用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! ...
樓主: Mosesleung18
go

住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

或者係灣仔大抽獎,之後係TKO叩啲熱門學校,叩到咪係TKO讀囉!

回覆 HK-MAN 的帖子

因將軍澳果邊大好多,小朋友會住得舒適啲

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:30
或者係灣仔大抽獎,之後係TKO叩啲熱門學校,叩到咪係TKO讀囉!
想請教倒如邊啲熱門學校,幾時開始可以報

回覆 Mosesleung18 的帖子

日出康城尺數可能大, 但實用率低..... 睇過現樓未嫁? 而且交通又.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 15-11-17 12:49
乙1SJ, 乙2華仁係自殺式排法, 乙2機會200%係唔入, 到你排乙3果D, 人地排乙2都入晒LOR, 仲邊有位俾乙3
...
請問保守既排法會係點??唔該晒

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:18
想請教倒如邊啲熱門學校,幾時開始可以報

大熱門學校都要適合小朋友先得。我沒有最好的提供。出咗結果咪可以叩門囉!

醒目開學勳章 王國長老

根據今年家長報料, 軒下,華上/下,聖若瑟,瑪利曼,聖芳濟各,聖雅各全部甲一入唔晒 (正常軒上亦唔會有位俾乙2)
2014年寶血乙2收唔晒, 2015反而似乎有位漏落乙3
李賜豪2014/2015都係乙3有人入有人唔入, 即乙2收晒

如無後著, 要穩入, 乙2寶血已屬冒險
只能從李賜豪, 李陛, 黃焯菴, 雲官, 張凝文, 寶覺, 嘉道理之中選擇

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:16

住大咗,的確係舒服啲既,不過日出康城就暫時麻麻地好住。

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:19
請問保守既排法會係點??唔該晒
你沒有報其他直資,私小嗎?

HK-MAN 發表於 15-11-17 14:33
你沒有報其他直資,私小嗎?
報左2間咋, 但in完無消息

Charlotte_mom 發表於 15-11-17 14:31
根據今年家長報料, 軒下,華上/下,聖若瑟,瑪利曼,聖芳濟各,聖雅各全部甲一入唔晒 (正常軒上亦唔會有位俾乙2) ...
唔該晒你呀, 你既資料好有用.

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:30
讚成此法, 等埋大抽獎先.

灣仔熱門學校, 都有將軍澳人入讀, 有保姆車. 當然車程遠 d, 車費也要千多元.

抽12網, 抽到好既, tko 返 hk呢面都好快到, 搵工人揍, 我識幾個人都是咁樣

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:17
兩個都係自己物業就梗係唔搬啦,中小學點計都係灣仔好。
中小學點計都係灣仔好。> AGREE

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:16

康城未係好住, MTR 都好耐先一班車, 又冇野好買和食....你不如租比人一個租約, 等呀仔上左小學先搬過去住, 到時配套好左, 小學又塵埃落定, 慢慢攪

回覆 catf2 的帖子

康城幾好住...

唔係大家聽果報唱到咁衰....
空氣其實比市區好好多, 特別比較港島, 唔會咁多樓望樓. 又有沿海單車徑

交通除左MTR, 確係暫時少選擇D... 公共車交匯處要等2018~19, 到時會好多選擇, 2022 會有跨灣大橋接調景嶺再接新將南隧道去啟德都係15MIN 左右.

MTR 有NEXT TRAIN APP, 返工夾岩時間都唔係什麼問題...

買野出TKO 有好多選擇, 自己商場要等2020.

回覆 catf2 的帖子

灣仔唔係咁好住, 除非你好有米住中半山...

回覆:retriever 的帖子

親身現地觀察,濃郁...味,尚未體驗到咁美好

km_chung 發表於 15-11-17 15:18
親身現地觀察,濃郁...味,尚未體驗到咁美好
有啲人可能長期鼻塞的。

回覆 km_chung 的帖子

幾時? 好多年前?

好多人住左幾年都無聞唔到幾次....

而家已經慢慢減收家居垃圾, 立法會通過左, 2016年1 月初完全停收家居...

唔會再返轉頭...