用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新  

阿女好喜歡SPCC, 五年級時佢睇左不同中學網頁,已好希望能考入。
所以我哋都好開心(emoji)
見到好多前輩分享SAW活動,好吸引(emoji)但願疫情緩和,一切學習活動正常就好啦

Samjo 發表於 22-3-30 20:05
阿女好喜歡SPCC, 五年級時佢睇左不同中學網頁,已好希望能考入。
所以我哋都好開心(emoji)
見到好多前輩分 ...
希望師弟妹可以參加唔同活動,每年分組跳舞的傳統也可繼續下去。
ROP 應該要待 不用再quarantine 之後。

今年註冊時也簽了中三ROP知悉回條,學校有告知費用及需要學生參加。費用合理,活動好豐富

我都好想參加

請問除了學費,還有其他費用是每年/每月需交的嗎?
我見Saw活動有交流環節,但好像沒有提及要多交甚麽費用

回覆 Samjo 的帖子

SAW 學生活動週
基本是學費包的,境外活動要是有額外收費會預早通知家長的。
#入學後,大部分資訊都可通過內聯網瞭解到,學生跟家長的戶口同email 獨立分開的

鼓勵家長讓同學 獨立學習使用內聯網及  「分類」  管理email 訊息。

chingyu    發表於 22-5-16 11:41

非常好啊!謝謝!

近年Coed嘅老師教得好嗎?與同學們關係一如以往?

有無家長網友可以分享吓

回覆樓主:

請問各位,spcc除了學費外,每年和每月有無其他費用要交?
想有個預算!謝謝大家回覆!

回覆 kahtct 的帖子

上面#2484 已經有問有答。
基本上冇乜雜費。
校服費又唔貴。
中三Rop 去澳洲要俾錢。
入學前應該已經清楚列明。

若果參加海外活動,學校有津貼,會預先通知。
費用唔算貴,自己衡量想唔想參加。

暑期去外國的活動,政府津貼學校都要俾錢。
我見佢哋啲收費仲貴。
兼且係自由參加,可以不理。

或許你要預計加學費。
呢啲就冇人能夠預測升幅比率。

回覆樓主:

謝謝你,唔該!

回覆 kahtct 的帖子

中一入學要買tablet, 你預 $7xxx~$10000.

各位前輩,中一分班試會在六月舉行,請問需要有甚麼準備?內容已要考中一課程嗎?
另外,買校服、tablet 、課本等資料是否會在考Pre-S1時才通知呢?

謝謝

我也想知道,請問幾時買校服和課本等,係咪分班試當天有資料呢?唔知而家會唔會有bridging course

我哋呢啲唔update原本唔敢答。但見冇人回覆,即管講兩句。

所謂分班試唔使擔心的,冇話邊班特別叻、特別渣,不用準備太多。
就算中英數分set,安排得到好好。
平常心去面對吧。

至於買校服..等等,之前是註冊嗰日一次過搞掂晒。

但係而家疫情,我相信好多嘢要另作安排。

可能為咗控制人流,變為兩三日都唔出奇。

chingyu 發表於 22-4-27 09:53
我哋呢啲唔update原本唔敢答。但見冇人回覆,即管講兩句。

所謂分班試唔使擔心的,冇話邊班特別叻、特別渣 ...

謝謝你的解答! 因為疫情關係,連註冊都係郵寄,其實對學校認識都唔多,連返學點搭車都未試過,好彩有這裏可以問吓

Mirror123 發表於 22-4-25 18:11
我也想知道,請問幾時買校服和課本等,係咪分班試當天有資料呢?唔知而家會唔會有bridging course
...
早兩年疫情嚴重, 記得原本有 Sci bridging 堂,但cancel 咗,希望今年會復辦。 .

fefemom 發表於 22-4-27 11:42
早兩年疫情嚴重, 記得原本有 Sci bridging 堂,但cancel 咗,希望今年會復辦。 .

希望今年有吧! 今年放八月中才放暑假,得兩個星期,希望都安排到

Mirror123 發表於 22-4-27 11:34
謝謝你的解答! 因為疫情關係,連註冊都係郵寄,其實對學校認識都唔多,連返學點搭車都未試過,好彩有這裏 ...
唔好客氣!
當年入學前暑假去St John學急救,所以,阿囡都知道條路,我冇理佢。

通常金鐘搭巴士 或者 IFC搭綠色小巴。

回覆 chingyu 的帖子

兩年前剛疫情開始,買校服要自己出去指定商店買,其實有啲麻煩因校裙和PE 服在不同地方(北角,TST)。Tablet 就上網買,然後指定日期回校取。不過這是兩年前情況,可能唔 update了。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊