用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四小五操卷?
go

小四小五操卷?

聽人講,方間有D小四小五操卷班,準備呈分試,你地有試嗎?有冇用?

無操,打好个底实際d。操卷係短期可能会高分d, 上到中学就露底跟唔上。

醒目開學勳章

引用:聽人講,方間有D小四小五操卷班,準備呈分

原帖由 vmum 於 15-11-16 發表
聽人講,方間有D小四小五操卷班,準備呈分試,你地有試嗎?有冇用?
我兩個小朋友都冇操,朋友個仔有操,因為佢係1c同2a尷尬位,操卷希望入到band1,好辛苦,都有d用,但作用唔太大。

其實我唔明, 每間學校考試範圍都唔同, 點操?我朋友試過呢類班...佢囡成績一向好好, 佢諗住呈分要更好, 點知弄巧反拙...做多好多唔係學校範圍既練習...錢又比左時間又晒左...但成績反而退步左...

Yanamami    發表於 15-11-16 21:29

醒目開學勳章

引用:其實我唔明,+每間學校考試範圍都唔同,+點操

原帖由 bb2 於 15-11-16 發表
其實我唔明, 每間學校考試範圍都唔同, 點操?我朋友試過呢類班...佢囡成績一向好好, 佢諗住呈分要更好, 點知 ...
所謂操卷班,其實都係不停做練習或者做其他學校既試卷,做錯要改正或者罰抄,幾辛苦下。數學真係可以操到,中文就可以練到寫字速度,有d小朋友低分其實因為寫字慢或者寫字事要諗下,攪到唔夠時間,呢d情況會有用,前提小朋友要自願,朋友個仔就係自願操,操咗一排佢默書時發覺寫字快咗,之前要諗變成唔駛諗。