用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 教學模式
樓主: cyriliris
go

教學模式

引用:Quote:原帖由+PakHongMa+於+16-03-03+發表

原帖由 蝦米豬 於 16-03-04 發表
你好似在一個帖話自己個仔讀小一,而家又話自己個仔讀中一。小一點知道資優呀? 幼稚園考全班第十名,單睇迪 ...
其實我都唔想再回應,心水清嘅家長應該自會看清。
長子讀一年便轉校,只因得不到學校支援,何解次子又要揀呢間 ? 有心轉校 2/3線學校都一定入倒,點會揾唔倒學校 ? 不停話兒子係資優,怪學校唔支援,又怪老師唔包容,老師致電投訴其兒子行為及情緒問題,佢又避談小朋友是否真的因行為問題影響同學而引致投訴,只把責任怪責學校,就算公允 ? 要明白培基只係一間普通津校,並非資優學校,不停搬資優出黎又有何用 ? 講到訓導主任極嚴,老師唔包容,但又建議 sen (自閉/讀寫)小朋友選此校 ? 如家長根本對學校有偏見,與學校理念又不相符,就應該快轉校啦。

「...你好似在一個帖話自己個仔讀小一...」
有個 Post 話阿仔自小一起.....,唔係話讀小一,請你自己搞清楚。

「...而家又話自己個仔讀中一...」
上面講左,我有2個仔,我話佢已升中,無話讀中一,請你自己搞清楚。

「...小一點知道資優呀? ...」
資優測試,是按年齡評估,同年級無關。想測試資優,可以隨時找大學丶私人機構丶公共機構的臨床心理學家做評估,你可以上有關網站查詢。

「...幼稚園考全班第十名,單睇迪迪尼video一口流利美語又如何? 你寫好了劇本再 post 吧...」
你的言論好有侮辱性,我是按自己的經驗、事實去 Po 文章,希望幫到未入培基的學生家長,可以掌握培基更多資訊。我寫的絶非劇本,莫非你自己經常 post 劇本,所以咁樣唸別人?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

「...何解次子又要揀呢間...點會揾唔倒學校 ?...」
選校和轉校要平衡的因素很多,包括家庭財政丶居住接送、2個仔同是資優但性格很不一樣等。我考慮的是教學模式,而不是你所說的求其揀一間。

「...要明白培基只係一間普通津校,並非資優學校,不停搬資優出黎又有何用 ? ...」
非常同意,校長/學校不停搬「資優」出來,大肆宣傳,其實要明白
培基只係一間普通津校,並非資優學校,校長/ 學校不停搬資優出黎又有何用 ?
你有看到最近培基宣傳短片嗎?我希望未入培基的家長不要單看宣傳,要了解培基的教學模式未必如宣傳片般能配合資優仔的需要。

「...講到訓導主任極嚴,老師唔包容,但又建議 sen (自閉/讀寫)小朋友選此校 ? ...」
無矛盾,單向及傳統的教學模式通常唔太包容接納活潑愛辯論的資優仔,他們容易被標籤為曳仔,漸漸失去自信,成績亦相繼退步
。但對唔多出聲丶單純接收知識丶透過操練學習的sen (自閉/讀寫)學生則很合適,老師同學會認為他們才是乖學生,所以sen (自閉/讀寫)學生會在培基的環境中較有自信,成績也相繼進步。

「...如家長根本對學校有偏見...」
並非
家長對學校有偏見,而是家長、教育局及社會各界均對學校有合理期望。但相反,如家長對學校有偏愛,便會有許多盲點,亦可能學校現實根本不是你所說的好。

Pakhong ma 真的是同學仔,
祇是她太擔心,大家都身為人母,
請大家見諒……身為母親的無助!請為她們祈禱!

好多謝PAKHONGMA的分享, 其實個個小朋友在同一間學校都會有唔同經歷, 呢度大家分享下先會知多D, 一間學校好定唔好, 其實都好睇佢點對唔同的學生.

回覆 1706baby:

「...不要因名聲而選擇...」
同意,更不要輕易相信學校宣傳中,所強調的資優教育,英語教學及關愛。
家長自己要有批判性,揀校最重要的,是前線老師能否配合現今學生的學習模式,如果學校不時要求學生/家長在學術丶行為配合學校要求,表示學校只是不斷把問題丶責任推卸給學生/家長,這根本不是教育丶不是關愛。

「...家長都係自發性的格外培訓...」
同意很多家長學生自發...之前提及有 SPLD(讀寫/自症)學生因自發努力,加上傳統丶單向教學模式下,在培基成長不錯。
但由於培基老師會向家長投訴或說其子女的不足,令不少家長學生受壓, 他們在不情願下被迫自發...

好多未入培基既家長可能以為培基好好, 今次透過你講才知道原來呢間野裡面原來係有咁多粗言污言、暴力既事件, 照你所講, 如果品性純良的小朋友入左培基, 可能會受影響。

「… 時常講粗言污言,又時常鬧人,試過打同學,時常對老師無禮貌,用學過的功夫兇老師…」
其實培基好多學生都係咁, 我個仔都試過被同學踢到隻腳流血, 又試過被同學胸襲, 阿仔話今年有很多同學仔遺失貴重物品, 佢話老師懷疑學校有小偷。
聽你咁講, 似乎培基好多小朋友都勁爆粗、有很多暴力的行為,  我個仔話佢都聽唔少, 和見唔少,   阿仔係學校所見既情況同你講都幾吻合。
照你所說, 似乎培基老師們不太關愛學生, 師生關係惡劣, 同學間經常彼此指罵; 阿仔話D學生為左討好D老師, 經常會向老師篤同學背脊, 以致學生與學生之間既關係好差, 呢個可能與學校缺乏關愛文化有關。

「…同學仔講有“怎樣的同學,就是怎樣的家長…」
同學仔話“有怎樣的學生, 就有怎樣的老師”

「…佢地都好願意為老師作證人…」
點解要做證人呀? 乜培基老師要上法庭咩?

「….我問小朋友…」
你問到小朋友咁多資料, 莫非你是培基老師, 唔係家長。

回覆:蝦米豬 的帖子

雙重人格,思粹混亂

引用:今日同學之間有一個話題,就係無左小息同午

原帖由 1706baby 於 16-03-07 發表
今日同學之間有一個話題,就係無左小息同午息,因為老師請同學記錄當日午餐的事情:以佢地所知,當日有位小朋 ...
好彩有家長回應原來發生緊咩事。唔明點會有人歪理說成真理,自己小朋友粗囗鬧人可以講到唔少同學都會講粗口。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

咁我又教到阿仔一個活生生成語例子:上樑不正下樑歪,唔係資優就代表一切,不用守規矩,要以身作則

「...自己小朋友粗囗鬧人可以講到唔少同學都會講粗口...」
作為家長,你講野好有侮辱性,淨係不斷針對人,仲衰過D學生講粗囗。

回覆:PakHongMa 的帖子

我對事不對人!唔好對號入座