用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教:如何調整中一女生讀書態度
樓主: 4cats
go

求教:如何調整中一女生讀書態度 [複製鏈接]

4cats 發表於 15-11-20 07:01
我明白你的意思,不過,在我這個case,應該留意那些取態和定位呢?我們都不太著重稱讚/推舉,應讚則讚,應 ...

我常常都覺得,仔女是父母的一面鏡,沒有壞的孩子,只有不懂教的父母,但坦白講,我越黎越不懂教。
*******************************************************************************************************************
不要誤會.  每個父母都是新手(我都是) , 大家都在分享中學習.
我經驗接觸到有些資優朋友囝及囡, 她/他們對一些觀念十分執著,  力勸無效.  他/她們對自己一些概念性的觀念, 會在同學/師長/長輩間力爭辯駁, 不論對方是什麼身份/場合.  又有些更會是不理睬別人.  我們看上去, 是有些不尊重別人.  在相處上, 不免有些少磨擦.  
這些孩子, 講多, 他們都是不聽.  反而, 只要一句令他/她到肉的說話, 他/她們才會心服.  
如:一個受電話欺騙案的受害者,  大家會同情他, 責斥他, 抑或是看不起他的愚昧, 這就是一種局外人對事情的取態。
提議多参加一些圑體合作活動, 令他/她更體會感性一面, 令他/她們接受看透的態度.   
在學業上, 相信你不必要太擔心, 亦可以話無得擔心.

YDLFATHER  AGREE  發表於 15-11-22 14:53

唔好意思,借個位來呻呻我女中二,小學差不多年年考第一,算勤力,無朋友,中學好順利上了BAND 1A 中學。中一開始HEA HEA 地,第一個TERM 係無咩溫書下考得幾好,但之後越來越差,差極最尾的TERM 名次都頭30%。上了中二,見佢好似勤力咗少少,起碼試過令書出來讀,但都成日上網,唔覺做功課,唔見欠交,但剛派成績,係全級約50%,點算好,好驚一路差落去,現在唔知係能力問題還是懶

YDLFATHER  要學會預習  發表於 15-11-22 14:56
黃巴士  無朋友?? 她在食老本.  是否主科及IS數理強??  發表於 15-11-20 17:43

今朝一早我就發癲

星期三測驗,佢竟然夠膽連書都唔拎番黎!

係咪要實驗證明自己真係會考第尾先安樂?!

黃巴士  見怪不怪. 我都費事勞氣. 我囝當年EXAM前書都唔見都係咁.  發表於 15-11-22 12:31

little-baby 發表於 15-11-20 14:34
唔好意思,借個位來呻呻我女中二,小學差不多年年考第一,算勤力,無朋友,中學好順利上了BAND 1 ...
無朋友呢個問題似乎嚴重好多喎

引用:今朝一早我就發癲星期三測驗,佢竟然夠膽連

原帖由 4cats 於 15-11-22 發表
今朝一早我就發癲

星期三測驗,佢竟然夠膽連書都唔拎番黎!
不如叫你個女用whatsapp問下的同學仔,每人影幾頁,咁咪讀到囖。

早幾日知都好, 可叫同學WHATAPPS.  考前至知, 個個同學都溫緊書或禁WHATAPPS, 真係有排你等同學覆.......而且WHATAPPS有時都朦查查, 睇唔清課文或NOTES內容.!!!!!!

bb560 發表於 15-11-22 11:13
不如叫你個女用whatsapp問下的同學仔,每人影幾頁,咁咪讀到囖。
唉!佢根本唔肯讀,又點會肯叫同學影俾佢

今朝我搵左家長影俾佢,一直到而家都未開過黎睇

佢根本唔覺得測驗要溫書,呢下先令我企係度,無論我點做,佢唔讀就係唔讀,我真係好想刮佢幾巴!!!!

黃巴士  咩科目??  發表於 15-11-23 11:36

黃巴士 發表於 15-11-22 12:33

見怪不怪. 我都費事勞氣. 我囝當年EXAM前書都唔見都係咁. 發表於 3 小時前
你後來點令囝囝改變?

黃巴士  他沒改變.  我由得佢. 唔見的是中文書, 他平時是溫NOTES及做補充.  發表於 15-11-23 11:31

引用:Quote:bb560+發表於+15-11-22+11:13+不如叫

我女讀書態度都係一樣,我都好頭痛,佢而家中一,佢呈分試時我日日倍讀,考得幾好,但上左中學我真係唔想再陪讀了

4cats 發表於 15-11-22 15:42

年青人有自己想法,有時係啱有時唔啱,但好肯定係:家長叫不动佢去做佢唔想做既事,亦阻止唔到佢去做佢想佢既事~禁点算?虽然老不情願,但劝过講过道理分析过後,唯有俾佢負責番自己既决定,面对番自己决定既後果。已經係半个成年人,將來係点,佢都要自負贏虧。

引用:Quote:bb560+發表於+15-11-22+11:13+不如叫

力劝不改 唯有都係劝同等佢开竅
打罚责罵 只係會傷感情
但唔會增长到成绩

Yanamami  絶对係  發表於 15-11-23 08:36

4cats 發表於 15-11-17 12:03
我女今年升中一,佢一向都不喜歡溫習同做功課。小學時曾試過長期欠交功課,無論動之以情,打鬧勸都冇用,好 ...
亦可能係你囡囡在小學太努力, 依家覺得攰, 所以想剛升中一想抖下先,
到中三要选科再發力唔太迟,  我大囡都係中三開始努力, 應不大問題,
依家TAT 得TURBO 太紧, 可能弄巧成拙, 有時都要比緩衝期大家, 等其成果

4cats  佢小學一樣hea,考試從來唔駛溫書,我覺得係一開始冇幫佢建立良好的讀書習慣所致   發表於 15-11-24 00:23
4cats  我都決定唯有等佢開竅,或者等佢跌一舖勁  發表於 15-11-23 23:20

回覆 4cats 的帖子

小學無朋友,中學就多朋友,懷疑咁導至心散。真係有又煩,無仲煩

回覆 4cats 的帖子

4cats, 你女同我女好似,有時唔想鬧,鬧了好傷感情。

4cats    發表於 15-11-23 23:20

黃巴士,我女中一第一次考試,除中史外,科科唔差,3科主科仲好好。之後就除英文,科科跌。剛派卷,中文唔合格,中一中文第一次級10幾名的,諗起想

見女女好hea,想幫她報遵x 的中文班和公x的數學來迫她溫習,但又怕效果一樣。

黃巴士  如果補習社是好老師+身邊的同学是認真及專心上堂的,相信可慢慢感染她。   發表於 15-11-23 21:23
黃巴士  好明顯S.2起,同學,環境,老師相熟了, 心散+懶囉.    發表於 15-11-23 13:34

樓主, 呢種態度就算讀到大學出黎做野一定唔惦, 一定會比位勤力既人追過

黃巴士 發表於 15-11-20 13:42
咩科目??
中史

不是沒有興趣,她對歷史很有興趣的,打算大學讀History或Eng Lit,不過就是懶

黃巴士  似乎她胸有成竹. 算啦, 勞氣棧傷身. 依個時候, 你講咩佢都聽不入耳, 睇佢今次中史考成點先再部署!!:igiveup   發表於 15-11-24 10:50

anna59 發表於 15-11-23 14:03
樓主, 呢種態度就算讀到大學出黎做野一定唔惦, 一定會比位勤力既人追過 ...
係,所以我先擔心

能力差唯有認命,但明明有能力就唔肯努力,睇住佢咁真係好心煩

Yanamami 發表於 15-11-22 19:04
年青人有自己想法,有時係啱有時唔啱,但好肯定係:家長叫不动佢去做佢唔想做既事,亦阻止唔到佢去做佢想佢 ...
唔係唔明呢個道理

但我感覺就好似睇住佢行條崛頭路,叫佢轉彎係都唔肯,唔知佢會幾時撞埋牆

4cats 發表於 15-11-23 23:24
唔係唔明呢個道理

但我感覺就好似睇住佢行條崛頭路,叫佢轉彎係都唔肯,唔知佢會幾時撞埋牆
要克服,就好似見宝宝落楼梯,—步—惊心,可能会跌倒,但路总要佢自己行,跌痛了佢会学精。F1跌下無问題,升上去就弊,所以早跌有好处~
‹ 上一主題|下一主題