用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教:如何調整中一女生讀書態度
go

求教:如何調整中一女生讀書態度 [複製鏈接]

我女今年升中一,佢一向都不喜歡溫習同做功課。小學時曾試過長期欠交功課,無論動之以情,打鬧勸都冇用,好彩成績一直都保持不俗水平,但未去到全級top 5。

六年級時佢發現了一間很想入的直資名校,於是發奮圖強,功課亦交足。雖然因為起步太遲,始終都入不到她最初想入的中學,但叩門入左另一間別人眼中的名校,佢亦好開心。

但問題又再浮現,佢又唔交功課,上堂唔聽書偷看金庸,測驗默書只讀十五分鐘。因為佢呢種求學態度,成績很飄忽,滿分到零分都試過......

其實佢資質好,學野快上手,大部份時候的成績都above average,但聰明反被聰明誤,佢成日覺得自己唔讀都考得好過好多人,又何必花時間讀!

佢同我講,好唔中意做功課,所以可以不做就不做,但其實佢學校功課不多,咁都唔做,我擔心佢升上去功課量大增後更加唔會改善。

我而家好頭痛,應該由得佢,等佢跌得痛後自行改變?定係我會唔會有野可以做黎幫佢改善?

加上佢而家反叛期,性格一意孤行,唔中意聽人講,撞左板就死頂。問多幾句,就話我唔信佢。

升中後,我地關係一時糖黏豆,一時水溝油,我發覺佢越黎越難教。

請問有沒有過來人可以教路?

YDLFATHER  不要理她, 認她性子好了  發表於 15-11-19 23:39
   5    0    1    0

回覆 4cats 的帖子

咁似我囡囡, 我囡囡亦是不喜歡做功課不喜歡讀書, 但成績ok, 我的做法是向她曉以大義, 告訴她DSE成績好可以簡些冇咁谷的大學, 到時仲可以簡些好的科目, 前途/錢途 無可限量, 帶她參觀示範單位, 告訴她只有專業人士才可買這些樓, 等她有目標. 成效還可以.
你囡囡在家不做功課, 做什麼? 每日晚上早睡嗎?

October.    發表於 15-11-17 14:33

反叛期難搞D, 比時間佢, 到老師追功課唔成, 要見家長, 你再提出要求改善,
鐘意得睇書, 成績應不會成咩問題, 多閱讀的話, 也可以啟發讀書同做人態度

喜欢与否同責任係两回事~我諗幾大部份人每朝起身番工都只為責任,唔多喜欢~佢明唔明做学生既責任?相信佢好聰明,所以覚得功課好無聊、無用……

aa06 發表於 15-11-17 12:44

咁似我囡囡, 我囡囡亦是不喜歡做功課不喜歡讀書, 但成績ok, 我的做法是向她曉以大義,  ...
她晚上就看書、「寫書」、上網

其實她不是不喜歡讀書,但只喜歡讀自己中意的書

有些不明白,大學還會谷嗎,那些是冇咁谷的大學?

大学嘛~當你係大人啦~讀唔讀、上唔上堂、交唔交功課無人会逼你,後果自負。

TwinWong 發表於 15-11-17 12:50
反叛期難搞D, 比時間佢, 到老師追功課唔成, 要見家長, 你再提出要求改善,
鐘意得睇書, 成績應不會成咩問題, ...
本來我都係咁諗,但始終擔心爆煲時先處理已經太遲

佢話到中三會發力,叫我信佢

但可惜好多時世事不會在佢預料,唔會次次咁好彩,等佢得閒發力就可以扭轉形勢

Yanamami 發表於 15-11-17 12:54
喜欢与否同責任係两回事~我諗幾大部份人每朝起身番工都只為責任,唔多喜欢~佢明唔明做学生既責任?相信佢好 ...
其實都唔知佢係唔明定唔認同,可能佢覺得日日返學已經係盡左責任

Yanamami 發表於 15-11-17 13:05
大学嘛~當你係大人啦~讀唔讀、上唔上堂、交唔交功課無人会逼你,後果自負。 ...
佢讀中學咋,如果係大學,我真係唔理得佢有冇交功課,有冇走堂

Yanamami  見你问得禁得意,向有無d唔谷既大学  發表於 15-11-17 13:33

是不是聰明的孩子都這樣
我女比較好, 不會欠交
因為怕煩怕記過
但就HEA做
佢話佢會做本份
交足功課, 不會不及格, 但也不會好勤力
溫15分鐘就可以及格, 點解要咁辛苦

其实聰明人真係好多,但成功人士只靠聰明才智係唔会成功,态度決定高度~到最後可能俾無禁叻但有良好态度既人追上~

TwinWong  一定唔會好似攞90分D人, 挑燈夜讀  發表於 15-11-17 15:03
TwinWong  森美態度, 温咗有8成就收工, 一定好似攞90分D人, 挑燈夜讀  發表於 15-11-17 15:03
October.  聰明仲有分好多級唔同程度既聰明。  發表於 15-11-17 14:36
4cats  同意,所以我而家先咁頭痛  發表於 15-11-17 13:32

blee427 發表於 15-11-17 13:10
是不是聰明的孩子都這樣
我女比較好, 不會欠交
因為怕煩怕記過
回頭再望,我覺得小學較嚴厲是好的,可以培養小孩子紀律。我女小學就是較隨意,欠交功課不會有任何罰則,只會寫手冊,造成我女覺得不交功課也沒有甚麼問題。

如果我女小學會記缺點和記過,相信她也不敢長期欠交

TwinWong  中學都會有欠交功課先記名, 罰留堂, 嚴重記缺点, 有改善唔刪污点  發表於 15-11-17 15:06

Yanamami,因為我見到有jm回覆話向囡囡曉以大義,努力就可以揀冇咁谷的大學,所以好奇怪,大學仲有分谷唔谷?所以問清楚佢既意思。

但係會好谷氣明明就可以好成績
點解唔盡一下力.
反叛期又唔可以好似小學咁用高壓
花很多時間去聊天
口講會改, 好唔夠一陣又懶過.

還有現在中學沒管欠交嗎
我女中學很嚴
欠交要留堂,
有SMS通知家長
5次記缺點.

中大, 科大, 城大都很谷, 即是多測驗多考試多功課, 港大冇咁多考試.

4cats  明白了,謝謝。都好似係,不過港大都係睇科目,某些科都係讀到暈  發表於 15-11-17 13:52

blee427 發表於 15-11-17 13:40

但係會好谷氣明明就可以好成績
哈,就係唔知我女好彩定唔好彩,中學又係唔點理欠交,只係開學時講明平時分佔一定%,欠交同測驗分都會影響最後成績,老師就唔會鬧。

可能未殺埋身,我女未發現唔交功課有乜問題。所以我先擔心,到最後如果考試高分都會拉低成績,失手就影響更大,可惜佢仲未明呢個道理。

我們平時分佔30%佢TEST成績唔錯
QUIZ一般
功課HEA住做
所以拉低平時分
分析左好耐
但沒聽入腦.

可否pm我你囡囡讀邊間? 我還有一個細路, 其實我buy少功課.

父母叫子女做功課返學呢D野,一向都係左入右出架啦.不過只是吾做功課少溫習,並不太差啦..先降低少少要求妥協下啦.起碼佢會返學,返屋企,無惡習,都聽妳人哦夜哦....我2個女其不太聰明,不過異口同聲同我講,中學首要既係測驗考試合格,因為原本及格係好難...互相體諒,朋輩都好緊要,留心佢同咩同學一齊.會易些溝通..

ydoris 發表於 15-11-17 14:43
父母叫子女做功課返學呢D野,一向都係左入右出架啦.不過只是吾做功課少溫習,並不太差啦..先降低少少要求妥協 ...
或者你講得岩,我應該試下降低要求

不過,明明知佢「非不能,不為也」,真係幾意難平

ydoris  一人行一步...等下啦...我阿囡中三先開腦..而家忙到叫佢有時間不如休息下先啦..   發表於 15-11-17 16:41
‹ 上一主題|下一主題