用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新  

Surewin

大家好!我係幫大陸親戚問嘅。佢仔呢好似旧年11月到香港辦入學,教育局推薦佢入咗Band3A,讀緊form3。佢之前係上海攞咗啲咩古詩文同埋體操嘅市一獎,好似幾犀利。而家係學校係1st,我俾佢操DSE,照網上cut-off應該係數學5*,中文閱讀5,英文閱讀5**聆聽好似5。請問各位家長佢呢樣轉SPCC有冇可能?我就覺得不太enough啦不過都係問一下比較好。

XYH 發表於 22-2-2 03:12
大家好!我係幫大陸親戚問嘅。佢仔呢好似旧年11月到香港辦入學,教育局推薦佢入咗Band3A,讀緊form3。佢之 ...
聽聞插班主要係做卷,過咗筆試就好大機會。報咗先

回覆 b3410 的帖子

多謝

回覆樓主:

.

回覆樓主:

.

b3410 發表於 22-2-5 09:31
聽聞插班主要係做卷,過咗筆試就好大機會。報咗先
以前一向係shortlist.
有些朋友囝囡,名校想過來,但成績不算名列前茅,也不能考插班試。

即管遞咗申請表先。

Arabellahk    發表於 22-3-14 13:20

chingyu 發表於 22-2-21 14:39
以前一向係shortlist.
有些朋友囝囡,名校想過來,但成績不算名列前茅,也不能考插班試。
見到你好開心

b3410 發表於 22-2-21 16:20
見到你好開心

多謝!大家咁話。  祝 平安健康!

b3410    發表於 22-2-22 12:37

chingyu 發表於 22-2-21 21:24
多謝!大家咁話。  祝 平安健康!
祝心想事成,阿囡發展順利

chingyu    發表於 22-2-24 17:13

回覆樓主:

F.6 嘅同學, IB同 DSE都唔知係咪要夾硬考埋個試?

出面其他國家d IB生應該正正常常返足學, 上足堂, 係咪只係香港IB學生返到斷吓斷吓咁?
唉,真係給比下去

呢3年高中生涯就咁過咗,好唏噓

要為大家打打氣

提摩太前書4章
只是要棄絕那世俗的言語和老婦荒渺的話,在敬虔上操練自己。
操練身體,益處還少;惟獨敬虔,凡事都有益處,因有今生和來生的應許。
這話是可信的,是十分可佩服的。
我們勞苦努力,正是為此,因我們的指望在乎永生的神;他是萬人的救主,更是信徒的救主。
這些事,你要吩咐人,也要教導人。
不可叫人小看你年輕,總要在言語、行為、愛心、信心、清潔上,都作信徒的榜樣。
你要以宣讀、勸勉、教導為念,直等到我來。
你不要輕忽所得的恩賜,就是從前藉著預言、在眾長老按手的時候賜給你的。
這些事你要殷勤去做,並要在此專心,使眾人看出你的長進來。
你要謹慎自己和自己的教訓,要在這些事上恆心;因為這樣行,又能救自己,又能救聽你的人。

「人   言 」 或  「信 心」?

都只是一種選擇

大家家長好
請問有沒有人有插班的經驗?
想知道他們是什麼時間出OFFER

lhitomimama 發表於 22-3-25 00:33
大家家長好
請問有沒有人有插班的經驗?
想知道他們是什麼時間出OFFER

以往係收到 女拔  offer 之後,
如果最後決定要 Spcc offer ,
就要返去 女拔 withdraw 。

冇記錯的話,一個六月尾,一個七月頭。

chingyu 發表於 22-3-25 11:44
以往係收到 女拔  offer 之後,
如果最後決定要 Spcc offer ,
就要返去 女拔 withdraw 。

謝謝!
你太知道我想什麼了(emoji)就是這兩間
但是如果已經交了學費給女拔能退回來嗎?

lhitomimama 發表於 22-3-25 21:19
謝謝!
你太知道我想什麼了(emoji)就是這兩間
但是如果已經交了學費給女拔能退回來嗎?

No worries.
全部都可以退回。
不過,嗰個好似唔係學費。
我大概記得係留位費和簿費。
當然你唔可以太遲通知之前接受offer的學校。

chingyu 發表於 22-3-26 19:19
No worries.
全部都可以退回。
不過,嗰個好似唔係學費。

Thank you!!

chingyu    發表於 22-3-30 20:38

大家好!小女將於今年9月升讀中一,好開心,也榮幸能加入SPCC這大家庭。感謝各位前輩,我用了幾天爬了所有分享,獲益良多(emoji)(emoji)

b3410    發表於 22-3-30 14:45

Samjo 發表於 22-3-29 21:59
大家好!小女將於今年9月升讀中一,好開心,也榮幸能加入SPCC這大家庭。感謝各位前輩,我用了幾天爬了所有 ...
希望女女讀的開心

b3410 發表於 22-3-30 14:45
希望女女讀的開心

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊