用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-7-17 08:05
可參見當初陳校長剛剛接任時的新聞  
原 來 陳 太 喜 歡 接 受 挑 戰 的 性 格 , 在 求 學 時 已  ...

咦, 咁陳方丈與老潘都算係校友, 但唔係COED 校友...

陳方丈應係前任鎮球校長推薦既. 佢地兩位先後曾經就任北區名校校長. 鎮球校長係北區名創校校長, 又係COED 校友, 陳方丈繼任完北區名校, 再去麥當勞接鎮球校長既棒...

moodymok 發表於 18-7-14 19:57
近10年各傳統名校, 放榜後都把成績優異嘅學生名字放上榜,這是近十年嘅趨勢,如閣下所講,呢個世界就唔會 ...

傳統還傳統, 近年趨勢又係另一回事.

麥當勞中學成績優, 港島學子係人都知, 但當年真係無物上電視.

據聞係學校堅持低調傳統, 唔俾學生考多過8科, 所以狀元永無佢地份.

回覆 retriever 的帖子

人係要與時並進, 不進則退.  時光倒流開心SHARING 係傳統, 而家有D唔慣. 名留青史, 好正常呀!

DSE 好多人考8科, 你不是不知道下話?

「願諸公善事使君,以圖名垂竹帛,功標青史。」

moodymok 發表於 18-7-17 17:07

人係要與時並進, 不進則退.  時光倒流開心SHARING 係傳統, 而家有D唔慣.  ...

我講緊HKCEE 年代!

當然時代唔同, 而家去餐廳食野, 係手機食先!

我講緊2018, 由始至終, 你話以前保守, 我話2018 要與時並進.
我跟唔到你個beat

回覆 b3410 的帖子

陈校长好威武

b3410 發表於 18-7-17 08:05
可參見當初陳校長剛剛接任時的新聞  
原 來 陳 太 喜 歡 接 受 挑 戰 的 性 格 , 在 求 學 時 已  ...

如果讀咁多年女校,又真係未必有保羅果重低調傳統喎。

回覆 黎小宝 的帖子

同意!  陳校長女中豪傑!

回覆 like_travel 的帖子

認同Dr Chan辦得Spcc非常好!欣賞她在任期加入很多對同學有建設性的新元素。
除了狀元,我知道很多榜眼丶探花。
在網頁拍張大合照,我不覺得高調吧。
他們又不是要求跟其他名校一樣,全體優異同學企好給傳媒拍照。
Spcc 不同年級的同學也互相扶持,很想替師兄丶師姐們高興。

Arabellahk    發表於 18-8-22 00:15
Duck1986    發表於 18-7-21 16:24
sasashima    發表於 18-7-21 16:13
loop    發表於 18-7-20 12:48

其實IB 44 跟 45 都咁叻,不單看分數,而且中英數都選較難的科,數學無人會揀mathematics “Studies”, 多了Studies 一個字,七分都無用,又等同讀少了一科較難的丶受認可的high level. 所以,我都想知另外邊十個同學44分咁厲害。

DSE一樣啦,消失的狀元如此佳績也差點不能拍照,他其實欠一粒星便成超級狀元。
另外仲有七位有六科五星星,那些是我們平日在校內熟悉的名字,內聯網公佈有何不可呢。

如果咁都算高調,難道校內平日的頒獎禮可以取消。
只不過對付出那麼多的同學作出鼓勵和認同。

Arabellahk    發表於 18-8-27 13:15
AL1987    發表於 18-8-8 14:15
b3410    發表於 18-7-20 23:55
排骨媽媽    發表於 18-7-20 21:53
Mustrek    發表於 18-7-20 14:50

chingyu 發表於 18-7-20 11:18

其實IB 44 跟 45 都咁叻,不單看分數,而且中英數都選較難的科,數學無人會揀mat ...
Cannot agree more !
佢地好多都係我囡好朋友, 作為同學及其家長, 替他們高興之外也有一點可惜, 多年傳統作風突然更改, 對學生的成就表揚有欠公平. 我都係講eClass. 不是DBS 咁高調果種

Duck1986    發表於 18-7-21 16:18
loop    發表於 18-7-20 12:49

我只覺得怪  有點似改朝換代刻意啲,不過狀元及優異生都唔讚揚就有啲mean.  細路做得好都有粒糖食啦!

回覆 Duck1986 的帖子

咁潘校長暑假流流都肯簽學生額外要求的文件,算好好了!

我囡今年F1. 想知有沒有分精英班?中英數邊set最好和最差?

AAAS10 發表於 18-7-25 07:08
我囡今年F1. 想知有沒有分精英班?中英數邊set最好和最差?
冇精英班,分set教學。學校eclass - e content - curriculum 有詳細介紹

Of our 63 students, 6 got a score of 45, 9 got a score of 44, and 10 got a score of 43.
SPCC多了一個IB狀元

24% of our students got a score of 44 or above, compared to the world’s 1.3%.

info from EK senior member

hei918    發表於 18-8-7 23:13
chingyu    發表於 18-8-7 18:45
chingyu    發表於 18-8-7 18:43

DSE成績覆核揭盅再誕生多兩狀元 聖保羅男女產「超級狀元」

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180808/58536999

one more !

IB 六個
DSE 四個
合共 十個 狀元

like_travel 發表於 18-8-7 15:56
Of our 63 students, 6 got a score of 45, 9 got a score of 44, and 10 got a score of 43.
SPCC多了一個 ...

樓主知唔知,果位又乖女,又有仙氣既藝人之女,會去邊讀書?

retriever 發表於 18-8-8 22:08
樓主知唔知,果位又乖女,又有仙氣既藝人之女,會去邊讀書?
報章話佢入讀港大建築系
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊