用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新  

Miffybb 發表於 19-8-25 12:50
係好攰,但認識左新朋友,開埋WhatsApp group,開心,阿仔好鐘意件迎新 t shirt
...

cornelius 發表於 19-8-20 16:54
我小朋友都仲係初中,但我估乜DSE predicted grades唔係跟學生個人嘅咩?

我諗 PG 係SPCC 比較 全港DSE 學生既成績排名.  事實放榜出來既成績相差不太大. 但有時會高估左小小. 出面世界那麼大, 好普通既中學都有好勁既學生,但S5既PG 用來申請overseas 大學就非常有用. 好多大學都知道SPCC 學生既品質有保證!

Arabellahk    發表於 19-9-6 13:10
b3410    發表於 19-9-4 10:12
cornelius    發表於 19-9-3 20:02

回覆樓主:

回覆樓主:

今年swimming gala好早呀

請問大概幾時會知道ROP出發時間?開始要plan 明年暑假。

b3410 發表於 19-9-6 22:44
請問大概幾時會知道ROP出發時間?開始要plan 明年暑假。

12月會知道batch no.

b3410    發表於 19-9-7 13:54

回覆樓主:

請問各位有報過學校的外語班嗎?有四國語言選,大家多會選哪一語言,教得如果? 謝謝。

Ak112318 發表於 19-9-12 11:11
請問各位有報過學校的外語班嗎?有四國語言選,大家多會選哪一語言,教得如果? 謝謝。
...
French & Spanish ~ more popular in SPCC

like_travel 發表於 19-9-18 16:31
French & Spanish ~ more popular in SPCC

謝謝你  

like_travel    發表於 19-9-22 13:29

請問各位家長,貴校今年何時舉行中一收生簡介會及中一新生面試日,謝謝你!

tautaub 發表於 19-9-20 12:34
請問各位家長,貴校今年何時舉行中一收生簡介會及中一新生面試日,謝謝你! ...

未有公佈,上年是11月10日星期六

回覆樓主:

校長分享:

1.        7月6日,國際文憑試 (IB) 放榜。我校同學取得可喜的成绩。53名考生中,2人考獲满分45分、10人考獲44分,7人考獲43分,全體考生的平均分為41.2分。

2.        今年中學文憑試 (DSE) 於7月10日放榜。我校同學亦取得令人鼓舞的成績。 1名同學成為8科5**的超級狀元,2名同學考取6科5**, 23名同學取得4科以上5**。 取得大學聯招招生辦法 (JUPAS) 派位入讀大學的比率達97.6%。

3.        今年中六應屆畢業生共有42名同學入讀港大或中大的醫學院。

4.        海外升學方面,英美多所著名大學向我校畢業生發出錄取通知,其中包括牛津大學、劍橋大學、倫敦帝國學院、英國倫敦經濟政治學院、康奈爾大學、布朗大學、斯坦福大學、賓夕法尼亞大學、杜克大學、UCLA等。

b3410    發表於 19-9-25 09:53

velma 發表於 19-9-25 08:37
校長分享:

1.        7月6日,國際文憑試 (IB) 放榜。我校同學取得可喜的成绩。53名考生中,2人考獲满分45分、10 ...

Wow      恭喜各位師兄師姐 !

velma 發表於 19-9-25 08:37
校長分享:

1.        7月6日,國際文憑試 (IB) 放榜。我校同學取得可喜的成绩。53名考生中,2人考獲满分45分、10 ...
42個醫,比上年3x升了多

回覆樓主:

係呀, 之前多數32-36/7 左右上上落落, 今年破4字

velma 發表於 19-9-25 12:22
請問知唔知42位同學中,幾多DSE stream, 幾多IB ?

velma 發表於 19-9-25 12:22

唔知呀, 有冇去屆F.6 前輩知呢?
早輪DSE放榜, BK公海嗰邊話A班一班有15 人夠分入醫學院

嘩...... 實在太犀利!

velma 發表於 19-9-25 13:50
唔知呀, 有冇去屆F.6 前輩知呢?
早輪DSE放榜, BK公海嗰邊話A班一班有15 人夠分入醫學院
...

之前嗰年試過有一班二十幾人,一點也不出奇。
不過今年中六已經唔係A班最多。班班幾平均。
預測最多狀元的班也不是A班。

FYI , 今年 45 人 入醫。(最後出入應該不太,唔知點解校長話42個,睇吓入咗啲人再點講)

之前亦已提及12個入 Oxbridge.

有些入英美的大學,入到心儀科目,戥同學們開心。

大家加油,共勉之。

b3410    發表於 19-9-25 22:13

b3410 發表於 19-9-25 12:29
請問知唔知42位同學中,幾多DSE stream, 幾多IB ?

IB人 未必想入醫, 不能比較。

當年啲人聽梁卓偉院長講,好想入醫嗰啲都會揀咗 DSE.

不代表什麼呢.  年年唔同,再之後揀法又唔同。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊