用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

velma 發表於 22-11-20 12:07
ROP路營物資都有師兄師姐放二手,啱嘅都好, D睡袋床墊吹氣枕頭喺香港用唔到, 比零下幾度用,環保D可以問 ...

去過 ROP 的師兄師姐都已畢晒業......

B.B.BaBa 發表於 22-11-21 08:08
去過 ROP 的師兄師姐都已畢晒業......

唔捨得賣出…

轉頭去其他地方都有得用

香港大學的又會去exchange..   

外國大學的,放假又會去探下同學..

請問有冇SPCC初中英文補習好介紹呀?

velma 發表於 22-9-22 09:10
今年中大第一次邀請潘校出席星期六白袍禮, 今年spcc學生多呀, 20個spcc同學仔
港大上星期都影咗張合照,  ...
真的好好成績。咁如果計埋入牙醫,會有幾多個?

回覆樓主:

牙醫收咗嗰個去咗讀醫科

回覆樓主:

小女今年會入讀spccps,想問一下spcc是否不太著重體育,見學界游泳,田徑,籃球等大多是dg,db踪影。因為小女兒很喜歡運動,謝謝解答(emoji)

yang437 發表於 23-3-4 10:15
小女今年會入讀spccps,想問一下spcc是否不太著重體育,見學界游泳,田徑,籃球等大多是dg,db踪影。因為小女 ...

唔攞獎唔代表唔著重,你要知道要在全港學界攞獎,基本上你出面9成係有私人教練教,而且一星期最少練4日以上。你女只係有興趣運動絕對冇問題,除非你話我要拿獎另計。

而且,DG/DB其實唔少勁果D,都係由其他學校小5至中一轉過去。

小女今年會入讀spccps,想問一下spcc是否不太著重體育,見學界游泳,田徑,籃球等大多是dg,db踪影。因為小女 ...

佢地小學沒有校隊, 而叫"體育團隊" , 有點意思的...

另外,一般情況下,男女校組隊參加學界唔易湊人夠組隊(男隊各項、女隊各項)... 譬如, GRADE C 足球可能個別球員要越級去打GRADE B, 甚至GRADE A ...

入去讀下親自感受一下再嚟話畀大家知你嘅體驗啦,全人教育每個人睇會都唔同。

很喜歡運動,同很喜歡比賽,係兩回事。

小兒有幸已獲SPCC OFFER,想請問各位前輩,往年新生暑期會有什麼銜接活動嗎?通常安排在幾時?因為8月上半個月有重要事情需離港,想知會唔會撞期⋯⋯

Cindy0228 發表於 23-3-19 22:21
小兒有幸已獲SPCC OFFER,想請問各位前輩,往年新生暑期會有什麼銜接活動嗎?通常安排在幾時?因為8月上半個 ...
建議註冊時主動同教務處了解,習慣主動同學校溝通,熟悉學生服務處功能。

Cindy0228 發表於 23-3-19 22:21
小兒有幸已獲SPCC OFFER,想請問各位前輩,往年新生暑期會有什麼銜接活動嗎?通常安排在幾時?因為8月上半個 ...

近三年受疫情影響,年年安排都唔同,都係直接問學校最清晰

ABC-DAD 發表於 23-3-20 21:41
建議註冊時主動同教務處了解,習慣主動同學校溝通,熟悉學生服務處功能。 ...

謝謝(emoji)已打校務處電話咨詢,學校仲未出時間。所以想借鑒下往年嘅安排(emoji)

B.B.BaBa 發表於 23-3-21 07:57
近三年受疫情影響,年年安排都唔同,都係直接問學校最清晰

明白,我唯有等等。謝謝!

回覆 Cindy0228 的帖子

我女中二。當年暑假只是一本數學bridge功課,自己上網看vedio學習。
聽説之前無疫情時,是要回校上bridge課程的。

去年也一樣

200904 發表於 23-3-21 10:27
回覆 Cindy0228 的帖子

我女中二。當年暑假只是一本數學bridge功課,自己上網看vedio學習。
我女就來畢業當年中一,有幾日bridging course, 好似三日,一個迎新camp

b3410 發表於 23-3-27 12:31
我女就來畢業當年中一,有幾日bridging course, 好似三日,一個迎新camp

謝謝(emoji)

想請教大家,請問4月尾中一Allocation Exam的形式大約是怎樣的? 文件中見是中, 英, 數各一小時。
想知道中文及英文是否只是閱讀理解 或 同時有作文/聆聽 等?
如不是以上題型, 又會是怎樣的呢?

謝謝大家,感激!!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊