用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長) ...
樓主: 哈利媽
go

其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長)

醒目開學勳章 貢獻勳章

朋友,你之前有無試過norma個smiley system??
或者好似星期六個talk所講:你做到我就獎你xx

我唔知得唔得,但norma個樣... 俾我都會聽話!

恐龍家

感同身受, 冇咩可以分享, 理論上的獎懲都行不通... 假以時日??  天知了

little_yolky 發表於 15-11-17 13:31
你成日活在當下
妳活在邊?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 muimui812 的帖子

做完先玩,係父母都想,但行左兩年幾都吾通,看來一年半載亦難達到。
7點前完成功課係目標,佢4-5:30玩,之後做,同4-5:30做,之後玩,我無所謂,最緊要佢肯做,完成到。

回覆 angela1229 的帖子

其實都已經常有用不同獎勵嘅方法啦....不過佢好似係要激吓你先開心咁囉....

回覆 小曳人 的帖子

我昨日用咗政府工樣, 佢好似好慘咁問我點解對佢咁冷淡, 我又冇比good night kiss 佢, 所以佢真係有啲失落, 今朝同我講>> 媽咪, 我今日返學會好乖啦, 你唔好再咁嘅樣啦.... 我差啲忍唔住笑 . 希望今晚真係有改善啦.....

annie40  加油  發表於 15-11-17 19:54
小曳人    發表於 15-11-17 17:58

我曾經睇過一本書,叫做 "但以理讀書法"。 書中描述到 有好多家長都會搵作者補習,而作者 (老師) 都會叫 學生 有幾盡玩幾盡先,玩完之後一定要抽1小時去補習。 每日都抽一小時去補習,成績自然會有進步。 當學生見到自己成績有進步,之後會自動減少玩的時間 而加多補習的時間。

不過我不知道這個方法對 小朋友 work 唔work >.< Just for your reference.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長)

在眾多玩具或卡通片之中,小朋友不難可以選出自己最愛的一兩款/套,試下同佢講玩完依個玩具,或者睇依套卡通片前後,唔該要自動自覺做功課,一來不會不近人情,二來亦可以要他保持自覺

oooray 發表於 15-11-17 11:31
係要鬥智,唔係鬥大聲。罰要狠,獎要到位。戰爭係漫長。有時乖一日衰番3日。唔同年紀又要唔同誘因。我每日 ...

好同意你所講,想請教下奬要點先到位,真係唔知奬咩, 佢好想既, 例如玩ipad,玩電話嗰D我又唔想奬, 貼紙衫嗰d唔奬都會買

拿,我唔系推薦呢種方法,不過我老豆以前系甘做。佢系十分result-oriented.
我細個時(幾十年前)讀書,由幼稚園到研究院,父母一日都無理過我功課、默書、測驗、考試,全部自己搞掂。我讀書時系玩完,食埋飯,睇埋歡樂今宵(系,十一點后!)先做功課。老豆唯一做的事就系簽成績表、默書、測驗卷。若佢發現我不及格或無交功課,二話不說,手起刀落,打到飛起;真系飛起個種,藤條痕起碼一個星期才散。小三時試過背默無溫書,囖零分,返到屋企被打到天昏地暗,以後默書全部一百分。

方法是有效的,至於對孩子有無壞影響,我自己都唔知。

引用:+本帖最後由+homeuser+於+15-11-17+15:56+

原帖由 homeuser 於 15-11-17 發表
請教就唔敢,大家研究下。资源有限慾望無限。物質上總有一天無法滿足。我会不断洗腦,做D期望管理放假唔比玩咁癫,升班功課越來越深,嗱,出年冇得用电子產品,除非你交到課,學業跟得上,先继續限時使用。退步?唔該同我做個double先requalify。兴趣班一樣,学業跟唔上?cut.

homeuser  期望管理,學到野,謝謝  發表於 15-11-17 16:50

回覆:其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長)

我仔亦是小三。
大部分時間(除小一時),接佢4點返到屋企,至5:30,基本上係自由時間,可睇電視,玩玩具。返咗成日,好攰。
5:30--6:00冇卡通睇,我會提佢做功課,6:00--7:00睇電視,食飯。

7:00後,再做功課(若有),佢在校有功課堂,有時在校已做晒,但小三就少此情況了。
大多數時間,8:00前都會做晒功課,有默書測驗,就每日溫半個鐘,每日溫少少咁。
昨天請左病假(已連休息四日),我到校取回功課,本計劃食飯前做少少,點知做左兩份就話攰,就讓佢休息一會,訓醒再做,一訓就至今朝七點(晚飯都冇食),咁我都諗住算喇,寫入手冊話俾班主任知實情(睇下可否推遲一日交),若當欠交都冇辦法。仔七點醒,自己話要做功課,做到八點,食左早餐,急急腳返學,時間剛剛好

我仔知道,每日完成功課是佢的責任,但都要提一提,畢竟,小朋友一玩就忘我

所以,我覺得,放左學要俾佢鬆一鬆。

回覆 simonwan 的帖子

一腳藤條痕,今時今日學校已經報左警啦,行吾通。
體罰係好有效,尤其以前果代,但打係好難掌握,越打越大鑊,驚親子關係無左...

wing.2bb    發表於 15-11-19 10:18

回覆 babywoman 的帖子

係呀,大人放工返屋企,都想抖吓,先做帶返屋企OT的公司野。

回覆:哈利媽 的帖子

一兩日假無用。或者可以試下,唔要求一次過完成所有,叫佢做完3樣打俾你,放佢玩半小時,再做3樣,再玩。

我呢,由一年級下學期開始,係比哂個主控權阿仔(今年二年級),只訂明一個條件,除非情況特殊,否則晚七時後不得做功課,只可以睇書同玩

阿仔試過挑戰我呢條條款,有一次真係過七時未做完,原因係拖拖拉拉而唔係功課多,所以,果日係欠交一份功課。

自此,無下次。

wing.2bb    發表於 15-11-19 10:19

有時小朋友不專心,可能同屋企環境有關,例如冇一張固定的書桌做功課,家人/電視機太吵/見到爸爸媽媽自己都玩手提電話等。

阿仔試過挑戰我呢條條款,有一次真係過七時未做完,原因係拖拖拉拉而唔係功課多,所以,果日係欠交一份功課。

我自己都覺得呢個方法幾work。小時候,我同細老一食完飯(功課都在學校/放學後立即做好) 就會去 屋企付近的YMCA 去玩(有很多玩具),睇書 (多拉A夢) ,同姑娘傾下計,好開心嫁~ 媽咪都規定左 只可以在YMCA 玩一小時,1小時後一定要返屋企。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:哈利媽 的帖子

我小兒小二,我比較寬鬆,4點放學回到家會問佢幾點做功課,他自己定,他通常定5點前。 咁我就由佢自由時間,有時睇書,有時玩Lego..., 夠鐘會自己做。通常1個鐘內做完。之後又自由時間。 叫他做功課好煩,但如比佢自己定時間表又ok.

回覆 mandytanghk 的帖子

其實佢嘅時間表都係大家一齊定嘅, 小朋友都唔係一返屋企就即刻要做功課, 佢有45mins 沖涼食嘢同休息, 不過佢係都要過哂時限都繼續唔知攪咩直至有人閙先開工咋.

回覆 pro_teacher_lau 的帖子

我諗我哋已經提供咗好理想嘅學習環境比佢啦, 從bb開始屋企都好少睇電視, 家中亦冇人打機同玩手機, 佢又有自己嘅書檯, 又冇其他人打擾佢 (做功課時多數只得工人/婆婆), 全部文具齊全, 時間表set好, 都唔知仲欠咩.....可能係欠一個full time 媽.