用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

velma 發表於 20-4-19 23:12
歡迎!        歡迎!
幫你問咗我囡, 佢都係好友係校隊至知少少, 佢朋友仔好耐之前講佢聽, 有d detail唔係好記 ...

明白晒,非常感謝你和囡囡幫忙解答呢

B.B.BaBa 發表於 20-3-25 20:21
今年的中一係買 Microsoft Surface Pro
請問9月份入學的中一生都係用 Microsoft Surface Pro 嗎?可以用 IPAD 或其他牌子的 tablet 嗎?

Momo_C_2020 發表於 20-4-20 15:29
請問9月份入學的中一生都係用 Microsoft Surface Pro 嗎?可以用 IPAD 或其他牌子的 tablet 嗎?

...

其實可能年年都不同,,睇下今年學校傾咗邊間,我地 S2 用 HP。 其實最好 係跟學校大圍一齊買, 因為 供應商會幫你裝埋 compatible to 學校嘅 software 同 set up , 學校以前( 唔知而家係唔係 ) ,如果部電腦有乜問題, 就可以攞去學校 IT 整, 或者借住部電腦畀你用, 但係你唔係同學校買同一牌子, 就唔知點處理。 不過你都可以問下學校可唔可以買其他牌子, 但要裝compatible to學校嘅setup, 就唔知係咪學校IT 幫你整。

Sheep06 發表於 20-4-20 16:37
其實可能年年都不同,,睇下今年學校傾咗邊間,我地 S2 用 HP。 其實最好 係跟學校大圍一齊買, 因為 供應 ...
明白, 謝謝你!  因為3月啱啱買咗部新 IPAD, 想知可唔可以俾阿仔中一用, 慳返啲錢唔駛買。  另外有朋友識人買 Microsoft tablet 有折, 所以問吓各位前輩知唔知來年用咩 model。

請問有冇住大圍的同學呀?諗緊點樣搭車番學

HappiMom 發表於 20-4-21 00:19

識人住大圍,係搭東鐵 -> 九龍塘 -> 金鐘 -> 12A

B.B.BaBa 發表於 20-4-21 09:45
識人住大圍,係搭東鐵 -> 九龍塘 -> 金鐘 -> 12A

Thank you !學校真的遠

HappiMom 發表於 20-4-21 00:19

大圍真係好遠,會唔會考慮搬屋?

回覆 sfly97 的帖子

考慮中, E, 你不是去佐敦女校嗎?

HappiMom 發表於 20-4-21 13:53
回覆 sfly97 的帖子

考慮中, E, 你不是去佐敦女校嗎?

Reject offer 了,決定去麥當勞 (emoji)

HappiMom 發表於 20-4-21 11:38
Thank you !學校真的遠
大圍去南昌站去香港站 ifc 有綠van 1A 上學校。
大把人mos搭巴士去 金鐘/中環。

大圍,馬鞍山,大埔都好多外校生讀啦,邊算遠呀。
返左學就會識到同路人,唔同級,唔同班,日日一齊,唔少嘢交流到喎。

回覆 ABC-DAD 的帖子

咁都安心D 呀! 好開心加入喱個大家庭

大圍坐去紅磡,西鐵一個站尖東站行去轉車金鐘又得左。
再唔係過一城坐城巴88 R, ,但係火車最穩陣啦。

182,982X, 985 巴士,Google下就唔就吖

HappiMom 發表於 20-4-21 15:22
回覆 ABC-DAD 的帖子

咁都安心D 呀! 好開心加入喱個大家庭

用家話35-45分鐘返學

ABC-DAD 發表於 20-4-21 15:55
用家話35-45分鐘返學

咁時間又唔算耐喎!我港島區去都咁上下時間

請問仔女剛被取錄既家長們, 17/4前寄資料到學校後, 有冇收到CONFIRMATION確認學位??
我有些擔心, 好似未收到未100%穩陣咁~~

xingxing202020 發表於 20-4-21 18:25
請問仔女剛被取錄既家長們, 17/4前寄資料到學校後, 有冇收到CONFIRMATION確認學位??
我有些擔心, 好似未收 ...

收到了 email, 不過不是校方確認收齊文件,反而是要求家長confirm 接受這 offer. 若家長confirm接受, 只需按一個confirm的button, 便會自動回覆確認.

xingxing202020 發表於 20-4-21 18:25
我有些擔心, 好似未收 ...

不用太過擔心,我當時親自交表到校,也沒有收到任何資料,職員話會有相關同事稍後再聯絡。如果實在唔放心,可以9am-4pm致電學校查詢下是否已收到信件。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊