用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 62荃灣中學校網
go

62荃灣中學校網 [複製鏈接]

真心請教各有經驗的家長,雖然剛考完呈分第二次試,但未派成績表,亞女上次呈一考試名次全級39/150,學校話50名之前是band 1,全級30名之前是band 1a, 想請教大家,荃灣官立中學大機會自行(一),何傳耀(自行二)?
請問是自行應該一間保守,一間進取!
Thanks all、非常感激
   5    0    0    0

應該如何選擇?

回覆:lorrainenfai 的帖子

據你所講你女女學校大約三成幾b1既荃灣區小學,應該屬二線,除非有其他特異功能,如果唔係以呢個成績報呢兩間中學,機會不大

回覆:lorrainenfai 的帖子

如只選荃灣區,以上一次考試成績計,只有可風同王少清可選

晴晴小B 發表於 15-11-16 18:22
多謝你回答,但何傳耀要求只是2A1B,但亞女有3A1B同一d公開比賽獎項,機會小?

Thank  you so much

lorrainenfai 發表於 15-11-16 18:06
真心請教各有經驗的家長,雖然剛考完呈分第二次試,但未派成績表,亞女上次呈一考試名次全級39/150,學校話5 ...

全級50名是BAND 1,但竟然全級頭30名是BAND 1A,荃灣只有兩間小學會是這樣.既然統一派位有多人一次的抽獎機會,何不在自行去盡一些,雖然我覺得兩間入到的機會都不大.

jcctiu 發表於 15-11-16 19:19
全級50名是BAND 1,但竟然全級頭30名是BAND 1A,荃灣只有兩間小學會是這樣.既然統一派位有多人一次的抽獎機 ...
多謝你的回答

醒目開學勳章

晴晴小B 發表於 15-11-16 18:22
考3X 可風應該唔會收, 上年朋友的仔仔考全級3X / 150, 自行時都入唔到可風

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-11-16+18:22+如只

原帖由 peggy 於 15-11-16 發表
考3X 可風應該唔會收, 上年朋友的仔仔考全級3X / 150, 自行時都入唔到可風
其實二線小學全級十名後已經不太吸引

peggy  朋友的仔仔讀的小學是一線, 全級頭70名都是B1生  發表於 15-11-16 23:01

既是39/150 BAND 1B 都不要自行王少清了, 自行就搏一搏何傳耀和可風, 统一乙3填王少清都有機會

lorrainenfai 發表於 15-11-16 18:06
真心請教各有經驗的家長,雖然剛考完呈分第二次試,但未派成績表,亞女上次呈一考試名次全級39/150,學校話5 ...
如50名前是B1,怎會30名前是B1A?可能性甚低。你女女39,應是1C
點都好啦!荃官及何機會不大,如自行冇頭10,機會係少的,既然都要放2間,一試冇防,反正大圍都在大抽獎時才有學位

醒目開學勳章

請教...荃灣邊間小學係一線? 二線?

peggy  馬基、浸聯是一線  發表於 15-11-16 23:40

引用:請教...荃灣邊間小學係一線?+二線?

原帖由 wingyee_ma 於 15-11-16 發表
其實點分一線定二線?我都唔知我女間小學算一線定二線

醒目開學勳章

上星期六聽王少清校長話荃灣區有500 幾個b1 生,4間英中.

引用:Quote:原帖由+wingyee_ma+於+15-11-16+發表

原帖由 kikocheung 於 15-11-16 發表
其實點分一線定二線?我都唔知我女間小學算一線定二線
係荃灣葵青區,升b1中學比率超過五成咪係一線。係b1中學,而唔係英中。因為有啲英中其實唔係b1。而有啲小學為左整靚條數,會整個叫「受歡迎學校」既升中統計,會將b2中學都放埋係個表度,令到好多心水唔清既家長就以為間小學好勁

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 15-11-17 00:20
係荃灣葵青區,升b1中學比率超過五成咪係一線。係b1中學,而唔係英中。因為有啲英中其實唔係b1。而有啲小學 ...
有部份會用 "xx% 學生升讀以英文為主中學", 當中包括埋入讀有開英文班既 B2A 中學既學生, 呢種玩 "文字偽術" 既學校要小心 d 隨時中招.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-11-16+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-11-17 發表
係荃灣葵青區,升b1中學比率超過五成咪係一線。係b1中學,而唔係英中。因為有啲英中其實唔係b1。而有啲小學 ...
我睇番往年佢學校派b1中學有70人左右,算一線嗎?

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-17+發表係

原帖由 kikocheung 於 15-11-17 發表
我睇番往年佢學校派b1中學有70人左右,算一線嗎?
邊間?

引用:請教...荃灣邊間小學係一線?+二線?

原帖由 wingyee_ma 於 15-11-16 發表
荃灣區充斥最多b2英中既應該係馬灣基慧,佔整體畢業生1X%

‹ 上一主題|下一主題