用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男校好嗎?
go

男校好嗎? [複製鏈接]

各位有仔仔在全男校讀的媽咪,可否分享下好處同短處?

Thanks!

1    0    0    0

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

回覆:男校好嗎?

如果有得㨂,我中意小學男女校,中學男校。

男校最值錢的是 brotherhood, 仲系跟一世。女校反而少呢樣野,因女人對朋友感情易變D。Brotherhood 系好,不過都要睇你仔性格系點。

Yanamami  你無睇M Club?  發表於 15-11-17 17:51

引用:男校最值錢的是+brotherhood,+仲系跟一世。

原帖由 simonwan 於 15-11-17 發表
男校最值錢的是 brotherhood, 仲系跟一世。女校反而少呢樣野,因女人對朋友感情易變D。Brotherhood 系好, ...
男女校D男仔係咪難D建立brotherhood?

社交睇人的性格, 同讀男或男女校無分別

有家長覺得讀男校,女校影響性取向, 呢樣更加諗多左.

本人覺得讀男,女校, 在小學階段單一性別社交係會容易掌握, 去到中學如果讀男女校因為開始青春期, 對異性相處係好D

同意brotherhood喺男或男女校不大分別,反而我更擔心現今科技下,似乎可以接觸實在關係的話會對成長好些

我仔之前讀男女校,今年轉左讀男校。感覺男女校整體會乖啲,男校會好動啲。

shabushabu 發表於 15-11-16 15:38
各位有仔仔在全男校讀的媽咪,可否分享下好處同短處?

Thanks!
不管男校定男女校, 只要係教得好個學生又肯收你, 就係好學校。

晴晴小B 發表於 15-11-18 08:09
我仔之前讀男女校,今年轉左讀男校。感覺男女校整體會乖啲,男校會好動啲。

...
女校都係, 男女校因有異性係度, 唔好意思玩得咁冇顧慮.

如唔睇社交方面,睇实際d, 小学係男/女校,多数有連繫中学?小学如讀男女校,男生好有可能被成熟而成績較好既女生比下去?升中競爭就更大了?一般人見解又同大件仔不同,寧願小学是男女校,中学是男/女校,減少拍拖可能性~而且初中依然係女生成績較佳,对中四選科較有利?既然男女發展速度不同,分开男/女校,老師教学成效更佳?
‹ 上一主題|下一主題