用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

linlai 發表於 22-5-18 12:18
小口罩可在以下訂:
https://souvenir.spcc.edu.hk/

唔該晒

bonbon16 發表於 22-5-18 10:55
回覆 bonbon16 的帖子

建議可在外面買一些,學校口罩訂購限時限刻

我以為校務處買添 咁我買定先 謝謝你

回覆 Mirror123 的帖子

我女現在中一,屬於疫情中進校。書單是正式注冊日那天給的,好像都要7月了(如果我沒記錯)校服是自己去校服公司買,在炮台山(一家在五洲,買常規校服),一家在近天后(買運動服),當時也買了泳衣,(在尖沙咀)但今年因疫情沒有開班(痛苦,我的全新都沒機會穿)

回覆 dreamychu 的帖子

每月學校都會派書,每組不同循環,我估計因爲書本數量限制,但循環下來,都是看那幾本。不用事先知道,因爲會給一個月時間同學看,然後會統一quiz。

200904 發表於 22-5-20 12:10
回覆 dreamychu 的帖子

每月學校都會派書,每組不同循環,我估計因爲書本數量限制,但循環下來,都是看那 ...

謝謝解答!初頭以為跟書單買。阿仔讀津校,平時睇開中文書多。我怕佢睇唔到太厚既英文書,所以最初諗住問完這幾個月得閒可以睇吓先,唔該你

回覆樓主:

被你一提,有一本英文小說,不過要下學期才用來上課的。不記得書名

200904 發表於 22-5-20 13:57
被你一提,有一本英文小說,不過要下學期才用來上課的。不記得書名

我記得唔使買太多中英文小說,阿囡話網上有 ebook。

高年級師兄師姐都有比佢。

另外,Eclass 都有學生放書。

PTA 又會在學校搞書展。不過疫情可能又有變動。

各位有冇收到中一新生活動預告?今年取消咗英文,普通話,Science bridging courses, 數學7月中有online class

回覆 TKO_NANA 的帖子

同我女去年一樣。數學應該還會有一本功課。

200904 發表於 22-5-30 10:46
回覆 TKO_NANA 的帖子

同我女去年一樣。數學應該還會有一本功課。

請問有沒有前輩知道分班會幾時收到通知? 早幾日只收到有關入學獎學金的email, 但沒有提及分了什麼班和set,是否要等到七月才知?

回覆 little4kids 的帖子

我哋當年是八月中至尾才有分班結果, 唔知呢幾年有冇改變。

little4kids 發表於 22-6-25 22:38
請問有沒有前輩知道分班會幾時收到通知? 早幾日只收到有關入學獎學金的email, 但沒有提及分了什麼班和set, ...

我仔是兩年前中一, 開學才知.

因為有朋友一齊,心急想知道可否同班。見到同學另一間學校開始買校服、買書。真係好期待

小朋友是top 15%呢,好厲害呀!

TKO_NANA 發表於 22-6-27 07:04

小朋友是top 15%呢,好厲害呀!

過獎了,入到去個個也是有實力,可能分班試那天狀態比較好,平均地表演出來

你才是過謙呢,我但求小朋友每年有進步,只要佢保持到讀書熱誠,能夠成為co-ed一份子,above average / average / below average都不是問題

Hi,請問有沒有人有插班SPCC的經驗

IB Results

The average score of our 2022 cohort is 42.8 (out of a full score of 45).
Of our 63 students, 12 achieved a score of 45, 17 achieved a score of 44, and 14 achieved a score of 43.
46% of our students achieved a score of 44 or above, compared to the world’s 4.4%.

chingyu    發表於 22-7-6 22:44

ABC-DAD 發表於 22-7-6 09:31
IB Results

The average score of our 2022 cohort is 42.8 (out of a full score of 45).

真係大贏家呀
恭喜恭喜!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊