用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

回覆 Jean1769 的帖子

多咗 IBDP,  咁確實有啲叻人會揀呢個學制。

但係,亦有叻人繼續揀 DSE 。

兩邊成績都咁好,學生揀自己適合的課程。

chingyu 發表於 21-7-24 14:31
回覆 Jean1769 的帖子

你啟發左我去揾資料,找到一個感覺幾好嘅直播視頻關於IB,請由2分鐘開始睇
講者都係Coed嘅師姐,又係UWCLPC  IBDP畢業。

b3410    發表於 21-7-25 21:47

ABC-DAD 發表於 21-7-25 06:44
你啟發左我去揾資料,找到一個感覺幾好嘅直播視頻關於IB,請由2分鐘開始睇
講者都係Coed嘅師姐,又係UWCLP ...

謝謝!好介紹!

好坦白丶好清晰丶好謙虛。

看 EK 有時好感慨。有些家長揀 IBDP 堅持 IBDP 好,有些家長揀 DSE 又特別強調 DSE 好。

識多些朋友,接觸不同學校的人,亦要接觸不同年代的畢業生。

無論國際學校和本地學校,我眼見都有好出色和好不濟的學生。

一本通書不能看到老,時間過得太快,事情變得太快。

當然每樣東西都要認識,才懂得分析。

ABC-DAD    發表於 21-7-27 17:07

我想問下大家點處理啲教科書?  依家仲有無地方可以賣中一二手書? 我覺得好多本都好新淨, 掉就真係太浪費了!

各人能夠選擇好科、好大學。
才是同學家長最理想的風景,我隱約覺得這幾年都是在進步。
Coed 成功嘅地方,唔係制造尖子,係將「追求卓越」稙入『適合』嘅學生嘅思維。,而且為學生開左不同嘅平台去選擇去體驗,亦會教學生選擇。

sfly97 發表於 21-7-25 17:38
我想問下大家點處理啲教科書?  依家仲有無地方可以賣中一二手書? 我覺得好多本都好新淨, 掉就真係太浪費了! ...

見阿女 有些賣有些送 給師弟妹。

佢哋 IG 容易溝通。

連 notes 都唔好嘥,送晒比朋友。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

生活在不斷的往前走,我們怎麼可以退縮,我們更需要的是足夠的堅強,足夠的沉穩,足夠的讓我們蛻變。

原文網址:https://kkne.ws/JRz37n
-----
堅持...堅下去,別讓無聊的人事物淘汰。

同是家朗,有看見正面的心理暗示有多大的力量。

不要放棄。

b3410    發表於 21-7-28 16:31
emchung    發表於 21-7-27 17:55

有選擇的自由,選左就開開心心前進

ABC-DAD 發表於 21-7-28 16:52
有選擇的自由,選左就開開心心前進
Yes, 有咁多師兄師姐問,理解清楚就有明確選擇!
但係,不要只問高一屆的畢業生,他們只看見第一丶二年的情況。

最好搵多啲 Year 4/5 的意見。

ABC-DAD    發表於 21-7-30 13:36

chingyu 發表於 21-7-29 08:55
Yes, 有咁多師兄師姐問,理解清楚就有明確選擇!
但係,不要只問高一屆的畢業生,他們只看見第一丶二年的情 ...
Coed學生與舊生的聯繫同交流應該無障礙啲啦。外人,也許包括父母不一定理解。

想請教大家
準備買校服, 請問可以穿街外純寶藍色開胸外套? 謝謝!

tococoa 發表於 21-7-29 22:21
想請教大家
準備買校服, 請問可以穿街外純寶藍色開胸外套? 謝謝!

可以穿著街外買的深藍色過頭笠或開胸外套,但必須要扣上學校徽章。

MimiMum 發表於 21-3-15 23:55
回覆 oliverkan 的帖子

F.1至F.3下學期音樂科考試要演奏樂器,中西樂器也可以,同學中當然不乏演奏級人馬 ...

請問樂器包括鋼琴嗎?

cpcheung 發表於 21-8-3 16:33
請問樂器包括鋼琴嗎?
鋼琴可以嘅

家長應該鼓勵同學自己發問,去學校發掘資源,長遠係好嘅

ABC-DAD 發表於 21-8-3 17:51
家長應該鼓勵同學自己發問,去學校發掘資源,長遠係好嘅

謝謝你(emoji)

呢個視頻都好睇
先看這段
關於醫科嘅QnA

出左2星期,只有79人睇,太少啦。

chingyu    發表於 21-8-5 14:07
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊