次。 唔得一定出聲。 所以今次決定放手。 中一跌點都好過中三跌。 大家加油

blee427 發表於 15-11-24 12:22
昨天同阿女傾偈,佢叫我信佢,佢自己會溫,仲話中英文默書,我都無睇,佢都有90分以上。 叫我放手一次。 唔 ...
嘩!你個女好生性, 我都希望聽到我女咁同我講.

我問呀女, E+升上中學係咪好free, 佢話係, 功課少咗. quiz又洗簽名. 反而另佢地冇咗個責任心. 我都有同佢講話, 有積分個D quiz, 唔理合唔合格都要比我地睇. 佢唔合格完成唔會話我知. 有時好勞氣, 但我都要放手, 所以我比上學期時間佢. 如果都唔得, 我地先插手.

回覆 happylogin 的帖子

佢唔係乖,佢hea hea地ga,
佢只係唔想我哦佢,
不過佢promise左我, 就放佢一次睇下.

aa06 發表於 15-11-17 12:44
回覆 4cats 的帖子

咁似我囡囡, 我囡囡亦是不喜歡做功課不喜歡讀書, 但成績ok, 我的做法是向她曉以大義,  ...
原来讀好書、就是為了買楼、香港人真可悲呢! 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 Mighty 的帖子

其實都是無奈之舉, 阿囡非常懶惰讀書, 唯一是有興趣看靘樓, 咁只有用這招吸引她讀書. 姐妹有冇高招去引導這些hea人去勤力讀書?

我没有高招啊。 只是覚得香港人一世為楼、実在惨情。 我自己個女心頭細、非常満意現状、只想一世同我地一斉住

annie40  你有福啦!簡直是爸爸的夢想。  發表於 15-11-26 19:15
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

The Physcologhy of self motivation

hope it can help a bit.
https://m.youtube.com/watch?v=7sxpKhIbr0E

Yanamami  最实際~  發表於 15-12-8 12:27

annie40 發表於 15-11-26 20:13
The Physcologhy of self motivation

hope it can help a bit.
謝謝

真的十分有用,我想找類似的東西很久了

回覆 palmchristy 的帖子

我囡又係HEA讀型, 成日覺得佢冇目標, 冇方向。但係佢就叫我放心, 佢會自己搞掂D學業。見佢日日打機仲多過温習, 唉, 點放心得落。

TwinWong  依家女仔都會打机架  發表於 15-12-8 23:13
little_yolky  乜原來女仔都鐘意打機架?  發表於 15-12-8 15:49
palmchristy  佢叫得你放心, 即係佢係反思過, 覺得有能力應付先夠膽答你, 比起唔作出承諾的已很好, 不妨觀察吓.   發表於 15-12-8 12:29

germainehui 發表於 15-12-8 12:05
回覆 palmchristy 的帖子

我囡又係HEA讀型, 成日覺得佢冇目標, 冇方向。但係佢就叫我放心, 佢會自己搞掂D ...
你個女又係好hea? 我個女又係. 不過見佢又冇欠交功課, 經過上次測驗之後, 見佢呢排小測又主動溫習. D成績進步番小小, 都冇咩理佢.

happylogin 發表於 15-12-8 15:28
你個女又係好hea? 我個女又係. 不過見佢又冇欠交功課, 經過上次測驗之後, 見佢呢排小測又主動溫習. D成績進 ...
咁你囡囡都算唔錯啦, 我囡間學校QUIZ好密, 上次測驗已經好HEA咁温, 測完後佢自己話來緊1月頭要中期考, 要俾D時間温書, 但暫時唔見佢有行動, 擔心佢中期考如果唔合格, 到時要見校長就慘。題外話, 佢班個班長係你囡個小學同學, 你囡囡應該識既。

回覆:germainehui 的帖子

等同怎樣改善做人態度!

‹ 上一主題|下一主題