用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 62荃灣中學校網
樓主: lorrainenfai
go

62荃灣中學校網 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wingyee_ma+於+15-11-16+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-11-17 發表
荃灣區充斥最多b2英中既應該係馬灣基慧,佔整體畢業生1X%
哦…我係葵青區

引用:Quote:原帖由+wingyee_ma+於+15-11-16+發表

荃灣區充斥最多b2英中既應該係馬灣基慧,佔整體畢業生1X%
你講的正事,因为基慧馬湾的B2生都選擇讀英中,這間小學真正B1生是一定超過50%。校網出的升中記錄是全公開的。

回覆:62荃灣中學校網

其實一線同二線嘅小學,派位或自行時是否有所分別?

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-17+發表荃

原帖由 Nevergiveup888 於 15-11-17 發表
你講的正事,因为基慧馬湾的B2生都選擇讀英中,這間小學真正B1生是一定超過50%。校網出的升中記錄是全公開 ...
如果計B1學校比率,馬灣基慧剛剛50%,無多無少。

引用:其實一線同二線嘅小學,派位或自行時是否有

原帖由 kikocheung 於 15-11-17 發表
同一組别,只看成績,如一缐小學b1b可能是二線小學b1a,自行應該有分別,因按全港小學生排名(當然有亮麗課外活動奬牌另計),但到大抽獎就沒有分別,是同一組別抽籤。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:其實一線同二線嘅小學,派位或自行時是否有

有幾個朋友啲仔女分別讀荃天,思源,全完二校,何傳耀,全部名列前茅(全級頭三)。但佢哋啲學術水平只有b1b左右。連我都睇到,你話中學負責收生啲老師知唔知?

wingyee_ma 發表於 15-11-16 23:38
請教...荃灣邊間小學係一線? 二線?
其實葵涌也只得1間一線, 青衣有幾多間?

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-11-17+發表

邊間?
仁紀

引用:Quote:wingyee_ma+發表於+15-11-16+23:38+

原帖由 chocolatebean 於 15-11-17 發表
其實葵涌也只得1間一線, 青衣有幾多間?
青衣無間有五成

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-17+發表邊

仁紀
仁紀呢幾年緩慢下跌,好慘。只能勉強保持住入林護數量,但整體入b1中學人數每年都在下降中。

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-11-17+發表

仁紀呢幾年緩慢下跌,好慘。只能勉強保持住入林護數量,但整體入b1中學人數每年都在下降中。

...
係咩?? 仁紀band 1生一半都冇?? 但每年好似都有3x個入林護喎!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 晴晴小B 的帖子

仁立應穩坐冠軍

回覆 晴晴小B 的帖子

思源頭10全入到荃灣官中, 特別出色的入女拔, st. paul, 請入學校wetsite看看

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 思源頭10全入到荃灣

原帖由 HarveyLL 於 15-11-17 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

思源頭10全入到荃灣官中, 特別出色的入女拔, st. paul, 請入學校wetsite看看
根據思源校網,13-15年度畢業生只有四人入讀b1a中學,分別係三個入荃灣官入及一個入DGS。小六全級有123人,抽三個入荃官只算一般。

回覆:HarveyLL 的帖子

根據荃灣區其中一間寶校潮州公學校網公佈,佢哋都有學校派到荃灣官立中學。

回覆 晴晴小B 的帖子

就不是你所說頭3名也是b1b, 女拔, st. paul是考入

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 就不是你所說頭3名也

原帖由 HarveyLL 於 15-11-17 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

就不是你所說頭3名也是b1b, 女拔, st. paul是考入
其實DGS不一定只收b1a學生,只要係音樂或運動或DGS想要既領域有出色表現,佢都會考慮。所以入左一個根本唔代表什麼。至於st paul boy,我真係唔認為佢係b1a學校囉

回覆:HarveyLL 的帖子

APS持續每年都有十個八個入DGS,咁就可以講佢哋學生達到DGS既標準,但間唔鐘一個半個入到神校真係唔代表咩架喎。

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 15-11-17 12:57
其實DGS不一定只收b1a學生,只要係音樂或運動或DGS想要既領域有出色表現,佢都會考慮。所以入左一個根本唔 ...
之前計返我囡個屆升中 %, 直資同私立我係另一條數計, 到底係以成績入, 定係其他專長或學校所缺項目入無人知.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 晴晴小B 的帖子

聖保羅(直資)都唔係1A, 真不明白1A定義,女拔人地係成績好而入
另外計2012-2014也不止3個入1A

‹ 上一主題|下一主題