用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

引用:我兒也是9月新丁,+虛心向各位師兄師姐請教+

原帖由 BBJ2004 於 16-03-08 發表
我兒也是9月新丁, 虛心向各位師兄師姐請教 :

1.  是否所有學生也要學一樣樂器? 鋼琴是否計算在內?
我女兒亦將於9月加入SPCC,請教各師兄師姐每年是否有兩次考試?其間的測驗計分嗎?謝謝!

請問中四選科,按中三成績排名先後次序選吧?名次較後的會否變相被派學科餘額,唔鍾意的科都要讀? 不好意思,我可能諗得太長遠, 只是我也會問自己, 如果小朋友讀一般中學取較前位置,但揀到想讀的科, 還是SPCC中下游但怕揀不到喜歡的科目......我以前曾經講笑問他, 想做鳳尾還是雞首, 他說雞首! 但知道SPCC收了,又興奮得不得了.哈哈.

ilyrd  天外有天,人上有人,有競爭有進步  發表於 16-3-9 11:25
ilyrd  鳳凰何以能與雞相比呢,  發表於 16-3-9 11:23

Sunglasses 發表於 16-3-9 06:57
我女兒亦將於9月加入SPCC,請教各師兄師姐每年是否有兩次考試?其間的測驗計分嗎?謝謝!

...
校內行政, 唔想太公開. Pls check PM : )

dogmonkey 發表於 16-3-9 10:36
請問中四選科,按中三成績排名先後次序選吧?名次較後的會否變相被派學科餘額,唔鍾意的科都要讀? 不好意思,我 ...

SPCC 資源充沛, 基本上中四學生全可揀選自己心儀科目而又成功分配, 問題係精英班難入D 囉
所為精英班, 也非officially named 精英班, 只係你見到呢班既同學大部份係scholar 人, 或者成績好叻既都在此班出現. (example quoted for combination of Phy, Chem, Bio)

dogmonkey  謝謝回覆. 真的冇想過要小朋友入精英班或取獎學金.   發表於 16-3-9 12:38

回覆 dogmonkey 的帖子

朋友囝讀band 1尾學校,他原本喜歡chem, 最後變成了history. 我覺得很奇怪,原來就是中三成績不夠好,不夠人爭,不能選Chem, 最慘他的學校規定自己不能外出報考。

相反,SPCC 就資源充足,沒有聽到此情況,只會盡量match 學生喜好。而且,仲有 IB 你揀,反而有大多嘢揀而頭痕。

dogmonkey  謝謝. 希望小朋友遇強越強, 一起在良好讀書氣氛下成長. 我自己不太介懷成績,自己讀書時都不是前茅,何來要求   發表於 16-3-9 12:36

dogmonkey,

出來社會做事, (有時)成就好D既都係above average 既學生, 而非top top既...

dogmonkey  認同. 平均發展身心愉快更重要.   發表於 16-3-9 14:25
ilyrd  例如以前一些"晨同"!!  發表於 16-3-9 14:19

回覆 like_travel 的帖子

dogmonkey,

Good to hear that.  Honestly, I was so worried that you were one of  Monster parents.  

AQ and EQ is more important than IQ.  

As parents, we mainly need to care our kids' health and help build a positive thinking mindset.  

All roads lead to Rome.

dogmonkey  Right, I agree. Thanks for sharing.   發表於 16-3-10 10:30

我做唔到怪獸家長,一來要工作,二來她有主見,只是想多請教下大家前輩,希望平穩過度中一。^_^

chingyu    發表於 16-3-9 16:13

dogmonkey 發表於 16-3-9 15:45
我做唔到怪獸家長,一來要工作,二來她有主見,只是想多請教下大家前輩,希望平穩過度中一。^_^ ...
初中係好開心no pressure ! 講自律既, 放一萬個心啦, 唔好攪到個女都緊張埋啦
中三去谷, 合情合理

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

我囡好期待s3 澳洲之旅,
我都好期待呢!
可以賣甩大小姐同老公拍一個月拖

dogmonkey  Student is accompanied by one parent, or students only?  發表於 16-3-10 10:30
Jipsy   me too !  發表於 16-3-10 09:10
little-melon  好多家長都這樣想!  發表於 16-3-10 00:59

中三 或 DSE 也不要谷太盡,好好預備,量力而為 便可!

人生是長跑。

Jipsy  do believe your faith & keep promise to do so  發表於 16-3-11 09:49

chingyu 發表於 16-3-9 23:27
中三 或 DSE 也不要谷太盡,好好預備,量力而為 便可!

人生是長跑。

如無記錯, 你女兒才剛轉來讀左6個月, SPCC 是追求卓越的學校, 如不認同,何必將個女轉入來讀書?量力而為去考DSE? 不要太谷? 咁如何入到心儀學科? DSE應該好比心機去鋤. 你唔會好似小學雞咁叫人HEA 讀自己猛鋤蝦嘛萬理長城由地起, 不可一日建長城!

唔好意思反你一下, 唔好介意呀

慢慢熟習SPCC學校生活, 你會意想不到, 9成以上學生勤奮用功, 考試時係博到盡, 咁先可以精益求精. 此乃校訓 !

chingyu  請不要亂改校訓。你女兒讀多一年F.1, 但是我知道的未必比你少。😊  發表於 16-3-10 18:31
chingyu  SPCC 的校訓 是「信望愛」   發表於 16-3-10 18:21
dogmonkey  但應考是一種技巧, 希望他盡快適應SPCC模式. 謝謝大家分享.  發表於 16-3-10 10:41
dogmonkey  Thx Jipsy.  我都希望在朋輩正面影響下,讓他也努力和勤奮起來. 書他十分喜歡看, 書不離手的, 但應考是一種   發表於 16-3-10 10:39

睇咗大家的分享, 真是獲益良多, 我一直不擔心阿女會否由雞頭變鳳尾的問題, 始於SPCC是叻仔叻女集中地, 就算考中間都冇所謂, 等佢自己發憤好過迫佢.

我始終擔心的是佢是否適應SAW 及RoP, 因為大小姐平日連行山都唔肯去, 攀石上咗2級又話要返落嚟, 個教練都覺得奇, 有mug好驚? 去迪迪尼行3個鐘又話腳痛.......這個才是我最頭痛的地方. Physically 唔夠tough!

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

其實關於雞頭鳳尾,讀書方法,每人有自己睇法啦……

我覺得入得SPCC既都係叻仔叻女,佢地自有自己既讀書方法。就算家長你點諗都好,佢地都未必跟你既方法做/行呀~

對我黎講,讀書重要,但學識與人相處溝通更加重要。中學大個啦,放手比佢地成長,跌跌撞撞在所難免,但之後佢地會堅強茁壯成長。Keep住同子女有良好關係,有問題佢地自然會同你傾。唔駛擔心太多。

chingyu    發表於 16-3-10 17:36

Hi Jipsy,

You are really mean but I don't mind it indeed.  

My relatives got very good academic result (7A in HKCEE and 3A in HKALE) but one suicided and the other one got mental illness.  After that, I have heard many sad stories about those elites with mental disorder.

好好預備,量力而為 -  Do you think that it doesn't involve hard-working?????  
Do you think that it doesn't need any good preparation or drilling?????  
How come you think that "叫人HEA 讀自己猛鋤" ?????

Your mind is full of bad ideas.  I just hope to spread positive atmosphere here.

Have you read newspapers recently?  
20 suicides within 190 days ????!!!!!  
Do you think that studying is the only concern in our kids' life?

Come on.  Wake up before it is too late.  Life is really short !

My girl did work hard, paid attention in class and got good result in SPCC.  I am happy that she is studying in a relaxing environment instead of fighting with each other in a stressful way.  

Good luck!

DYPT 發表於 16-3-10 09:19
睇咗大家的分享, 真是獲益良多, 我一直不擔心阿女會否由雞頭變鳳尾的問題, 始於SPCC是叻仔叻女集中地, 就算 ...
我囡也是溫室小花, 所以我更加鼓勵她多參與戶外活動. 孩子有父母在身邊總是愛撤嬌, 如果與朋輩同行, 亙相支持豈不更好? RoP 有些微活動比較艱辛, 不過唔算多, 成長營, 成人禮, 主旨在於克服困難, 朋輩亦有亙相扶持. 不過唔一定係gentlemen 幫你, 而係你最親密既隊友.

引用:睇咗大家的分享,+真是獲益良多,+我一直不擔

原帖由 DYPT 於 16-03-10 發表
睇咗大家的分享, 真是獲益良多, 我一直不擔心阿女會否由雞頭變鳳尾的問題, 始於SPCC是叻仔叻女集中地, 就算 ...
唔洗擔心啦, 成班同學一齊, 為咗唔累街坊, 一定點都頂硬上, 咁就突破到自己啦

like_travel    發表於 16-3-10 14:12

引用:+本帖最後由+chingyu+於+16-3-10+11:46+編

原帖由 chingyu 於 16-03-10 發表

Hi Jipsy,
人人讀書方法唔同, 有d鍾意勁操練, 有d 揾方法理解完就考到, 各施各法啦, 個個小朋友特質唔同呀

Jipsy  同意,勤力得正果!  發表於 16-3-12 15:25
chingyu  不是人人明白的。  發表於 16-3-10 14:33

我囡慣左玩這些活動,不是溫室小花,我期待這個旅行令佢各方面成長。

ROP 不要依賴男仔。 大家獨立個體,自己嘗試挑戰一下。

我聽過一位中四男同學分享,有些女仔過於依賴當然不好,有些女仔太強去鬧其他女仔就更不好!

我反而擔心阿囡第一次著長衫, 佢又粗粗魯魯, 我驚佢追巴士仆親就真

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊