用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+like_travel+於+16-06-21+發

原帖由 Sunglasses 於 16-06-21 發表
剛收到學校通告關於購買平板電腦的安排,通告上寫中一及中四學生會在課堂上使用平板電腦,請問那些科目可用 ...
我噚日都收到, 而家拎梗個spec出去格價, 等心中有數, 當日決定買唔買

like_travel    發表於 16-6-21 22:15

Sunglasses 發表於 16-6-21 19:24
剛收到學校通告關於購買平板電腦的安排,通告上寫中一及中四學生會在課堂上使用平板電腦,請問那些科目可用 ...
中文  econ  有機會唔會用tablet, 但唔同老師要求唔同,有可能科科都用

Sunglasses 發表於 16-6-21 19:24
暫只推行中一,中四學生上堂用tablet

回覆:like_travel 的帖子

多謝回覆。既然多科目使用,可能穩陣買學校供應商那部。

回覆 Sunglasses 的帖子

.......

回覆 like_travel 的帖子

是否現在就讀的中一和中四學生已在用?第一批學生?

ilyrd 發表於 16-6-22 12:02
回覆 like_travel 的帖子

是否現在就讀的中一和中四學生已在用?第一批學生?
正確

Sunglasses 發表於 16-6-21 22:29
多謝回覆。既然多科目使用,可能穩陣買學校供應商那部。
學校IT 有事會幫手整(即時), 外邊買既, 我就唔知了.

引用:Quote:Sunglasses+發表於+16-6-21+22:29+多

原帖由 like_travel 於 16-06-22 發表
學校IT 有事會幫手整(即時), 外邊買既, 我就唔知了.
要整d咩㗎?

velma 發表於 16-6-22 17:09
要整d咩㗎?
公司notebook tablet  間中都會有小毛病,唔出奇既

不知買機當日是否有學校人員(如IT部,老師或義務師兄姊)在場講解?解答疑問?

like_travel  上年首推行,有Sales 在場講解,no worries  發表於 16-6-23 10:05

回覆:SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

我想問已買tab 嘅 s1 同s4 師兄師姐,  有冇人買Microsoft Surface pro3?  夠唔夠用?

ilyrd  Hi Velma, surface pro 3 個CPU未達到學校規格之要求,要問學校可否照用.  發表於 16-6-23 12:12

velma 發表於 16-6-22 23:16
我想問已買tab 嘅 s1 同s4 師兄師姐,  有冇人買Microsoft Surface pro3?  夠唔夠用?

...
學校推2個model, 當然有人買呢隻microsoft 啦!

Hi Like Travel, 今年份文件只有話Lenovo Miix 700賣,冇話有Microsoft Surface 呢隻賣.But I have gone through the spec. Surface Pro should compatible to Miix 700. 但要選好型號配置.
我想,如未有的便買學校推薦的Miix 700, 而且有discount.但如果有surface pro,便要先查下配置了.我查過一些pad資料,應該只有Surface與Miix最接近.而且Lenovo這型號就是照足Surface來做.聽聞不錯.但Apple ipad應該不太合適,因學校指定要行Window 10
以上不知是否有錯,希望各家長指教.

中三同學幾時選科?

like_travel  你而家FORM 幾? 唔知咩?  發表於 16-6-23 16:16

ilyrd 發表於 16-6-23 11:14
Hi Like Travel, 今年份文件只有話Lenovo Miix 700賣,冇話有Microsoft Surface 呢隻賣.But I have gone thr ...
上年首推只有2隻MODEL, 今年唔同左, 請打番學校問, 我怕誤人子弟

引用:中三同學幾時選科?

原帖由 PARK-PARK 於 16-06-23 發表
中三同學幾時選科?
唔駛擔心,中三開學後好多資訊……學校會安排講座比學生同家長。正式選科喺下學期,有充足時間慢慢考慮。

引用:Quote:ilyrd+發表於+16-6-23+11:14+Hi+Like

原帖由 like_travel 於 16-06-23 發表
上年首推只有2隻MODEL, 今年唔同左, 請打番學校問, 我怕誤人子弟
唔驚唔驚, 誤唔得幾多
我囡就係貪Microsoft靚仔
女仔都是愛靚仔

YuYu Mother, 請問選科組合是校方定的, 還是自由組合?

引用:YuYu+Mother,+請問選科組合是校方定的,+還

原帖由 PARK-PARK 於 16-06-23 發表
YuYu Mother, 請問選科組合是校方定的, 還是自由組合?
首先會填問卷,然後學校根據學生意向提供不同組合比同學選擇。

可以話提供既組合都係同學既 preference 黎既……

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊