用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新  

我女本身不是玩開運動,如想試下,得唔得?

sfly97 發表於 20-3-30 17:14
我想問下除了學費 6萬幾, 車費及午飯費, 請問學校有沒有其他雜費? 大約要預幾多左右? ...
開學一次過的電腦,校服。校服唔使買太多套,中學生快高長大,好快就著唔到。每次家長講座,提早去,門口會有環保二手校服免費領取。
也有一些收費的課程,如果有興趣參加的話,不過大部分活動唔使錢。

回覆 b3410 的帖子

Thanks!  咁學校多唔多捐錢嗰啲?
家長之間的關係如何?  應該好少好似小學生咁由家長約出來玩了?

meisieyip 發表於 20-3-30 17:26

學校有很多球類班可畀你參加

sfly97 發表於 20-3-30 18:10
回覆 b3410 的帖子

Thanks!  咁學校多唔多捐錢嗰啲?
唔多覺捐錢家長之間whatsapp group 溝通好好,互相support。
初初開學/家長會之後有時一起茶聚,不過參與人數只是少數。而且唔會有同學一起,同學都係自己約出去玩。
中學唔似小學,家長其實都係一起“抱團取暖”,因為小朋友一下子長大,好有性格,家長自己太需要互相安慰

大家好,小女都係今年九月新丁,在隔離版見有家長話可以用apps order 食物,想知點收食物,送上班房?定在校門口等?

2boba 發表於 20-3-30 20:56
大家好,小女都係今年九月新丁,在隔離版見有家長話可以用apps order 食物,想知點收食物,送上班房?定在 ...
唔識apps order, 不過外賣送食物一定應該係校門口等。

b3410 發表於 20-3-30 21:00
唔識apps order, 不過外賣送食物一定應該係校門口等。

明白,謝謝。

一年一度山頂步行籌款咪有捐錢囉。不過一蚊都唔捐係無人理的。

至於家長活動,新人不妨參加Christians搞的workshops, 我覺得幾好。

Spcc 有幾個家長知己朋友,已經足夠互相支持。

Class Whatsapp group 只傾返學校的重要事又非常之好,怕無謂的是非。

平日我同幼稚園和小學嗰班家長玩多,唔同學校都可以有好多交流和支持。

2boba 發表於 20-3-30 20:56
大家好,小女都係今年九月新丁,在隔離版見有家長話可以用apps order 食物,想知點收食物,送上班房?定在 ...

新來的同學,對學校和附近的食物都應該好滿意。

食厭咗先諗其他啦。 遲啲先用apps .

chingyu 發表於 20-3-30 22:00
新來的同學,對學校和附近的食物都應該好滿意。

食厭咗先諗其他啦。 遲啲先用apps .

因為唔想騎刧個 vs post,所以過咗呢邊問 謝謝!

2boba 發表於 20-3-31 07:04
因為唔想騎刧個 vs post,所以過咗呢邊問 謝謝!

個post應該好快沉底
我地比幾多pros n cons 都冇意思
原來樓主志不在此

meisieyip 發表於 20-3-30 17:26
我見阿女的同學參加 Hong Kong School Aquathlon和越野賽,又有一班男仔經常去踢波比賽,有些女仔又練羽毛球和乒乓波。

就算中六,見佢哋都有繼續參加比賽。

我女不太喜歡運動,幸好spcc 已令她活躍一點。

她有跟同學去gym and yoga.
學校游泳堂有教蝶式丶背泳,等等。
ROP 又trekking 又kayaking ,
每年又一齊練舞,CP唔會怕羞上台表演,
以前佢覺得呢啲好造作,不喜歡的。
以佢咁靜態都有改變,我喜歡她多做運動。

ABC-DAD    發表於 20-3-31 15:56

ABC_DAD,
你個叻仔係打籃球定踢足球?
我記得你都好鼓勵玩運動的。

俾我就參加兩項鐵人,我都鍾意游水和跑步。
球類活動就好水皮。

chingyu 發表於 20-3-31 20:35
ABC_DAD,
你個叻仔係打籃球定踢足球?
我記得你都好鼓勵玩運動的。
佢都係中學培養起運動嘅熱情。年輕人有運動嘅熱情,對各方面都好,績極正面啲,又能持續社交發展。
揾到喜歡嘅可以終身持續就好滿足。

ABC-DAD 發表於 20-4-1 06:48
佢都係中學培養起運動嘅熱情。年輕人有運動嘅熱情,對各方面都好,績極正面啲,又能持續社交發展。
揾到喜 ...

做運動可以減壓,又可以強身健體,又訓練耐力,
唔需要一定話去攞獎。

Spcc 有一個師姐,HKU IBGM 畢業,係好出名嘅YouTuber, 專教人做運動。
我都鍾意跟佢做。

chingyu 發表於 20-4-1 09:38
做運動可以減壓,又可以強身健體,又訓練耐力,
唔需要一定話去攞獎。
有無ID

SPCC 族群比較多共享意識

ABC-DAD 發表於 20-4-1 12:26
有無ID
Please check PM.  :)

She is a good coach.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊