用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級鋼琴...
go

5級鋼琴...

請問5級鋼琴成績係Merit , 是否都算不錯?

因為囡囡之前考3級係 distinction, 今次5級係 merit , 佢明顯唔開心,覺得自己退步咗好多

我又唔識,唔知merit 算唔算叻/麻麻哋...

回覆:5級鋼琴...

我唔識點開解佢... 或者解釋佢知...

咁啱學琴老師放假不在HK , 要遲一排先見到老師。

引用:我唔識點開解佢...+或者解釋佢知... 咁啱

原帖由 MuiMuiQQ 於 15-11-16 發表
我唔識點開解佢... 或者解釋佢知...

咁啱學琴老師放假不在HK , 要遲一排先見到老師。
你們見到分紙未?如果有,可以一齊看看是三首歌相對失分定aural 定sightreading 或scales. 要解釋給她知五級一定難過三,但只要努力,仍可繼續拿distinction。她年紀較細,對嗎?

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-11-16+發表我

原帖由 Rowena 於 15-11-16 發表
你們見到分紙未?如果有,可以一齊看看是三首歌相對失分定aural 定sightreading 或scales. 要解釋給她知五 ...
多謝你回覆^^

收到分紙了,其實每個部分都差咗,唯獨得sight reading 有進步(當年考三級sight reading 唔合格) 。佢就係見每part 都低分咗好多,所以好失望

佢今年小二,希望佢今次之後,可以學識認真d 練琴~

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

小二都很細!見到分紙每樣都有進步的空間,叫她要努力,但也不要太過看重得失。

引用:其實越考高級,要考高分付出既努力相對越大

原帖由 musiclei 於 15-11-16 發表
其實越考高級,要考高分付出既努力相對越大,當成績不理想,就係幫助孩子學習面對失敗既時候,如果孩子因此 ...
多謝你回覆^^

我都有安慰佢丶鼓勵佢,亦教佢要多認真練琴,做好準備丶打好底子丶儘力做好做足自己本分,而結果就交俾天父決定,希望佢有堅毅不屈之心,亦不要耿耿於懷個結果。

其實今次考5級都有d 混亂,6月轉新老師才算認真學習... 有merit 其實已經好不錯~

引用:http://gb.abrsm.org/pt/about-abrsm/repor

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-11-17 發表
http://gb.abrsm.org/pt/about-abrsm/reports-research-and-statistics/2014-exam-statistics/

The higher ...
多謝你回覆呀^^

嘩,你grade 8 有145 分,好勵害

我都有安慰佢:始終7-8歲小朋友考五級並唔容易,而且6月中轉新老師才算認真學習(10月頭考),日子短又唔多練琴都可以合格,其實已經好不錯... 佢聽完我咁講,佢都立即開心返d ^^

我都叫佢以後要加油,級數越高難度越高,要高分更加困難,希望今次佢失望之後,其實係有所得著丶有所領悟!

其實考3級係2013年尾,當年又係臨急臨忙暑假轉新老師,只得3個月學習,好彩又ok ... 考完之後就開始忙搬屋丶升小一... 沒有認真搵一個好老師俾佢,求其keep 住有彈琴就算了。

引用:小二都很細!見到分紙每樣都有進步的空間,

原帖由 Rowena 於 15-11-17 發表
小二都很細!見到分紙每樣都有進步的空間,叫她要努力,但也不要太過看重得失。

...
係呀,我直情做咗心理輔導員,希望佢要學識去認真學習和努力,但亦要學懂放鬆心情去面對結果... 其實真係好難,大人世界都冇乜幾多個人可以做到

不過做人媽媽,點都要教佢要有堅毅不屈丶樂觀向上心態,但又要輕鬆面對...

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-11-17+發表h

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-11-17+發表多

May I ask why did you switch teachers that often?
阿囡初初學琴,求其喺屋企附近琴行學,我哋冇乜要求又咩都唔識,見佢喜歡音樂,又想俾d 興趣班佢,又想訓練吓佢左右腦。

學咗幾個月之後,老師話佢好有天份,想佢年尾考三級... 但去到接近暑假,聽一d 識彈琴嘅朋友講,三級唔係咁容易考,而且阿囡學咁短時間,佢老師仲未教哂3首歌曲丶又未教scales .... 當時我好驚,所以臨急臨忙轉一個要求高嘅老師,好彩最終過到關,仲攞埋distinction 㖭。

當時新老師好開心,佢係一個好嚴謹要求好高嘅人,佢都話阿囡好叻,好有天份,打算下一年要佢考五級... 但我哋唔想咁進取,而且阿囡好驚佢,差唔多每次上堂嚇到喊
之後上多一排,後來由於讀小學要搬好遠,順便停學鋼琴了。

去到新地區適應之後,又係是但求其喺附近琴行學返,之後嘅經歷同之前差不多,老師教咗佢幾個月又要佢考5級,但依個老師又係教得慢,接近6月只教了1.5首歌曲,其他咩都未教... 於是我又重蹈覆轍,臨急臨忙轉老師...

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-11-17+發表多

May I ask why did you switch teachers that often?
其實我都唔想咁密轉老師㗎。不過轉老師多之後又發覺:真係每個老師都有唔同要求,有啲老師覺得彈到就已經OK,唔太在乎細節;另外有啲老師就要求完美好多,要有感覺有感情㖭...

簽名被屏蔽

引用:Quote:MuiMuiQQ+發表於+15-11-17+13:15+其

Private music education is the least regulated industry in Hong Kong.  There are tons of unqualified ...
請教:點樣去揀適合老師呢? 其實阿囡之前個老師鋼琴學歷都高,教琴經驗又豐富,但上堂耐咗又覺得佢唔太合適咁...

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-11-17+發表P

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-11-17+發表P

簽名被屏蔽

引用:以我自己既經驗就算係8级共練十幾二十頁曲

原帖由 musiclei 於 15-11-17 發表
以我自己既經驗就算係8级共練十幾二十頁曲,6個月內一定可以學完,而我會要求學生係考試前至少3個月練熟所 ...
好認同你所講呀!

即係考試前3個月,考試範圍熟練度要有8成? 嘩!阿囡7月才開始學scales ,8月中又要求轉歌曲,所有嘢塞埋嗰3-4個月學,唔怪得之新老師話冇時間再執靚d丶執仔細d,又話時間太少阿囡表現和狀態未必每次都好穩定啦... 唉,兩次都係咁,真係好怕搞到佢有考琴陰影

其實5月嗰陣,我已經覺得唔對路,冇理由3首歌都未開哂,又未教scales 和其他.... 問以前個老師,佢每次都話okay 㗎,一定夠時間,仲叫我唔駛咁緊張㖭

咁如果想考試,應該幾耐之前做決定?用幾多個月做足考琴準備好呢?

唔該哂 ^^

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-11-18+發表請

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-11-18 發表
What was not right with that teacher?

I think there are very few all-round good teachers in HK.
佢唔會將阿囡嘅優勢或優點去再加強,反而成日想改變佢,改到接近佢心目中想要嗰類型嘅小朋友... 可以話佢唔係因型施教,所以阿囡嗰段日子進步唔大丶原地踏步咁