用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

like_travel 發表於 18-11-8 11:23
回覆 johnnyy 的帖子

去英美唔一定失手先去既
她的乖女一早收到英國靚offer,不會考慮香港嗰啲啦。
真開心!

chingyu 發表於 18-11-8 21:03
她的乖女一早收到英國靚offer,不會考慮香港嗰啲啦。
真開心!

你女申請左Oxbridge 未? 10月尾cut off 了

祝順心! 好運!

like_travel 發表於 18-11-11 12:51
你女申請左Oxbridge 未? 10月尾cut off 了

祝順心! 好運!

出年先輪到佢。
佢都未選定行車線。
我不知道她最後會去 英丶美丶澳丶加 定 留香港。
她仍然不斷尋求自己喜歡的科目中。
所以超級忙。讀書之餘,仲要參加好多活動。

chingyu 發表於 18-11-11 13:14
出年先輪到佢。
佢都未選定行車線。
真係忙爆嫁!仲要去聽talk, 當年我代囡番學校聽talk, 師兄(50歲)講得兩講叫我比心機! 當左我去讀

回覆樓主:

其實學校一直冇級排名, 點樣至可以將自己定位, 以便日後揀科揀學系呢?

velma 發表於 18-11-12 23:56
其實學校一直冇級排名, 點樣至可以將自己定位, 以便日後揀科揀學系呢?
...
講真, 在SPCC 讀都唔會蠢, 一定知道自己位置, 家長不用擔心, 以下亦有幾個 indication 定位
1) eClass 考試後放出來果張中位數Statistic (是全級計)
2) 成績表上的總平均分數
3) 每科的排名, (自己班頭10名次)

絕對相信佢地清楚過家長

Arabellahk    發表於 18-11-13 22:45
ABC-DAD    發表於 18-11-13 15:56

like_travel 發表於 18-11-13 10:26
講真, 在SPCC 讀都唔會蠢, 一定知道自己位置, 家長不用擔心, 以下亦有幾個 indication 定位
1) eClass 考試 ...

係嘅, 我多慮, 成日擔心佢自我感覺良好

velma 發表於 18-11-13 20:46
係嘅, 我多慮, 成日擔心佢自我感覺良好
父母總是長憂99, 共勉之!

like_travel 發表於 18-11-7 14:27
johnnyy,
好奇一問, 囝自己一定最清楚.!  Speech day, 我女話一定要番來香港參加     一 ...

我個囝又冇咁有歸屬感,佢話吾番啦⋯⋯可能仔冇乜心肝!

chingyu 發表於 18-11-11 13:14
出年先輪到佢。
佢都未選定行車線。

未選定係正常嘅,好多同學都係英美港都報晒,收到晒offer再選,不過咁嘅話就會超級忙,F6一開波D死線一浪接一浪!當然有D同學嘅志向好清晰,目標只有一科或一兩間大學。

Baoma 發表於 18-11-19 17:42
我個囝又冇咁有歸屬感,佢話吾番啦⋯⋯可能仔冇乜心肝!

可能女孩子心事多, 我女現在的大學, 幾個來自SPCS, DGS, HYS, SPGS 的同學全部飛番香港 join speech day, 我女仲讚spcc 細心, spcc 係佢地當中speech day 最遲果日 (12月中.....), 其他好多都係11月尾....海外同學要途課番香港join speech day

Baoma 發表於 18-11-19 17:49
未選定係正常嘅,好多同學都係英美港都報晒,收到晒offer再選,不過咁嘅話就會超級忙,F6一開波D死線一浪 ...
Boama, 我女懶, 只報英國同香港, 都係心儀既先報, 因為真係無咩時間, 當時每天溫好幾小時書, 後期去圖書館自修室溫書.

like_travel 發表於 18-11-20 13:55
Boama, 我女懶, 只報英國同香港, 都係心儀既先報, 因為真係無咩時間, 當時每天溫好幾小時書, 後期去圖書館 ...

我話你囡囡又乖又醒就真!淨係報英國同香港功夫少好多,又肯專心溫書。我仔仔就揸唔定主意又想美國又想英國,跟住我哋又要佢報埋香港做個後備,所以佢係超多嘢要攪。

Baoma 發表於 18-11-21 19:07
我話你囡囡又乖又醒就真!淨係報英國同香港功夫少好多,又肯專心溫書。我仔仔就揸唔定主意又想美國又想英 ...

不是啦~ 我覺得係"機關算盡", 囡唔鍾意文科, 中文卷佢唔願浪費時間溫, 計過合格多少少就收工, (你話我幾驚慌)!  JUPAS 選科一樣老早揀定最有把握的高分科目, 採我多句都費事...話白費時間我就覺得係晒左機會

你囝囝肯報埋美國, 係努力的表現!

加油!

回覆樓主:

嚟梗兩星期係f. 3 dse同 IB Briefing,  有冇d咩需要重點注意㗎?

velma 發表於 18-11-24 14:59
嚟梗兩星期係f. 3 dse同 IB Briefing,  有冇d咩需要重點注意㗎?
請問其它年級的家長可否去聽

當年我聽完呢個講座之後,一個月內eclass有成個powerpoint share 出來。

like_travel 發表於 18-11-22 10:47
不是啦~ 我覺得係"機關算盡", 囡唔鍾意文科, 中文卷佢唔願浪費時間溫, 計過合格多少少就收工, (你話我幾驚 ...

我地舊年都冇乜「風險管理」,主要係「分散投資」,心口寫個勇字就衝出去!依家囝仔已係U度happy緊,但諗番舊年呢段時間真係好折磨人!

其實都係了解吓兩個學際不同之處,有咩科選擇,選科要match大學心儀科目嘅要求...

Baoma 發表於 18-11-19 17:49
未選定係正常嘅,好多同學都係英美港都報晒,收到晒offer再選,不過咁嘅話就會超級忙,F6一開波D死線一浪 ...
我個係女,但是性格似仔。

你仔最後選英或美?什麼科?

不便公開的話可pm。 謝謝分享。

他們剛去完 SAW/CAS, 十分開心和充實,眼界大開。

這義工之旅雖然很辛苦,從未接觸這樣骯髒的環境,但是很有意思。

F5大部分同學都說,很傷心是最後一年的SAW.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊