用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 宣道,那間較好?
樓主: HK2009
go

SFA vs 宣道,那間較好? [複製鏈接]

引用:我沒有爬過文,SFA俾我的印象太學術,I+jus

原帖由 ngkka 於 15-11-16 發表
我沒有爬過文,SFA俾我的印象太學術,I just wonder presentation training is adequate. Of course, your  ...
Many thanks for your great insight !!

回覆:SFA vs 宣道,那間較好

两間都是多人爭住入, 也一樣多人讀讀下跳船的學校 初小SFA 大概4-5樣功課,宣小也不多, 功課堂已完成回家。 两間一樣爭名次就要下功夫, 平日功課要求非常嚴格,小朋友性格"定"會比較容易適應。

ngkka 發表於 15-11-16 23:18
我沒有爬過文,SFA俾我的印象太學術,I just wonder presentation training is adequate. Of course, your  ...

If comparing presentation skills and creativity, of course SFA is better than GH and 宣道 (Alliance).

SFA students win in a  lot of speech, creativity and math competitions. Homework load is not much and students have happy school life. Chinese is taught in Putonghua. Each student must  learn  one more language either French or Japanese. .

Alliance is the best music school in HK with very high all-rounded academic. GH is very good at academic particularly English and sports.

fguy  APS音樂的確出色!  發表於 15-11-17 12:26
fguy  同意, SFA注重分析力和辯論, 辯論隊舊年才拿了小學辯論比賽全港總冠軍!  Presentation skill不用懷疑!  APS   發表於 15-11-17 12:01

引用:+本帖最後由+youma+於+15-11-16+23:36+編輯

原帖由 youma 於 15-11-16 發表
Thanks for your input. You are the first one to say homework at SFA is not much. 😅

fguy  SFA功課重質不重量, 功課量不多, 也不是第一日講, 小一平均4-5樣功課一日。如果樓主未聽過, 真係要做多D功   發表於 15-11-17 12:07

簽名被屏蔽

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-16+23:23+回

原帖由 布希亞 於 15-11-17 發表
係,好多大排檔,有間牛腩撈都好正
嘩~響嗰度讀有食神了!

醒目開學勳章 貢獻勳章

布希亞 發表於 15-11-16 22:57
宣小好多人入男拔,加上校網,似乎高小小
APS好少係派位架,所以校網.... 對APS學生嚟講,唔多重要而SFA,比較多津校,但亦有唔少派網外
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

HK2009 發表於 15-11-16 23:40
Thanks for your input. You are the first one to say homework at SFA is not much. 😅
初小的確唔多功課,你爬下文就知正如APS,初小都唔多功課
恐龍家

引用:Quote:布希亞+發表於+15-11-16+22:57+宣小

原帖由 小曳人 於 15-11-17 發表
APS好少係派位架,所以校網.... 對APS學生嚟講,唔多重要而SFA,比較多津校,但亦有唔少派網外
...
咁係咪代表APS自己搵到食較SFA為高?

回覆:SFA vs 宣道,那間較好?

所以我成日話,要問學校生活或間學校好唔好,最好問高小而不是初小家長。

名私校甚至名津,如果頭果兩年得閒根本只是一個假像。

名校就算真係到高小都唔多功課,好多時仲大穫,因為即係叫家長自己谷行把啦。

回覆:SFA vs 宣道,那間較好?

其實各有各好!如果係仔,是但入一間都開心到震!
知名度:我身邊的長輩對SFA的推崇較宣道高。初小插神校機會高。
資優:SFA有課程栽培
音樂:宣道好出名
學術:兩間也一流
地點:宣道九龍塘,sfa深水埗
Target dbs: 宣道入成20+個,sfa 6個
Target st jo: sfa入16+個

引用:其實各有各好!如果係仔,是但入一間都開心

原帖由 superying 於 15-11-17 發表
其實各有各好!如果係仔,是但入一間都開心到震!
知名度:我身邊的長輩對SFA的推崇較宣道高。初小插神校機 ...
哈哈...點解我冇開心到震!! 莫非我是異型

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-11-17+發表

原帖由 beautyhar 於 15-11-17 發表
請問你小朋友是讀APS 或SFA?  每天有功課堂能在校內完成大部分功課嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sbux 發表於 15-11-17 08:40
咁係咪代表APS自己搵到食較SFA為高?
唔係,只係家長傾向讀津校,好多係自行入嘅!e.g. 近年多咗入st joseph

恐龍家

sfa現在初小都很多功課了~

引用:所以我成日話,要問學校生活或間學校好唔好

原帖由 siden 於 15-11-17 發表
所以我成日話,要問學校生活或間學校好唔好,最好問高小而不是初小家長。

名私校甚至名津,如果頭果兩年得 ...
true , 個個都係私補爭返黎,真係想搵一間有好教育課程學校

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-11-17+發表

原帖由 beautyhar 於 15-11-17 發表
點解無嘅?因為想平常心?

引用:回覆+WBB+的帖子 我鍾意SFA+周邊,有間茶

原帖由 retriever 於 15-11-16 發表
回覆 WBB 的帖子
我都鐘意

APS 附近鳥不生蛋

SFA等接仔時又可買餸買麵包食茶餐

HK2009 發表於 15-11-16 23:40

SFA功課重質不重量, 功課量不多, 也不是第一日講, 小一平均4-5樣功課一日。如果樓主未聽過, 真係要做多D功課,爬下文。

回覆:SFA vs 宣道,那間較好

两間都是好學校, 樓主不需太担心了,是但一間也不會錯, 如你小朋友"谷"得和自己接受被"谷"的話。  
两間英文都深, APS中文應比Sfa淺小小。 幼稚園有打定底會讀得輕鬆, 吃下老本,高小開始見真章。
考慮路程(遠近), 校舍(球場) 課程(音樂), 就己經有答案啦 !!

‹ 上一主題|下一主題