用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新  

回覆 velma 的帖子

謝謝指教。

like_travel 發表於 18-10-5 17:57
回覆 b3410 的帖子

UNIQLO   

請問冷衫是否一定要v領過頭笠呢種,開胸扣鈕呢種可以嗎?謝謝
YY Mom :-D

yy0601 發表於 18-10-9 08:30
請問冷衫是否一定要v領過頭笠呢種,開胸扣鈕呢種可以嗎?謝謝

可以, 不過d細路覺得唔型仔囉

velma 發表於 18-10-9 20:51
可以, 不過d細路覺得唔型仔囉

謝謝
YY Mom :-D

回覆樓主:

HKU Info.  Day - Registration for Faculty of Medicine MMI Demonstrations

希望各位有志入讀HKU Medicine 嘅師兄師姐們家長留意到,11月3日HKU  Info.  day當日MMI Demonstration需要登記至可以入場㗎, 已有2 場滿咗, 登記要快手喇!

https://www.med.hku.hk/id18mmi/form/

like_travel    發表於 18-10-26 17:54

velma 發表於 18-10-26 08:47
HKU Info.  Day - Registration for Faculty of Medicine MMI Demonstrations

希望各位有志入讀HKU Medic ...

已經full哂喇

知道今年幾時畢業典禮呢? 想去旅行,怕撞期,唔該曬

johnnyy 發表於 18-11-2 17:57
知道今年幾時畢業典禮呢? 想去旅行,怕撞期,唔該曬

Graduation Ceremony 係7月11日

我講得唔清楚,應該係幾時攞畢業證書,去年好像十二月,今年唔知會幾時,阿仔大學一年級,十二月十日考試,想考完去旅行

johnnyy 發表於 18-11-3 16:54
我講得唔清楚,應該係幾時攞畢業證書,去年好像十二月,今年唔知會幾時,阿仔大學一年級,十二月十日考試, ...

Speech Day on Dec 14

。。。。。。

like_travel    發表於 18-11-7 14:30

唔該曬呀! 中、小學巳年年在假期先去旅行,又貴又人多, 終於可以平D喇

johnnyy 發表於 18-11-3 16:54
我講得唔清楚,應該係幾時攞畢業證書,去年好像十二月,今年唔知會幾時,阿仔大學一年級,十二月十日考試, ...
johnnyy,
好奇一問, 囝自己一定最清楚.!  Speech day, 我女話一定要番來香港參加     一世人得一次咁話!

回覆 johnnyy 的帖子

咩呀~  英美加番香港9月中好貴, 炒高2-3千番香港呀
去Asia 就平

like travel
問左仔佢話係 14號,你女係英國讀?
我仔之前都報定英國大學,香港失手就去讀,宜家順利就留返香港

去英美唔一定失手先去既

美國Ivy league, 英國 G5, 係另一個層次. 女有幸收到Offer 佢自己又想去見識下, 唯有忍痛放棄香港offer. 學費住宿交通雖比香港讀貴好多, 不過比個機會佢學習獨立多些 global vision 也是另一種選擇.

去到Ivy league / G5, 其實遇番好多師兄師姐.

人在異地, 他鄉遇故之, 又唔同晒感覺.

當日放棄香港offer, 確實心如刀割, 不是錢的問題而是放洋留學要囝囡學習一個人獨立生活, 繁忙的學習進度, 生活自理, 社交活動, 一個驕生慣養的港孩真心不容易適應.

like_travel 發表於 18-11-8 11:23

去英美唔一定失手先去既

。。。。。

ABC-DAD 發表於 18-11-8 15:11
Speech Day 重可能會收到學校一啲心意,之前會有信。
叻女。
我估佢無啦, 咁多年一粒花生都無收過學校既, 不過某Sir 就自討腰包買左小禮物(snack) "頒獎" 又影相, 大家開心!  感激 Sir 對學生啟蒙, 見佢對男同學更如兄弟朋友..... 多幾個呢 D 老師真係教育界既福氣 跟到佢果班也是福份

。。。。。。

係呀,同學仔各有喜愛,佢地覺得合適最重要,不過幾年在外,自理能力、見識又不一樣

like_travel    發表於 18-11-11 12:52
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊