用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

chingyu 發表於 16-3-10 14:40
我囡慣左玩這些活動,不是溫室小花,我期待這個旅行令佢各方面成長。

ROP 不要依賴男仔。 大家獨立個體, ...

我可能估到呢位中四男同學是誰

港女? 去RoP 行唔通啦, 唔會有男士幫手架嘞, 個個都好自律既.  有幸我女都克服到, 佢番香港也自豪, 可以完成任務.

Leap of faith  最正 知道我囡好勇敢好快完成, 我很安慰. 比我, 未必有膽

有一位女同學, 企左頂頂40分鐘唔肯落黎, 你有無聽過? 真人真事. 就呢件事睇, 隊友十分體諒友愛, 一隊人等, 看著鼓勵, 拍片既拍片, 鼓勵鼓勵

chingyu  即是話男仔覺得惡女比竉壞的小花更令人討厭。
RoP 亦學識體諒和友愛!  發表於 16-3-10 17:48

chingyu 發表於 16-3-10 14:40
我囡慣左玩這些活動,不是溫室小花,我期待這個旅行令佢各方面成長。

ROP 不要依賴男仔。 大家獨立個體, ...

duplicate

昨晚我上網睇左大家講緊的中一至中三的活動,果然係珍貴難忘的經歷,希望大家的小朋友都可以享受中學生活。

回覆 Jipsy 的帖子

thanks for sharing !
not only you have friends in SPCC, pls do not just stay in the cave, i do have a lot of ex-committee/ Alumni friends of mine. How many school talks you have attended in person ? or just the hearsay before you join the PTA in 2015 ?  I have attended some school talks & speech from Dr. Chan, 追求卓越 which is faith of SPCC.

Apology for misleading the school motto i mixed up with the faith of the school.

Strive for excellence doesn't mean ask people to commit suicide ! Come on ! don't disturb and don't be nervous. Relax

chingyu  無論你點修改以上英文都是錯,算啦!  發表於 16-3-13 07:41

請問可否帶同子女一起出席取錄學生家長簡介會?因我想同囡囡一齊聽,讓她也瞭解,但見文件寫是家長簡介會,若帶同出席是否不恰當?

chingyu  There are many seminars to be run like this.  發表於 16-3-11 14:00
ilyrd  我打雷話問過,話可以帶,不過佢告知我内容是給家長有關的,所以小朋友不需要岀席。   發表於 16-3-11 13:14

Come on.. 是你超級無禮貌加胡亂理解!

不要谷太盡,好好預備,量力而為 ,人生是長跑

請問有邊句叫人唔努力? 你真是好笑!

入得呢間學校有邊個會唔勤力?
勤力是最基本啦!

不要谷得太盡你都可以理解成咁?
那麼,請你谷盡d,谷爆d啦!
我無氣了!

幸好這間學校校訓是 信丶望丶愛,不是你自創的一堆文字。

============================================

Hey, relax!  Don't be aggressive!  I understand that you are under great pressure as a working parent. Take care!

Jipsy  又無品,又小氣,又自大狂妄  發表於 16-3-14 15:33
Jipsy  你英文+中文也不見得好  發表於 16-3-14 15:32
Jipsy  pls behave yourself  發表於 16-3-11 18:36

各位師兄師姊,我代我小朋友在這登記報到,有幸被SPCC取錄,非常開心。希望各師兄師姊,各家長多指教。

like_travel    發表於 16-3-11 16:57
chingyu  Welcome!  發表於 16-3-11 13:58

回覆 WYTC 的帖子

謝謝你的回覆!

chingyu    發表於 16-3-11 13:57
ilyrd  不用客氣,大家同一學校大家庭,應互相幫助的。  發表於 16-3-11 13:32

回覆 WYTC 的帖子

咁帶唔帶佢去好呢? 佢自己好想去, 佢怕我失職, 唔幫佢交表, 哈哈. 呢個星期佢已千叮萬囑我很多次, 因為佢放棄其他面試, 如果我"忘記"交, 佢冇著落...死梗.

wingszesze  我會帶佢去  發表於 16-3-11 15:35
chingyu  有時間咪帶埋佢聽囉。:)  發表於 16-3-11 14:54

回覆:dogmonkey 的帖子

有時間, 佢又想去咪去囉, 應該唔會比人趕嘅。

我囡要考試, 只好派老爺出席, 我好想去㗎

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

其實又分班, 又分set,  係咪好似我哋以前upper form咁, 一轉堂就唔同課室周圍走? 咁咪要拎住個書包周圍走?

chingyu  Yes! 周圍走!不用拎書包去其他課室。  發表於 16-3-11 21:19

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

原來打完d嘢唔見咗

想問又分班, 又分set,  咁上堂係咪好似我哋以前upper form咁, 轉堂就拎哂d嘢周圍走, 轉課室。 咁d書包係咪要跟身?

thx chingyu

chingyu  You're welcome!  發表於 16-3-12 13:29

velma 發表於 16-3-10 14:45
我反而擔心阿囡第一次著長衫, 佢又粗粗魯魯, 我驚佢追巴士仆親就真
唔會啦! 個叉其實開得好高,坐下時要小心走光

引用:Quote:velma+發表於+16-3-10+14:45+我反而

原帖由 Jipsy 於 16-03-12 發表
唔會啦! 個叉其實開得好高,坐下時要小心走光
正想問點樣打底, Daddy們如果識嘅都可以加入討論㗎

即係一條過底裙定打底褲好d呢

little-melon  我女沒打底,我自己細時都一直無打底,不好行得太大步就行了  發表於 16-3-12 18:04

回覆 velma 的帖子

有買埋指定果套既底裙,最終都冇點穿過,事實都冇乜女同學會打底,自己坐低時小心啲啦

dogmonkey  sorry, should be 豐順昌吧??  發表於 16-3-14 10:25
dogmonkey  請問是否西環萬順昌?  發表於 16-3-13 12:40

Dogmonkey, 中一新生遞交入學註冊證及購買校服 的資料有寫,店入面有得買,您……有沒有這些資料?

dogmonkey  只有校服規格, 未有供應商資料, 說容後公佈.  發表於 16-3-13 16:47

想問大家會唔會幫小朋友報英文同普通話bridging course?  

我囡學校一星期一堂PTH, 我就想佢上, 佢話又係拼音, 怕悶。

其實係學d咩㗎?

引用:想問大家會唔會幫小朋友報英文同普通話brid

原帖由 velma 於 16-03-13 發表
想問大家會唔會幫小朋友報英文同普通話bridging course?  

我囡學校一星期一堂PTH, 我就想佢上, 佢話又係 ...
其實上堂唔止學習,仲可以認識新朋友同熟悉校園呀~

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊