用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

其實點解咁多家長唔享呢道問野, 要PM 問呢?  開卷有益, 大家都方便嘛

讀書壓力大嗎?要科科補習嗎?謝謝

回覆 Edward_Ed 的帖子

我相信有人科科補,我亦都知道有人完全唔補,仲取scholarship.

其實學校課程好多元化,學生不能死背丶死記丶死做。

我覺得入得呢間學校,你要明白大部分同學都叻,父母不應再給予太大壓力。

主動型的學生,絕對適合。其實功課也不太多,課程有深度,學生要有主動性自學。

Edward_Ed    發表於 16-1-29 14:13

我孩子讀左幾年, 見很多同學都有補習. 現在高FORM, 上雞精班精益求精既多.
獎學金的同學, 私補+雞精班

當然, 都要個同學仔本身天資聰穎

當然, 也有同學咩都唔補, 但極之小數.

私補 / 雞精 ==> 香港趨勢

Edward_Ed    發表於 16-1-29 14:13

回覆:SPCC 聖保羅男女中學 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

咁我個囝係少數喎!佢乜都冇補。成績係中等,我提過想佢補習攞好D成績,但大少吾肯
另外想問咩係雞精班?同補習班吾同?

引用:咁我個囝係少數喎!佢乜都冇補。成績係中等

原帖由 Baoma 於 16-01-30 發表
咁我個囝係少數喎!佢乜都冇補。成績係中等,我提過想佢補習攞好D成績,但大少吾肯
另外想問咩係 ...
You're not alone.

我囡都無補。咁我覺得唔迫得既,到佢覺得需要時就會出聲。

我囡本身中文麻麻,第一次考試前補了三堂中文試試。
That's all.  

朋友囝普通幼稚園,普通小學,升入稍有名小學,再升入 SPCC.  從來無補習,年年有獎學金。

like_travel    發表於 16-2-1 18:10

Baoma 發表於 16-1-30 18:04
另外想問咩係 ...
雞精班 ==> chicken essential class : Student must have good foundation then will be more easy to learn how to get higher score during the class, if student's foundation not that strong, chicken essential may not helpful. Would suggest to take private / group tuition to sustain the basic knowledge first.

My daughter also did not take any private/ group tuition before junior secondary level, this year, just started to take an essential class for Chinese study.

引用:回覆+Edward_Ed+的帖子 我孩子讀左幾年,+

原帖由 like_travel 於 16-01-29 發表

我孩子讀左幾年, 見很多同學都有補習. 現在高FORM, 上雞精班精益求精既多.
請問老師在課堂上會教書的,是嗎?
因為有些名中學,老師上堂教唔多,預你出去補。

回覆 bkneon0088 的帖子

教! 我囡考入黎之前,我查詢過讀緊的學生和老師,肯定這間學校老師會教書,才讓女兒轉入呢間中學!放心!
但是,我可以告訴你,程度是深的,自己必須要主動溫習。遇有不明,必須要主動問老師!

另外,電腦科老師講明不教,老師要求學生看demo自行學習。這一科是比較特別!

你看我們的小朋友也沒有太多補習。

引用:Quote:原帖由+like_travel+於+16-01-29+發

原帖由 bkneon0088 於 16-02-02 發表
請問老師在課堂上會教書的,是嗎?
因為有些名中學,老師上堂教唔多,預你出去補。

...
老師係教書既,放心。

最初囡囡入讀SPCC, 有朋友話聽講學校老師唔教書,靠同學自己同出去補習。到囡囡入讀後我問返佢,佢話老師教書,仲教得好用心。

所以唔駛咁擔心,傳言絕不可信。

引用:回覆+bkneon0088+的帖子 教!+我囡考入黎

原帖由 chingyu 於 16-02-02 發表
回覆 bkneon0088 的帖子

教! 我囡考入黎之前,我查詢過讀緊的學生和老師,肯定這間學校老師會教書,才讓 ...
多謝你!

引用:Quote:原帖由+bkneon0088+於+16-02-02+發表

原帖由 YuYuMother 於 16-02-02 發表
老師係教書既,放心。

最初囡囡入讀SPCC, 有朋友話聽講學校老師唔教書,靠同學自己同出去補習。到囡囡入讀 ...
收到。但佢地壓力大嗎?

YuYuMother 發表於 16-2-2 17:41
老師係教書既,放心。

最初囡囡入讀SPCC, 有朋友話聽講學校老師唔教書,靠同學自己同出去補習。到囡囡入讀 ...

同意! 我女都讚某些老師教得非常好和用心。

bkneon0088 發表於 16-2-2 18:45
收到。但佢地壓力大嗎?

我估睇小朋友性格。我女讀得開心又愉快。功課比以前少,但是課程又比以前深,不會花時間做些無謂重複功課。另外,學校體育課讓學生嘗試不同活動, 譬如 打波丶游泳丶跳舞(even hip hop),英文課又有drama, 社工又搞好多活動隨意參加。我女兒本身活潑,現在更多方面接觸不同活動,生活多姿多采。

高年級學生們搞不同種類學會,目不暇給,好似大學一樣,梗有一款適合自己興趣。 我睇intranet emails學生們自發又用心去搞這麼多活動給師弟丶師妹,我睇見都想玩。

另外,Students Activities Week 全級全星期在校外參與學校已設計好的課程,我也很欣賞。這編排是令學生各方面平衡發展。

現在我最期待中三的一個月澳洲 ROP 成長之旅。我估學生會畢生難忘和一生受用。

這裏沒有分精英班,只是中丶英丶數丶LS  各科分別有兩sets成績特別好。 故此,成績不太好的也不會被標籤。

回覆:SPCC 聖保羅男女中學 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

SPCC 同學仔係維園有擺擋,得閒去幫襯下啦!

引用:+本帖最後由+chingyu+於+16-2-2+22:32+編輯

原帖由 chingyu 於 16-02-02 發表
多謝你的資料,好有參考價值。

chingyu  不要客氣!  發表於 16-2-3 20:57

引用:Quote:原帖由+chingyu+於+16-02-02+發表本

原帖由 bkneon0088 於 16-02-03 發表
多謝你的資料,好有參考價值。
0K!

引用:SPCC+同學仔係維園有擺擋,得閒去幫襯下啦

原帖由 Baoma 於 16-02-03 發表
0K!

Baoma 發表於 16-2-3 18:48
好似有兩檔
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊