用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs德雅
樓主: JonesDay
go

聖母vs德雅

g心批 發表於 15-11-17 11:45
脫龍是千真萬確的,
今年小三是最後一年一條龍
但另一位會員話今年先公佈"脫龍"喎!

如果小三已經係最後一屆, 咁無理由D報紙佬隔咗兩年都未收到風話中小學已經沒有直屬關係, 早兩個月仲話德雅係其中一間未有提供學費減免計劃而又有直屬津貼中學既私立小學喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

是校長曾修女上年學期尾親口跟現讀的家長說,
我們沒有留意報張報道啊

如果住址係好區, 又是否兩間差不多?

回覆:winnietingting 的帖子

問過現正讀緊德雅的家長,這是事實,你可上教育局網頁再看看。

hkpapa852  教育局網頁唔會有呢D資料, 只有打去教育局問地先會答  發表於 15-11-17 12:17

回覆:hkpapa852 的帖子

應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。

hkpapa852  我會比較相信你的說法, 但請問有沒有出通告呢?  發表於 15-11-17 12:22

引用:應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。 +

原帖由 beebee911 於 15-11-17 發表
係呀!
我今日收到Offer letter,話我地啲小朋友升中學果年,德雅中學唔會留位比小學啦。

剛收到結果通知,信上寫明2021-2022升中一,將不再獲中學預留學位優先權!

回覆 FuLuFuLu 的帖子

如果上年無咁講, 即係今年9月開學個班, 仲有直屬位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沒有出通告,曾修女在今年家長會講。
(德雅家長)

回覆:聖母vs德雅

剛收到offer, 封信寫明來緊呢年小一生,到佢地小六時,會正式脫龍,無得直升。

回覆 hkpapa852 的帖子

我上EDB見TN的小學概覽一條龍中學/直屬中學/聯繫中學 已經沒有任何學校名!相反聖母寫了直屬中學係聖母書院!
TN的小學概覽:
http://applications.chsc.hk/psp2015/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=282&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26page%3D3

聖母的小學概覽:
http://applications.chsc.hk/psp2015/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=455&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D10%26page%3D3

@hema@ 發表於 15-11-17 13:11
回覆 hkpapa852 的帖子

我上EDB見TN的小學概覽一條龍中學/直屬中學/聯繫中學 已經沒有任何學校名!相反 ...
難得呢個網今次update 得咁快喎!

不過我又唔係好明, 好似協恩已經脫咗龍N年, 個網仲係唔update...... 唔通個網站都唔能夠接受呢個事實?

而且其實呢個網站同EDB無關嫁!

呢個網只係轉載幼稚園同中小學資料, 當中只有幼稚園係由政府發放既官方資料, 其餘中小學兩個概覽都係非官方既資料, 所以常有錯漏

回覆:misshoiyi 的帖子

Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx

WSheryl  11月30日  發表於 15-11-17 13:34

德雅中學幾正式搬和搬到那個校網

引用:Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx +

原帖由 kmko 於 15-11-17 發表
Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx
30/11 $500

回覆:聖母vs德雅

今年考小一的,事實已脱龍,有否影響大家?德雅中學好唔好架,請問一下?

唔好意思,問番清楚屋企人,佢話因為校長同小三家長講,誤會咗以為今年小三係最後一年,我們都剛收取錄信說“2021-2022升中不再獲德雅中學預留學位的優先權“

引用:剛收到offer,+封信寫明來緊呢年小一生,到

原帖由 misshoiyi 於 15-11-17 發表
剛收到offer, 封信寫明來緊呢年小一生,到佢地小六時,會正式脫龍,無得直升。

...
已經收到德雅小一offer???

引用:Quote:原帖由+misshoiyi+於+15-11-17+發表

原帖由 幸福花師奶 於 15-11-17 發表
已經收到德雅小一offer???
係呀  今日收到信啦

引用:Quote:原帖由+幸福花師奶+於+15-11-17+發表

原帖由 jeffreyswd 於 15-11-17 發表
係呀  今日收到信啦
好心急,我仲未收到